-0.8 C
Chișinău
marți, 7 februarie, 2023

Saakașvili, în greva foamei din 1 octombrie: „Sunt prizonierul lui Putin”

Must read

Comentarii recente

Avocatul public al Ucrainei, Liudmila Denisova, spune că fostul președinte georgian, Mihail Saakașvili, în prezent încarcerat în Georgia și aflat în greva foamei din 1 octombrie, „este tot mai slăbit cu fiecare zi care trece”, sugerând că situația sănătății acestuia ar putea deveni critică, relatează Euronews.

Denisova l-a vizitat pe Saakașvili, în închisoare, miercuri. Fostul președinte al Georgiei, cetățean ucrainean de asemenea, a intrat în greva foamei încă din 1 octombrie, de când a fost arestat și încarcerat în țara sa de origine.

„Spune că viața lui este în pericol și se consideră prizonierul lui Putin. Spun că ultimul lucru pe care și-l dorește este să pună Ucraina în pericol și să provoace vărsare de sânge în Georgia. Spune că va face orice pentru a evita aceste lucruri”, a precizat Denisova.

Denisova spune că semnele sale vitale scad cu fiecare zi, iar Saakașvili și echipa sa au cerut autorităților georgiene să-i permită transferarea la o clinică privată pentru tratament, însă acestea spun că fostul lider nu poate fi transferat decât într-o clinică penitenciară.

Avocatul public din Georgia a anunțat, luni, printr-un comunicat, că nu are autoritatea să furnizeze ajutor de urgență.

Denisova le-a spus reporterilor veniți la penitenciarul în care este încarcerat Saakașvili că acesta a refuzat transferul la spitalul penitenciar pentru că crede că viața sa îi va fi pusă în pericol acolo.

După opt ani în exil, Saakașvili a revenit în Georgia chiar înaintea unor alegeri locale cruciale pentru partidul său, în încercarea de a energiza sprijinul politic pentru opoziție. El a fost arestat la câteva ore de la revenirea în țară, după ce a publicat un clip video în care spunea că se află pe teritoriu georgian. De atunci, susținătorii săi ies constant în stradă pentru a cere eliberarea lui.

Alegerile locale din 2 octombrie s-au încheiat cu victoria partidului de guvernământ, Visul Georgian, și înfrângerea mișcării de opoziție fondată de Saakașvili. 

Anterior, el a fost condamnat în absență la nouă ani de închisoare în două dosare de abuz de putere. Saakașvili susține că aceste acuzații sunt motivate politic.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri