BotanÎn Republica Moldova corupţia este înrădăcinată în toate instituţiile guvernamentale, dar şi la fiecare nivel al societăţii. Fenomenul corupţiei are un caracter sistematic în ţara noastră. Republica Moldova este capturată, precum şi toate instituţiile cheie din ţară. Despre aceasta a scris directorul asociaţiei ADEPT, Igor Boţan, într-un articol pentru carnegieeurope.eu.

Totodată, politologul menţionează că astfel au evaluat situaţia din Republica Moldova şi partenerii internaţionali şi cei de dezvoltare ai ţării noastre în urma jafului secolului, retragere ilegală a unui miliard de dolari din trei bănci din ţară.

„Furtul de la cele trei bănci moldoveneşti a reprezentat un exemplu extraordinar de corupţie, a cărui scară este de nedescris în istoria recentă a Republicii Moldova. Suma care a dispărut din sistemul bancar este echivalentă cu aproximativ 20 la suta din PIB-ul ţării. Jaful a avut loc după zece ani de asistenţă economică, financiară şi politică din partea partenerilor de dezvoltare. Acest ajutor a vizat în special în aplicarea Planului de Acţiuni UE-Moldova 2005-2010 şi la pregătirea semnării unui acord de asociere cu Uniunea Europeană a Republicii Moldova”, punctează Boţan.

Analistul politic vorbeşte în articolul intitulat „Scrisoare de la Chişinău” şi despre originile corupţiei.

În context, acesta spune că începând cu 2009 a asistat la apariţia unor oameni de afaceri care au făcut averi fabuloase în timpul aşa-numitelor privatizări şi au utilizat averile personale pentru configurarea partidelor politice pentru a transforma politica într-o afacere.

„Partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană, coaliţia de guvernare din 2009 până în 2013, au reuşit să transforme conducerea Moldovei într-o oligarhie pură. Ei au politizat legile statului şi organele de reglementare şi au folosit aceste acţiuni pentru îmbogăţirea personală”, se arată în articolul semnat de Igor Boţan.

Directorul ADEPT mai spune că Republica Moldova a ajuns de la povestea de succes a UE, la stat capturat, precizând că ţara noastră are nevoie de sprijinul Uniunii Europene.

Legile trebuie să fie aplicate, iar instituţiile trebuie să fie depolitizate, poate atunci fenomenul corupţiei din Republica Moldova va fi abordat serios, conchide expertul.

sursa: jurnal.md

(87 accesari)