14.4 C
Chișinău
joi, 26 mai, 2022

Scandal de proporții la Londra: Fiul unui spion KGB, numit într-o funcție importantă

Must read

Comentarii recente

Guvernul lui Boris Johnson este zguduit, în ultimele zile, de un nou scandal, de această dată de numirea unui oligarh rus în Camera Lorzilor a Parlamentului Regatului Unit. Evgheni Lebedev, mogul de origine rusă, fiul unui fost spion KGB, a fost numit membru al Camerei Lorzilor în 2020 de Johnson, relatează Reuters.

Johnson a ajuns din nou sub presiuni politice uriașe, ca urmare a prieteniei sale cu Lebedev. Numirea oligarhului rus în Camera Lorzilor, în 2020, urmează să fie examinată minuțios, acum, după ce opoziția laburistă a reușit să obțină publicarea informațiilor cu privire la aceasta, după un vot în Parlament, transmite Digi24.ro.

Lebedev, care deține publicațiile London Evening Standard și The Independent, a devenit membru pe viață al Camerei Lorzilor în iulie 2020, primind și titlul de Baron Lebedev de Hampton.

În martie 2020, Comisia pentru numiri în Camera Lorzilor (HOLAC) i-a cerut lui Johnson să reevalueze nominalizarea lui Lebedev, după ce serviciile de informații britanice au spus că numirea acestuia ar putea crea un risc de securitate, conform The Sunday Times.

Atunci, Johnson a discutat cu oligarhul rus și a cerut asigurări din partea serviciilor de informații, iar acestea au fost suficiente pentru ca premierul să-și mențină decizia, a mai scris publicația britanică.

Lebedev, care spune că acuzațiile ce i se aduc sunt „insinuări lipsite de substanță”, spune că este deschis publicării rapoartelor transmise de serviciile de informații către HOLAC.

„Deschiderea și transparența sunt piloni ai sistemului nostru democratic, așa că salut publicarea avizului de securitate furnizat HOLAC de către servicii”, a scris Lebedev pe Twitter.

Boris Johnson a negat, la începutul lunii, că a intervenit pentru a obține numirea lui Lebedev și a spus că acesta nu este „vreun agent al Rusiei”.

Marți, laburiștii au votat o moțiune prin care se cere ca documentele legate de numirea lui Lebedev, aflate la guvern, să fie făcute publice până în data de 28 aprilie.  

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri