25 C
Chișinău
sâmbătă, 1 octombrie, 2022

Scrisoare deschisa – Artistii iau atitudine!

Must read

Comentarii recente

mitimgCătre:
Parlamentul Republicii Moldova,
Guvernul Republicii Moldova
Copia: Ambasadorilor acreditați în RM
Delegația Uniunii Europene

Scrisoare deschisă

Subsemnații, artiști și oameni de cultură din Republica Moldova, constată cu profundă îngrijorare că Republica Moldova a fost transformată în ultimii ani într-un stat captiv în care instituțiile de drept au fost partajate în mod abuziv și ilegal de către partidele politice compromise. Astfel, democrația și statul de drept au fost înlocuite cu o oligarhie criminală, menită să comită jafuri și să împovăreze cetățenii.
Mai mult decât atât, a fost compromis cursul pro-european al RM, iar acest lucru atentează direct la viitorul tinerelor generații.
Din aceste motive, cerem guvernanților să se conformeze necondiționat doleanțelor și dezideratelor poporului, printre care:
– instalarea urgentă a unui procuror general, șefi la Magistratură, Curtea Supermă de Justiție, CNA, CNI, CCA echidistanți, cu viziuni pro-europene, selectați în urma unei consultări cu populația prin intermediul Platformei Civice Demnitate și Adevăr;
– tragerea la răspundere a tuturor celor cu adevărat implicați în rușinosul “jaf al secolului”;
– recuperarea integrală a fondurilor furate și acoperirea tuturor cheltuielilor judiciare din contul vinovaților, și, implicit, stoparea transformării în datorie de stat a miliardelor furate.
Deoarece meseria noastră ne permite să fim aproape de popor, vă aducem la cunoștină, o dată în plus, că sentimentul de revoltă vizavi de guvernarea curentă și instituțiile de stat suspecte de acte de corupție masive atinge culmi nemaiîntâlnite vreodată de noi în RM. Așadar, considerăm că actuala guvernare este una din cele mai dezamăgitoare din RM, în special din cauza simulării reformelor, mimării luptei împotriva corupției și imitării unei investigații corecte și integre în cazul furturilor din sistemul bancar, în timp ce instituțiile financiare și cele de drept râmân în captivitatea unor forțe corupte, așa cum ni s-a confirmat, în mod repetat, și de către partenerii de dezvoltare.
Totodată, ne declarăm solidari cu dorințele poporului, cu spiritul protestatar al acestuia, inclusiv în cadrul mitingului anti-corupție din 7 iunie, 2015, desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale. În același timp, susținem în totalitate și avem încredere în intențiile pro-europene și justițiare ale grupului de inițiativă al Platformei Civice Demnitate și Adevăr (DA), cât și în revendicările propuse de aceștia și adoptate ulterior de popor în cadrul mișcării populare apartinice conduse de Platforma DA.
Prin urmare, noi, artiștii și oamenii de cultură, nu putem să nu luăm atitudine față de profanarea impardonabilă a visului european, a însuși viitorului nostru și al copiilor noștri. Este de-ajuns cât de umiliți sunt oamenii de cultură din Moldova, inclusiv artiștii emeriți ai poporului, care ne-au dus faima țării în lume, iar acum fie mor de foame, în sens direct, fie deja nu mai sunt printre noi. Nu vrem ca generațiile tinere de oameni de cultură să nu aibă un viitor, acasă, și nici ca poporul să fie lipsit de educație culturală. Astfel, ne angajăm să transmitem, în continuare, mesaje de consolidare a societății civile și încurajare a poporului să-și ceară drepturile constituționale.
În această ordine de idei, facem apel și către toate instituțiile media să demostreze demnitate și independență profesională, difuzînd mesajul nostru integral, necenzurat și fără intruziuni, așa cum, de altfel, prevede codul deontologic al jurnalistului.

Chișinău, 4 iunie 2015

Semnează:
Ion Paulencu
Alexandru Cazacu
Cornel Botgros
Cătălin Josan
Andrei Donos
Ion Rață
Alex Calancea
Vasile Micușa
Vasile Iovu
Mihai Fulga
Ștefan Petrache
Petru Racoviță
(lista urmează a fi completată)

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri