motpanUn bun amic, fost angajat la Ministerul de Interne, mi-a reproşat că, în una din emisiunile de autor de la un post tv local, l-am avut ca invitat pe deputatul comunist Alexandru Petcov şi, alături de dânsul, am dezaprobat faimosul decret al Preşedintelui Timofti, dar şi unele dintre gafele monumentale ale actualei guvernări. Cică, prin această emisiune i-am făcut imagine şi i-am permis să discrediteze actuala coaliţie democratică.

Vreau să-ţi spun, prietene, că-mi repugnă tot ce înseamnă comunism. Dar acest lucru nu presupune că trebuie să-i menajăm pe reprezentanţii puterii doar din motivul că “sunt ai noştri”. Nu comuniştii sunt vinovaţi de lipsa de moralitate a unor exponenţi ai puterii, de perpetuarea procesului de înstrăinare frauduloasă a bunurilor statului, de justiţia infectă şi existenţa unor instituţii de drept amorfe şi ineficiente, dar care toacă milioane de lei din bugetul statului.

Recunosc, aceste rânduri le scriu din dorinţa de a-ţi spune că valorile democratice înseamnă pentru mine mult mai mult decât a susţine o echipă de inşi, aflaţi la putere doar pentru că se autointitulează promotori ai valorilor europene. Democraţia pentru mine înseamnă  susţinerea  şi promovarea reală a acestor valori, dar şi iubire sinceră de ţară şi adevăr, neacceptarea corupţiei în societate, a ipocriziei reprezentanţilor puterii şi, nu în ultimul rând, onoare şi demnitate.

Şi, apoi. Nu ţi se pare că falsa teză să nu-i criticăm pe democraţi, că ajutăm revenirii comuniştilor la putere, face mai mult rău decât bine democratizării societăţii şi cursului european al ţării? Chiar trebuie să-i slugărnicim, poate ne oferă şi nouă un ciolan la masa guvernării? Este clar, nu avem nevoie de comunişti la putere, ar fi o catastrofă! dar nici orătăniile deghizate în democraţi nu trebuie să-şi mai bată joc de ţară.

Din laşitatea noastră apar mostre de genul ultimului decret al preşedintelui Timofti, prin care unui şir de reprezentanţi ai societăţii (apropo, unii chiar fac cinste ţării) li s-au acordat înalte distincţii de stat. Dar, alături de personalităţi  notorii ale vieţii publice, personalităţi de valoare, în acest decret găsim mai multe personaje dubioase, cu dosare penale, ba chiar şi duşmani declaraţi ai suveranităţii şi integrităţii R. Moldova.

Dragă amice, chiar crezi că ar trebui să trecem sub tăcere această mostră de bătaie de joc, care a scandalizat toată lumea? Care este aportul dlor Plahotniuc şi Dudoglo la promovarea valorilor europene? Dar şi al multor altora din această “spiscă”?  Pentru că ordinele și medaliile au fost atribuite, atenţie! „în semn de înaltă apreciere a contribuției la promovarea reformelor bazate pe valorile și standardele europene, pentru merite deosebite în asigurarea negocierii, semnării şi ratificării Acordului de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, aportul la liberalizarea regimului de vize cu statele membre ale UE și ale spațiului Schengen …”

Cum crezi, cât mai valorează astăzi „Ordinul Republicii” pentru eroul războiului din 1992, generalul Anton Gămurar, de experienţa căruia actuala guvernare nu are nevoie? Îţi aminteşti, doar câteva persoane din miile care au luptat pentru integritatea ţării s-au învrednicit de înalta distincţie. Dar ce ar spune despre acest decret poetul neamului Gr. Vieru, rapsodul Nicolae Sulac sau primadona Operei Maria Bieşu?

Dar cât de mari sunt meritele unor reprezentanţi ai preşedinţiei, legislativului, departamentelor şi ministerelor, care se regăsesc în acest decret?  După mine, spre exemplu, anumite merite (şi nu mai puţine decât ale actualilor şefi de la MAI) pe segmentul reformării Ministerului de Interne şi aportului la liberalizarea regimului de vize, le-au avut generalii Victor Catan şi Dumitru Ursachi, col. Valeriu Cerba şi mulți alţii, dar nu cunosc să fi fost cumva menţionaţi.

Sau, poate îţi aminteşti, în 2010 mulţi dintre colegii noştri, între care Mihai Cibotaru, Alexei Armaşu, Mihai Harabagiu (lista poate fi continuată) au trudit zi şi noapte la lichidarea consecinţelor inundaţiilor de la Nemţeni, Sărăteni, Cotul Morii… Poate că ei ar fi meritat cu adevărat să fie decoraţi, pentru că lor le datorăm buna organizare a muncii de salvare a cetăţenilor şi bunurilor acestora. Victor Bodiu, reprezentantul Guvernului în zona calamităților, îşi aminteşte, probabil, de acele zile de coşmar…

Atitudinea de batjocură față de adevăratele valori, lipsa de demnitate, laşitatea şi nimicnicia unora de la guvernare dau naştere  personajelor gen Dodon. Acest „Herostrat al Moldovei” îşi doreşte, se pare, să rămână în istorie prin actul de trădare a idealurilor noastre.

Dar prin ce vor rămâne în istorie actualii guvernanţi? Dacă vom sta cuminţi, făcând sluj şi aşteptând mila regească, va avea de câştigat democraţia?

(455 accesari)