2.2 C
Chișinău
miercuri, 29 martie, 2023

Şefă în RM, infractoare în România; Vicedirectorul de la Poşta Moldovei, condamnată peste Prut pentru corupţie

Must read

Comentarii recente

big-sefa-in-rm-infractoare-in-romania-vicedirectorul-postei-moldovei-condamnata-peste-prut-pentru-acte-de-coruptie.pngÎn România este infractoare, în Moldova conduce o instituţie de stat. Vorbim despre Ludmila Buzu, sora fostului deputat PD Valeriu Guma. Chiar dacă a fost condamnată de o instanţă din România la doi ani de puşcărie pentru complicitate la dare de mită, în ţara noastră Ludmila Buzu ocupă fotoliul de vicedirector al întreprinderii de stat Poşta Moldovei. Mai mult, a fost avansată în această funcţie în perioada în care dosarul în care este cercetată se afla pe masa judecătorilor. 

În februarie 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România a emis o hotărâre prin care Ludmila Buzu, în prezent vicedirector al întreprinderii de stat Poşta Moldovei, a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, dare şi luare de mită.

Mai mult, instanţa i-a interzis inculpatei să ocupe funcţii publice timp de doi ani după executarea pedepsei. Informaţia apare într-un comunicat plasat pe site-ul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, după emiterea verdictului. În pofida acestei condamnări, Ludmila Buzu şi-a continuat activitatea la Poşta Moldovei. Mai mult, a fost avansată de la funcţia de şef de direcţie la cea de vicedirector al întreprinderii chiar în perioada în care dosarul de corupţie era pe masa judecătorilor români.

Directorul Poştei Moldovei, Serghei Nastas, nu a fost de găsit pentru a explica avansarea Ludmilei Buzu în condiţiile în care era cercetată penal în România, iar ulterior a fost condamnată.

Astăzi Ludmila Buzu nu a fost de găsit nici la telefon şi nici la birou.

După pauza de masă, secretara ne-a spus că, de fapt, şefa sa este plecată la o şedinţă în teritoriu. La rândul său, ministrul Tehnologiei Informaţiei, Pavel Filip, în a cărui subordine se află întreprinderea de stat Poşta Moldovei nu a putut spune de ce o persoană condamnată pentru acte de corupţie se numără printre şefii unei întreprinderi de stat.

Ministrul Tehnologiei şi Informaţiei, Pavel Filip, a declarat că nu cunoaşte nimic despre acest dosar.

Ludmila Buzu este soţia primarului din satul Peresecina, Orhei, – Nicolae Buzu, ales în funcţie pe listele Partidului Democrat. Potrivit declaraţiei sale de avere pentru anul 2013, funcţionara încasează de la Poşta Moldovei un salariu anual de peste 200 de mii de lei sau câte 16 mii de lei lunar. Ludmila Buzu se laudă că a moştenit o casă de 300 de metri pătraţi şi deţine în proprietate un apartament de 84 de metri pătraţi, a căror valoare nu este indicată. În declaraţie, Buzu scrie că are două maşini, un Audi şi un Volvo.

Ludmila Buzu este şi sora fostului parlamentar PD Valeriu Guma, condamnat în 2013 la doi ani de puşcărie cu executare în România. Guma este acuzat că ar fi dat mită unor funcţionari români, pentru ca aceştia să-i prelungească în schimb contractul de privatizare la firma la care este acţionar.

Până în prezent, fostul parlamentar s-a eschivat de la executarea pedepsei şi este căutat de Interpol. Demnitarul declara anterior că pledează nevinovat.

Sursa: jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri