4.2 C
Chișinău
duminică, 28 noiembrie, 2021

Şantajul lui Plahotniuc în adresa lui Timofti trebuie cercetat PENAL; Partidul Platforma DA sprijină preşedintele şi candidatul desemnat la postul de premier

Must read

Comentarii recente

protest 29 noiembrie 2015În Republica Moldova a avut loc o tentativă de uzurpare a puterii de stat prin preluarea conducerii guvernului, fapt care trebuie să constituie obiectul unei investigaţii penale. Declaraţia aparţine reprezentanţilor Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, care şi-au anunţat sprijinul pentru eforturile Preşedinţiei de a nu ceda în faţa unei grupări criminale şi care au salutat desemnarea lui Ion Sturza drept candidat pentru funcţia de premier.

„Apreciem drept inacceptabile presiunile exercitate asupra preşedintelui în vederea determinării acestuia să-l desemneze pe controversatul oligarh Plahotniuc în funcţia de prim-ministru, având pregătită garnitura de votanţi ad-hoc, pe fundalul unei lipse totale de legitimitate a partidelor parlamentare oligarhizate. Parteneriatul ad-hoc PDM-PCRM din perioada premergătoare, precum şi concubinajul oficializat la 21 decembrie 2015 între PDM şi PCRM, pe lângă faptul că demască reanimarea clanului comunist al lui Voronin, din care se trag şi Plahotniuc, şi Lupu, şi Dodon, creează o nouă conjunctură politică ce trebuie exploatată raţional şi inteligent în beneficiul interesului naţional şi al aspiraţiilor cetăţenilor ţării spre libertate şi prosperitate. Plecarea celor 14 deputaţi din PCRM este un joc regizat de Plahotniuc. Înţelegem că Plahotniuc este fiul adoptiv al lui Voronin. Lui îi este mai uşor să restituie câteva zeci de milioane reţinute de la Voronin cândva decât să întoarcă populaţiei miliardul furat. Va veni timp când vor sta împreună ori în aceeaşi celulă, ori în separat, pentru toate furturile pe care le-au comis”, a declarat preşedintele partidului, Andrei Năstase.

„Tot acest dezmăţ, aceste tentative de a uzurpa puterea din partea grupării oligarhice se produce în contextul unei crize fără precedent în economia ţării. Această debandadă începută în octombrie durează până acum, când un clan mafiot se rupe la putere absolută cu orice preţ şi face acest lucru fără să ţină cont de ceea ce se întâmplă în economie. Sectorul economic este afectat de trei flageluri: monopolurile, economia tenebră şi corupţia. Suntem în pragul unui colaps economic. Din ianuarie probabil statul nu va fi în stare să achite pensiile şi salariile. Noi, în acest dezmăţ total, venim cu o alternativă reală, venim cu propuneri concrete pentru a schimba această situaţie. Dacă clanul Plahotniuc va acapara puterea, Republica Moldova nu va rezista mai mult de un an. Asta arată toate cifrele economice”, a adăugat unul dintre vicepreşedinţii partidului, Alexandru Slusari, reprezentantul fermierilor în mişcarea de protest.

„În sfârşit în Moldova a apărut o forţă politică care ar putea fi numită succesor al partidelor eşuate care şi-au asumat răspundere pentru integrare europeană, dar care au exploatat această idee pentru îmbogăţirea personală. Alegătorul nostru a rămas fără o opţiune plauzibilă. Orice sistem este compus din oameni, nu-l poţi schimba dacă nu schimbi oamenii din acest sistem corupt”, a adăugat un alt vicepreşedinte al partidului, Stanislav Pavlovschi.

„Fie că mergem pe parcursul european, fie acceptăm la guvernare un clan mafiot. În această situaţie, toţi cetăţenii trebuie să conştientizăm că trebuie să ne opunem cu toată fermitatea acestei încercări de a criminaliza ţara. Candidatura promovată de preşedinte este o şansă. Viitorul premier nu trebuie să admită ca Moldova să devină ostatic al grupărilor criminale de la guvernare”, a spus şi Chiril Moţpan, membru al Biroului politic al Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr.

Redăm textul integral al Declaraţiei Consiliului Politic Naţional al Platformei Demnitate şi Adevăr:

Consiliul Politic Naţional al Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr constată cu îngrijorare că situaţia social-politică din Republica Moldova a ajuns în punctul său critic. În ultimele zile, am fost cu toţi martorii unei tentative de consolidare a regimului oligarhic parazitar, antipopular, organizat în jurul unui partid controlat sub toate aspectele de o grupare mafiotică, susţinută făţiş sau obscur de lideri şantajabili ai partidelor parlamentare, complici la furturile de miliarde de dolari.

A fost în fond o tentativă de uzurpare cvasi totală a puterii de stat în Republica Moldova prin preluarea conducerii guvernului, ce trebuie să constituie obiect al investigaţiilor penale.

Apreciem drept inacceptabile presiunile exercitate asupra preşedintelui în vederea determinării acestuia să-l desemneze pe controversatul oligarh Plahotniuc, în funcţia de prim-ministru, având pregătită garnitura de votanţi ad-hoc, pe fundalul unei lipse totale de legitimitate a partidelor parlamentare oligarhizate, preocupate de propria supravieţuire.

Riposta manifestată de către Preşedinte la tentativele de subminare totală a puterii de stat a determinat regimul să-şi deconspire toate sculele mediatice şi politice.

Parteneriatul ad-hoc PDM-PSRM din perioada premergătoare, precum şi concubinajul oficializat la 21 decembrie 2015 între PDM şi PCRM, pe lângă faptul că demască reanimarea clanului comunist al lui Voronin, din care se trag şi Plahotniuc, şi Lupu, şi Dodon, creează o nouă conjunctură politică ce trebuie exploatată raţional şi inteligent în beneficiul interesului naţional şi al aspiraţiilor cetăţenilor ţării spre libertate şi prosperitate.

În aceste condiţii, Platforma Demnitate şi Adevăr sprijină eforturile Preşedinţiei, în exercitarea atribuţiilor sale constituţionale, de a nu ceda în faţa unei grupări criminale, uzurpatoare a puterii de stat, precum şi decizia şefului statului de desemnare la funcţia de prim-ministru a unui candidat independent, având sprijinul corpului diplomatic acreditat la Chişinău.

Desemnarea unui prim-ministru capabil să edifice, fără imixtiunea politicului delegitimizat, un cabinet de miniştri ce ar purcede la:

– implementarea revendicărilor populare cu caracter social-economic,
– declanşarea reformelor şi a unei campanii împotriva marii corupţii,
– depolitizarea instituţiilor de drept si de reglementare,
– eliberarea din captivitate a CCA şi a Televiziunii publice aservite oligarhiei,
– revizuirea Constituţiei şi modernizarea ei,
– modificarea legislaţiei electorale – inclusiv alegerea preşedintelui de popor, reducerea numărului de parlamentari şi a imunităţii acestora, introducerea votului prin corespondenţă şi a celui electronic,
– modificarea legislaţiei partidelor politice sub aspectul finanţării transparente a acestora şi a campaniilor electorale,
– oferă cetăţenilor o şansă în vederea consolidării procesului de scoatere a ţării din captivitate şi repunerea acesteia pe făgaşul normalităţii.

Chiar şi din poziţia de candidat desemnat, acesta poate demonstra reala şansă pe care o are Republica Moldova cu o garnitură guvernamentală competentă, profesionistă şi integră, având sprijinul partenerilor de dezvoltare şi al investitorilor străini, în eventualitatea scoaterii statului din captivitatea clanului mafiot.

O pledoarie oficializată a forţelor proeuropene pentru un candidat independent desemnat sau pentru un candidat de acelaşi calibru şi orientare, susţinut şi de societatea civilă activă din care facem parte, are menirea de a sprijini scoaterea din captivitate a statului, fie prin instaurarea unui guvern scos de sub controlul mafiot, fie prin recurgerea la alegeri anticipate, dar cu şanse mult mai mari pentru cetăţenii cu idealuri, valori şi aspiraţii europene, ce nu vor mai accepta să fie decât mandanţii unei clase politice curate şi responsabile.

Consiliul Politic Naţional al Platformei Demnitate şi Adevăr
Chişinău, 22 decembrie 2015

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri