2.2 C
Chișinău
luni, 27 martie, 2023

Scrisoare deschisă judecătorului corupt din Republica Moldova, de Val Butnaru

Must read

Comentarii recente

justitie coruptieAstăzi ne vom delecta cu o mostră de gen literar aproape dat uitării. Este vorba despre o scrisoare deschisă. Cu ceva timp în urmă, dacă îşi mai aminteşte cineva, acest fel de a comunica era destul de răspândit. Dacă vreţi, există ceva romantic în chestia asta. Tu îi scrii unei persoane concrete, dar n-o faci discret, ci în văzul lumii. Tu vrei să ai cât mai mulţi martori la actul tău intim de comunicare. E cam învechită modalitatea, vor spune unii. E cam ridicol şi patetic, vor susţine alţii. Posibil. Şi totuşi voi încerca. Chiar şi cu riscul de a friza patetismul, am să vă prezint acum un text care aşa se şi intitulează:

SCRISOARE DESCHISĂ JUDECĂTORULUI CORUPT DIN REPUBLICA MOLDOVA

Dragă prietene, chiar de la bun început vreau să-ţi spun că am două veşti pentru tine – una bună şi alta proastă. Vestea bună e că tu nu eşti singurul pe lume. Există mai mulţi judecători corupţi în Republica Moldova. Ba chiar şi în România există destui. Vestea proastă vizează viitorul tău. Evenimentele de ultima oră ar putea afecta grav bunăstarea şi liniştea în care îţi găseşti refugiul bine meritat. Dar despre asta vorbim ceva mai târziu. Acum aş vrea să te îmbărbătez şi să te susţin în efortul tău de a respinge ideea testului de integritate. Detectorul ăsta de minciuni e o adevărată pacoste. În cazul în care vei fi nevoit să faci acest test, ne putem aştepta la un flagel naţional. Nici tu, nici bunii tăi colegi şi prieteni nu-l vor trece. Sistemul judiciar ar putea rămâne fără cadre. Eu zic să continui lupta. Să te opui cu toate puterile tale de om înzestrat cu simţul dreptăţii. Nu se poate să admitem intervenţia brutală în lumea intimă a judecătorului.

Ca să înţelegi despre ce evenimente în măsură să-ţi afecteze viitorul vorbeam, am să-ţi spun, mai întâi, că politicienii noştri fac pentru tine un lucru pentru care ar trebui să le pupi picioarele. Ei au permis ca toate casele din Republica Moldova să fie ocupate de televiziunile din Rusia. Astfel, seară de seară, tu afli cât de bună este Rusia, ţi se spune că acolo nu există corupţie şi ţi se bagă în cap ideea că fascişti sunt nu ruşii, în frunte cu paranoicul lor, ci ucraineniii, georgienii, europenii, americanii… Vezi ce politicieni înţelepţi avem? Au grijă ca populaţia să nu fie tulburată cu ştiri proaste.

Dacă ai fi avut posibilitatea să urmăreşti posturile de televiziune din Bucureşti, seară de seară, ţi s-ar fi ridicat părul măciucă. Şi măciucă ar fi căzut înapoi. În fiecare zi, în România, sunt arestaţi pentru corupţie deputaţi, miniştri, oameni de afaceri. Ei au furat bani şi au prejudiciat statul român cu sute de milioane de euro. În aceste zile le-a venit rândul celor din tabăra lui Băsescu să meargă la puşcărie. Şi prima în lista senzaţională a arestaţilor e ea, numai ea, Elena Udrea!

Dragă prietene, nu te speria, încă o bună bucată de timp tu nu vei afla nimic despre aceste grozăvii, dar ştii vorba veche – toate-s până la un timp. Iată de ce am hotărât să-ţi scriu această scrisoare deschisă ca să te avertizez pe tine şi pe bunii tăi colegi despre pericolul care vă paşte.

Ai putea să mă întrebi, bineînţeles, de ce îţi scriu ţie şi nu unui procuror corupt, să zicem. Vezi tu cum stă treaba… Un procuror poate să pornească procedura de urmărire penală, dar poate şi să n-o pornească. E greu de demonstrat. Pe când tu… Anume de deciziile pe care le-ai luat tu au depins averile şi vieţile oamenilor. L-ai condamnat pe Victor Ţopa la 10 ani, la comanda stăpânului, ştiind foarte bine că ai încălcat toate normele procesuale. Şi asta se vede. Asta e strigător la cer. Ai luat hotărârea în favoarea stăpânului în cazurile La Izvor, Victoriabank şi altele vreo 20. Şi asta se vede. L-ai condamnat pe Viorel Ţopa, ştiind că în cazul lui exista o decizie de neîncepere a urmăririi penale. Şi asta iar, se vede de la o poştă.

Apropo de procuror, cred că am să-ţi dau dreptate. Doar în cazul procurorului general Gurin, candidatul nr.1 la puşcărie. Îţi aminteşti cum spunea că Procuratura n-a fost sesizată în cazurile BEM şi a Aeroportului Internaţional Chişinău? Şi asta în timp ce fostul ministru de Finanţe, Veaceslav Negruţa, dar şi deputaţii din fracţiunea PLR l-au sesizat oficial.

Dragă prietene, ca să înţelegi mai bine de îţi scriu această scrisoare deschisă am să-ţi relatez o poveste instructivă. Zilele trecute, la Bucureşti, a fost condamnat un om de afaceri la 4 ani şi 4 luni de puşcărie. Dan Adămescu îi zice. E un tip bogat, nu ca ăştia de la noi. Acest Adămescu a făcut mai multe mişmaşuri. Dar am să-ţi spun doar una. El preluase echipa de fotbal „Oţelul” Galaţi, care avea în cont mai multe milioane de euro. În scurt timp, printr-un şir de inginerii, a devalizat echipa de aceste milioane de euro, declarând clubul insolvent. Această mascaradă nu ar fi avut nicio noimă fără o sentinţă judecătorească. Înţelegi ce-ţi spun? Şi iată că Adămescu îl plăteşte pe un judecător, Mircea Moldovan îi spune, ca acesta să-i rezolve pozitiv cazul. Şi Moldovanu nostru face întocmai. Ei bine, ceea ce vreau să-ţi spun e altceva. În acest dosar a fost condamnată mai multă lume cu diferite termene de detenţie – între 4 şi 5 ani de puşcărie. Dar ştii cât a înhăţat judecătorul Moldovan? 22 de ani!

Da, da, dragă prietene. Colegii lui, judecătorii, au considerat că răul pe care l-a făcut Moldovan e atât de mare că merită o pedeapsă de cinci ori mai aspră decât cel care a iniţiat escrocheria. Înţelegi ce vreau să-şi spun? Când stăpânul va fi băgat la puşcărie, tu vei înhăţa un termen de cinci ori mai mare decât el! Îţi scriu, aşadar, ca să te avertizez.

Şi pe urmă, ai problema ceea cu casa ta cât un palat. Cum naiba o să justifici cheltuielile de construcţie? Dar ştii ceva? Am auzit că educatoarele la grădiniţele de copii din Republica Moldova câştigă al naibii de mulţi bani. Sfatul meu e să te angajezi prin cumul educatoare la vreo grădiniţă, că de altfel…

În rest, ţine-o tot aşa. Nu – testul de integritate. Nu – decizii bazate pe lege. Nu – ştirilor despre pedepsirea corupţilor din România. Şi până la urmă, mai ştii, poate scapi basma curată? Pe de altă parte, ai auzit urarea ceea de la nuntă? „Le doresc tinerilor casă de piatră şi viaţă lungă, da nu cred”. În orice caz, să ştii că a pornit numărătoarea inversă. Timpul tău nu-ţi mai aparţine.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri