-1.7 C
Chișinău
marți, 31 ianuarie, 2023

Scrisoare deschisă a fermierilor către guvernare: Strigăt de disperare

Must read

Comentarii recente

Fermierii din Republica Moldova au adresat o scrisoare deschise președintei Maia Sandu, precum și premierului Natalia Gavriliță și speakerului Igor Grosu în care arată că sunt nemulțumiți că guvernarea actuală nu înțelege situația complicată care s-a creat în sectorul agricol din țară.

În scrisoare, fermierii vorbesc despre cinci probleme stringente care se confruntă în prezent și atrag atenția asupra situației grave în care se află agricultorii din întreaga țară. 

„Strigătul nostru de disperare este și pentru că nu vedem o implicare serioasă a autorităților în a rezolva problemele fermierilor.

Din păcate, conducerea de stat din Republica Moldova este nepăsătoare la situația în care se află sectorul agroalimentar și asta e un lucru foarte grav, ce trebuie îndreptat de îndată.

Prin această scrisoare deschisă, dorim să atragem atenția liderilor politici, dar și opiniei publice, în general, cu privire la problemele grave ale fermierilor din Republica Moldova, care vor pune în pericol securitatea alimentară a țării”, spun fermierii, formulând cinci probleme de primă importanță care necesită a fi soluționate:

1. Situația gravă a culturilor cerealiere de toamnă – grâu și orz

Risc major să pierdem cultura de grâu a anului 2022. Seceta pedologică prelungită din toamnă nu a permis răsărirea suprafețelor înființate. În zonele de sud și sud-est, acolo unde grâul totuși a răsărit, cultura este într-o stare gravă pentru că deficitul de precipitații nu permite dezvoltarea culturii.

Ca soluții, pe termen lung, propunem o politică implementată eficient a rețelelor de irigare.

Pe termen scurt, dacă evoluția vegetației merge tot mai rău, statul să pregătească un lot semincer consistent, ca intervenție de urgență, pentru reînsămânțarea suprafețelor cu grâu de primăvară a suprafețelor afectate.

2. Blocajul de pe piața porumbului din cauza situației aprovizionării cu gaz

Criza gazului a blocat activitatea elevatoarelor care usucă porumbul. În acest fel, porumbul din acest an nu poate fi recoltat în multe zone, deoarece nu există loc unde să poată fi depozitat. Costurile sunt prea mari, la această oră, pentru preluarea și uscarea recoltei.

Situația este un efect al închiderii gazului la companiile elevatoare, iar prețul din prezent nu permite activitatea acestora. 

Solicităm o întâlnire de urgență cu factorii responsabili pentru găsirea unei intervenții de urgență. Dacă nu e posibilă o subvenționare, măcar o soluție de creditare pentru anul viitor, o reeșalonare.

3. Criza aprovizionării cu îngrășăminte

Fermierii constată un deficit pe această piață, iar prețurile s-au dublat față de anul trecut. Este o chestiune de care depinde asigurarea siguranței alimentare a țării noastre în anul următor. Statul trebuie să se implice, să facă un contract, un acord cu producătorii de îngrășăminte pe bază de azot. Fermierii sunt foarte afectați, mai ales în contextul restricțiilor impuse de Rusia pentru exporturi, așa că trebuie fie negociat direct, fie găsirea unor alte surse de azotoase. Pentru importurile imediat următoare să elimine taxa la import, pentru a scădea prețul îngrășămintelor la poarta fermei.

4. Motorina

Deja guvernarea a promis că se va veni cu proiecte de lege de reîntoarcere a accizelor la motorină. La acest moment, costul de producție ridicat a dat peste cap planul de afaceri al fermierilor. E nevoie de o acțiune imediată, în procedură de urgență.

5. Lipsa de susținere a produselor alimentare autohtone

Foarte multe produse importate sunt prezente în grădinițe, școli, instituții ale statului, e nevoie ca legea să pună produsul nostru pe primul plan. Moratoriu pe un an, cel puțin un an, pentru ca toate instituțiile de stat să fie aprovizionate cu fructe și legume din Republica Moldova. 

Nu avem niciun plan național care să aibă în vedere strategia pentru sectorul agricol, care să integreze politici pentru toate sectoarele, de la cereale, la pomicultură, la viticultură și pomușoare, continuând cu sectorul de creștere a animalelor. Este esențial să grăbească plățile deja aprobate pentru fermieri, mai ales cele pe cap de animal, ca măsură de susținere a producției naționale.

În fața acestei situații de dezinteres față de munca fermierilor, se impune o întâlnire de urgență pentru ca agricultura să fie o prioritate în guvernare și în Legislativ.

Este suficient să amintim că, în raportul primelor 100 de zile de guvernare al Cabinetului Gavrilița, agriculturii nu i-a fost acordată atenția cuvenită. Credem că a venit vremea ca decidenții politici din Republica Moldova, acum în al doisprezecelea ceas, să se trezească și să pună agricultura în ofensivă. Fermierii au nevoie de asta, țara are nevoie de asta!”, se arată în scrisoare.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri