-2.8 C
Chișinău
marți, 31 ianuarie, 2023

Saakașvili: Putin vrea să se joace cu Ucraina de-a șoarecele și pisica

Must read

Comentarii recente

start_1169010Solicitarea președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, de a amâna referendumul din Donbas nu înseamnă decât un singur lucru: Putin va continua să încingă focarul separatist din sud-estul Ucrainei. De această părere este fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili.

„Putin vrea să se joace cu Ucraina de-a șoarecele şi pisica. Aparent, Putin a lăsat la o parte evenimentele din Ucraina, însă, în același timp vrea să toarne gaz pe foc pentru destabilizarea situației din sud-estul Ucrainei”, a precizat Saakașvili.

Potrivit fostului preşedinte georgian, rugămintea liderului de la Kremlin de a amâna referendumul din Donbas dovedeşte că are nevoie de o pauză, însă Kremlinul nu va renunța la planurile strategice de a acapara Ucraina.

„Putin a făcut această declarație din câteva considerente. În primul rând, acțiunile trimișilor Rusiei în sud-estul Ucrainei nu au luat amploarea, care ar fi permis organizarea cu succes a unui referendum pe 11 mai privind independența regiunilor din est. Putin are nevoie de timp, pentru ca mișcarea să se extindă”, a subliniat Saakașvili.

„În al doilea rând, dacă referendumul va avea loc, Occidentul va impune cu siguranță sancțiuni împotriva companiilor ruse „Gazprom” și „Rosneft”. Iar acest lucru înseamnă eșec pentru regimul lui Putin în decurs de un an. După aşa-zisul referendum, nici Germania nu ar putea stopa sancțiunile împotriva Rusiei. Occidentul înțelege perfect: plebiscitul de pe 11 mai amenință direct desfășurarea alegerilor prezidențiale din Ucraina”, susține fostul lider georgian.

Saakaşvili a subliniat că autoritățile de la Kiev nu trebuie nici într-un caz să-și piardă vigilența, deoarece acapararea regiunilor din sud-estul Ucrainei este principala misiune strategică a lui Putin.

„Putin se joacă cu Ucraina de-a pisica cu șoarecele: o va înhăța și o va lăsa, apoi iar o va înhăța. Ce-i drept, de această dată pisica a dat de un șoarece foarte mare şi este puțin probabil să-l poată înhăța ”, a concluzionat Saakașvili.

Amintim că pe 7 mai, președintele rus a îndemnat militanţii proruşi din sud-estul Ucrainei și susținătorii federalizării să amâne referendumul programat pentru 11 mai. Vladimir Putin a mai subliniat că trupele ruse vor fi retrase de la frontiera cu Ucraina. Pentagonul și NATO deocamdată nu au confirmat acest fapt.

sursa: jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri