-2.3 C
Chișinău
marți, 6 decembrie, 2022

Șeful Delegației UE: Corupţia de la nivel înalt aduce pierderi enorme

Must read

Comentarii recente

oficial-pirkka-tapiola--noul-ambasador-al-ue-in-republica-moldova-1378907185Mituirea agenților rutieri sau banii achitați pentru a obține mai rapid unele servicii este doar o mică parte din fenomenul corupției. Economia are de suferit pierderi enorme anume din cauza corupției de la nivel înalt.

Declarațiile au fost făcute de şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirrka Tapiola, în cadrul Conferinţei Naţionale „Progrese şi perspective în reprimarea corupţiei”, desfășurată astăzi la Chișinău.

„Pentru foarte mulţi oameni corupţia înseamnă mituirea poliţiei rutiere sau depăşirea birocraţiei prin achitarea unor sevicii mai rapid. Nu. Aceasta este doar o parte a corupţiei. Vorbim despre o modalitate de funcţionare a unei societăţi: dacă aceasta funcţionează în bază de merite și transparenţă sau dacă aceasta funcţionează în baza unor tranzacţii financiare, interese şi legături personale. Corupţia de la nivel înalt aduce pierderi enorme în economia naţională, aducând mai puţine investiţii şi mai puţine posibilităţi”, a declarat Pirrka Tapiola.

Oficialul european a atenționat încă o dată autoritățile Republicii Moldova despre cât de importante sunt, pentru parcursul european, rezultatele obținute în lupta cu acest flagel.

„Noi am ajuns la răscruce în relaţiile noastre, dintre Uniunea Europeană şi ţările din Parteneriatul Estic. În ultimii 20 de ani, a avut loc o perioadă de tranziţie, care a adus o modificare de sistem, iar această modificare nu a fost ceea ce oamenii s-au aşteptat, nu a fost acea democraţie şi transparenţă funcţională”, a mai spus şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova.

În clasamentul Indicelui Perceperii Corupției realizat de Transparency International, dacă anul trecut țara noastră se situa pe locul 94, anul acesta a coborât pe poziția 102. Experții califică acest regres prin faptul că autoritățile nu au curajul să adopte măsuri radicale pentru a nimici acest flagel.

sursa: jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri