-1.2 C
Chișinău
sâmbătă, 28 ianuarie, 2023

Scrisoare la redacție: Un ofițer SIS își expropriază prin înșelătorie și presiuni consătenii

Must read

Comentarii recente

terenuri-agricolePrin diferite înşelătorii şi manipulări, ţăranii, care nu prea cunosc legislaţia, la solicitarea liderilor asociațiilor de agricultori sau a gospodăriilor țărănești semnează contractele prin care cedează terenurile fără să înţeleagă ce fac. Un caz de acest gen se întâmplă în prezent în satul Pelinia din raionul Drochia unde directorul gospodăriei ţărăneşti Gheorghe Ţurcan, în complicitate cu un colaborator SIS, prin diferite manipulări şi presiuni pun stăpânire pe pământurile localnicilor. Despre aceasta se povesteşte într-o scrisoare, venită pe adresa redacţiei de la un grup de săteni din satul Pelinia. Conţinutul îl redăm integral mai jos.

„Noi, locuitorii din satul Pelinia, raionul Drochia, de mult am ajuns la capătul răbdării din cauza umilinţelor şi abuzurilor la care suntem supuşi. Vă scriem chiar dacă nu mai tragem nici o nădejde în dreptate pe lumea asta. Până la judecata dreaptă din Ceruri, vrem ca întreaga lume să ştie cât suntem noi de obijduiţi de pământeni de-ai noştri care s-au şcolit în KGB.

Necătând la cât suntem de şcoliţi sau ageri la lucrul din economia de piaţă, noi ne-am înscris loturile noastre agricole în asociaţia gospodărească SRL „Accesoriu – Agro”. Mai marele director al acestei gospodării ţărăneşti este domnul Gheorghe Ţurcan, care s-a dovedit a fi în complicitate cu alt consătean de-al nostru – domnul V. P. Bantaş, despre care ştim că este ofiţer al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova. Aceşti doi oameni fără obraz şi milă creştinească duc la noi în sat o politică banditească pentru a acapara cât mai multe pământuri de la trăitorii satului Pelinia.

Cu o agresivitate de Ohrană ţaristă, ne jupoaie de toate profiturile noastre ce ni se cuvin de pe urma exploatării terenurilor cu care noi am venit în gospodărie. Dl V. P. Bantaş vine în mod regulat în satul natal pentru a controla totul ca să fie sigur că beneficiile noastre intră direct în buzunarele lui. El a reuşit ca prin metodele lui KGB-iste – ameninţări şi şantaj – să-i facă pe mulţi bătrâni sau oameni neajutoraţi să-şi treacă terenurile în proprietatea „Accesoriu – Agro”. Angajaţilor asociaţiei le plăteşte salarii de batjocură şi foloseşte la munci chiar şi copiii minori.

Dl V. P. Bantaş le-a promis celor care s-au înscris în asociaţie că vor avea numai beneficii băneşti, o bătrâneţe lipsită de griji, asistenţă socială şi altele. Doar vorbe goale s-au dovedit promisiunile dânsului! Asociaţia, de exemplu, nu a dat oamenilor nici măcar un gram de ulei vegetal sau de făină din producţia anuală. Ca să-i păcălească pe oameni şi să le fure pământurile cu tot cu roadă, V. P. Bantaş le-a promis celor mai bătrâni săteni că le va da drept compensaţie şi lemne de foc pentru iarnă. Nici cu spatele cu au văzut bătrânii noştri măcar o surcică de lemn!

Dl V. P. Bantaş vine în satul nostru ca un adevărat polcovnic – se poartă ca un om cu mare influenţă şi putere la Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, vine călare pe un Jeep care costă zeci de mii de euro, îi ameninţă pe cei care nu-l ascultă cu pistolul sau puşca şi pe mulţi i-a agresat fizic. Cum se poate de folosit puterea lui de la Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova doar pentru îmbogăţirea lui pe obijduirea noastră? Nu-i nimeni la Chişinău care să-i pună întrebarea?

Dl V. P. Bantaş face ce vrea cu satul nostru pentru că îi are la picioarele lui pe consilierii locali. Consiliul votează toate deciziile pe care le dictează domnul Bantaş, aşa cum sunt cele care ţin de distribuţia sau repartizarea terenurilor, cele legate de impozitele sau taxele locale şi multe altele. Nici bandiţii de pe vremuri nu-şi permiteau sărbătoririle desfrânate pe care le încinge Bantaş aici cu prietenii lui, care se sfârşesc cu bătăi sau exerciţii de tragere la ţintă de parcă am fi într-un poligon.

Recent, pentru ca să aibă un control decisiv asupra SRL „Accesoriu – Agro”, Bantaş a inclus printre fondatorii asociaţiei o rudă de-a sa, dar pe care se pare că vrea s-o şi desemneze drept candidat pentru funcţia de primar al satului nostru la viitoarele alegeri. Vrea să-şi pună omul lui ca primar deoarece satul nostru este unul dintre cele mai mari din raionul Drochia, asta însemnând că avem o economie şi buget prosper şi bun de furat pentru aşa oameni ca Bantaş. Oare cât se poate de răbdat ca un om cu un trecut aşa de dubios cum este Bantaş să îşi bată joc şi să exploateze un sat întreg ca pe vremea când străbuneii noştri erau robi?”

Sursa: eco.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri