18.9 C
Chișinău
luni, septembrie 27, 2021

Se împlinesc 83 de ani de la naşterea marelui poet Grigore Vieru

Must read

Comentarii recente

Astăzi se împlinesc 83 de ani de la naşterea marelui poet român, Grigore Vieru. Poetul s-a născut în satul Pererâta, fostul judeţ Hotin, România, într-o familie de plugari români. Fiind student, a debutat cu o plachetă de versuri pentru copii „Alarma”, iar ulterior a scris celebra carte pentru preşcolari „Albinuţa” şi a publicat volumul de versuri lirice „Numele tău”.

Marea majoritate a poeziilor sale adunate în zeci de volume au fost dedicate copiilor. Poetul a scris sute de poezii în care a redat făptura mamei, dorul de mamă, natura, dragostea, pacea şi copilăria.

La 16 ianuarie 2009, Grigore Vieru a suferit un grav accident de circulaţie fiind internat la Spitalul de Urgenţă din capitală. Poetul s-a stins din viaţă la două zile după accident, ca urmare a unui stop cardiac.

Marele poet român a fost înmormântat pe 20 ianuarie 2009, în Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chişinău. Această zi fusese declarată zi de doliu în toată ţara.

Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce. De asemenea, mai multe şcoli din republică, un bulevard din capitală şi o stradă la Iaşi, România, îi poartă numele.

Totodată, la un an de la deces, bustul marelui poet a fost instalat pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare”.

Sursa:jurnal.md 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri