12.2 C
Chișinău
duminică, 26 martie, 2023

S.O.S! Garaba, clona lui Zubco, se răzbună!

Must read

Comentarii recente

sursa: Adevărul Moldova
sursa: Adevărul Moldova

În această lume secretizată, un fel de miniatură a Pădurii Domnești, în care la televizor și în presă au șansa să apară de cele mai multe ori fețe bisericești și șoferi de pe microbuze sau mașini de producție sovietică, aproape în fiecare zi se întîmplă lucruri abominabile, cu implicarea baronilor din politică sau justiție, mușamalizate de servitorii puterii.

Oricît ar încerca aceștia să păcălească și să prostească societatea, nimic nu poate fi ascuns, și în ultimă instanță adevărul iese la suprafață.

Aflăm, de la persoane oneste de la Interne, că pe data de 30 iulie curent, ora 8:30, la capătul bulevardului Calea Ieșilor, a avut loc un accident rutier cu implicarea directă și personală a lui Iura Garaba, președintele Consiliului superior al procurorilor! Din motive doar de el cunoscute, acesta s-a izbit cu gipakul într-un microbuz care, conform surselor noastre, circula regulamentar. Garaba, pe chipul căruia nu scria că este mâna dreaptă a lui Zubco, s-a rățoit la șoferul enervat, (care bineînțeles nu-și permite asigurarea CASCO), și, ca reacție, ar fi încasat-o, sau, cum se vorbește în mediul politic al curatorilor și stăpînilor săi, i s-a “dat la bot”!

Văzând atîta obrăznicie din partea unui vai de el, mai marele peste procurori a mers la urgență unde i-au fost numărate și înregistrate leziunile, fisurile și vătămările corporale.

Ceea ce urmează, însă, miroase foarte puturos a trafic de influență și abuz , pentru că fluturîndu-și legitimația de procuror, acesta l-a băgat în sperieți pe bietul șofer, care a rămas față în față cu sistemul păpușăresc! Sursa din cadrul MAI ne informează că acum omul este obligat să declare că anume el și nu Garaba este vinovat de producerea accidentului! Omul e înt-adevăr la mare ananghie! Procuratura de serviciu a lui Zubco și Plahotniuc, cea de la Buiucani!, i-a deschis un dosar penal cu încadrare pentru huliganism, ceea ce înseamnă că riscă ani grei de pușcărie. Mai mult decît atît, omul este deja închis, unde se fac, vă dați bine seama, niște presiuni inimaginabile. Colac peste pupăză, cine credeți că e procurorul care anchetează cauza penală? Exact, sunteți deștepți, este Eugen Bordos, camaradul la cataramă al lui Garaba! Acum înțelegeți ce va păți această persoană neajutorată și lipsită de orice șansă de a scăpa din mașina de tocat a mafiei criminale din sistemul capturat de drept! Acest procuroraș, ca să limpezim lucrurile, a făcut o sumedenie de boroboațe, urma să fie destituit, dar cu ajutorul lui Garaba a fost doar mustrat și păstrat în sistem pentru a continua să-și facă mendrele sub patronajul lui Garaba și Zubco!

Nu ar fi oare cazul ca acest dosar deja controversat să fie transferat altei instituţii de drept pentru a nu exista suspiciuni vădit întemeiate? Este de remarcat că primul telefon pe care l-a dat procurorul cu ghilimele nu a fost la poliție, conform legii, ci lui… Alexei Roibu, fostul ministru de interne, pământeanul și amicul lui Garaba, care s-a și deplasat la fața locului. Domnule Timofti, domnule Leancă, de ce asistați la acest măcel nemaipomenit? Sau tot nu ați știut și aflați acum din presă de această taină și secret de stat? Abonati-vă la declarațiile lui Sergiu Mocanu, ca să fiți în rînd cu lumea și să aflați printre primii ce se întîmplă în țărișoara noastră capturată de bandiți! Vă întreb,de ce cetățenii simpli sunt tratați ca niște cobai, de ce-i lăsați în malaxorul unui sistem diabolic, în care măscăricii păpușarului și ai contrabandistului își fac mendrele și nevoile? Încă nu ați înțeles că sunteți complicii lor? Încă nu ați înțeles că va trebui să răspundeți politic și nu numai pentru această debandadă și bătaie de joc de oamenii simpli și neajutorați?

Nu credeți că e cazul să interveniți și să stopați tăirea mieilor?! E cazul, dar nu o veți face, că domniile voastre, mari maeștri în declarații politice mincinoase despre reforme, curățirea sistemului, darea afară a judecătorilor și procurorilor corupți, bla-bla-bla și bla- bla-bla, nu fac imixtiuni în justiție, ci doar asistă ca simpli spectatori la promovarea raiderilor, criminalilor și la protejarea cerberilor. Ca să nu amintim de numirea rușinoasă a lui Melniciuc, finul lui Poalelungi la cîrma judecătoriei Rîșcani, domnule Timofti! Halal de funcțiile deținute, halal de minciuna și povestea despre integrarea europeană, pe care ați compromis-o și ați terfelit-o prin declarații ieftine și fără temei!

Ca să nu pară banală relatarea noastră, să-l întrebăm pe domnul Leancă, nu doar ca prim-ministru cu viziuni, sau poate coșmaruri europene, ci ca simplu cetățean, de ce acest accident a fost tăinuit de ochii presei, de ce opinia publică nu trebuia să afle, ca în cazul Pădurii Domnești, de la autorități despre comportamentul unui individ care conduce, din umbră, împreună cu Zubco, procuratura Republicii, nu a lui Dănilă Prepeleac!? Chiar nu ați învățat nimic după vînătoarea de oameni de la 23 decembrie? Cît o să ascundeți de ochii societății mizeriile voastre și o să ridicați în prăjină niște bieți și beți preoți, medici sau pedagogi. De ce vă folosiți de legitimațiile statului pentru a mușamaliza marile și micile voastre porcării zilnice. De ce pînă acum procurorii care se lăfăiau în compania prostituatelor, printre care una minoră, nu au fost eliberați din serviciu și judecați conform legii penale?

Și omul ăsta este artizanul reformei din procuratură? La cheremul său, domnule Leancă se află reforma europeană a Republicii Moldova? Să amintim cititorilor, reluând articolul „Zubco se dă în continuare procuror general”, cu cine are de-a face bietul șofer de microbuz, care a avut nenorocul să fie izbit de Iura Garaba, procurorul lui Zubco.

Nu înainte de a-l ruga pe domnul ex-procuror Oleg Moruz să ne contacteze la redacție, pentru a discuta despre decizia CSJ de a obliga procuratura să-i pună la dispoziție procesul verbal și alte mișmașuri ce țin de “alegerea” lui Garaba în funcția “obștească” pe care o aplică în prezent!

Și nu numai!

„Zubco se dă în continuare procuror general”

(Material publicat la 17 iunie 2013)

Zece zile în urmă, la o bodegă cu nume exotic din capitală, situată pe strada Armenească, colț cu 31 august, a avut loc o întalnire secretă dintre trei indivizi cu reputație îndoielnică. Firește, aceasta ar fi putut să rămână neobservată, dacă figurile respective nu ar fi fost mult prea controversate și abordate aproape zilnic de mass-media.

Ca să menținem un pic suspansul enunțului de mai sus, sa ne imaginăm că la o întalnire de acest gen participă fostul procuror general Zubco, izgonit de Parlament pentru participarea la braconajul din Pădurea Domnească și tăinuirea unei crime comise în grup, despre care presa a scris ca a fost cumpărat de Plahotniuc cu suma de 2 milioane de euro și, de exemplu, Iurie Garaba, presedintele Consiliului procurorilor, o altă “podoabă” a justiției moldovenești, omul lui Gurbulea, dar instalat în funcție de Zubco, însoțiți de, să zicem, Nicolae Chitoroagă, sef de secție în procuratura generală și unul dintre cele mai apropiate personaje din banda Păpușarului… Ce ar spune opinia publică? Că o asemenea întalnire nu are cum să aibă loc pentru că ce să caute la un asemenea miting doi șefi ai procuraturii generale cu un individ care a fost dat afară de Parlament pentru fapte incompatibile cu epoleții de om al legii!

Ei, tocmai aici e aici. Vorbim, oricât ar părea de ciudat pentru ambasadorii și străinii de la noi, dar nu și pentru cetățenii noștri deprinși cu orice soi de urgie umană, tocmai de aceste trei persoane: Zubco, Garaba si Chitoroagă.

Așadar, ziua in amiaza mare, pe furiș, au intrat, pe rând, respectând un anumit interval de timp, în localul cu pricina, au pus la cale bucătaria internă a Procuraturii și, în același stil, au părăsit barlogul, Garaba rămînînd ultimul pentru a achita nota de plată.

Cine sunt aceste trei personaje și care a fost rostul unei asemenea întalniri secrete? Să trecem în revistă portretele creionate de presă a celor trei crai de la răsărit și să aflăm cîtuși de puțin despre trecutul lor mai mult sau mai puțin cețos și secretos!

Valeriu Zubco. Despre acest individ instalat in funcția de procuror general, de către Păpușar nici nu are rost să cheltuim cerneala din călimară. Presa i-a zis braconier, infractor, tăinuitor de crime, posesor al unor proprietați nedovedite, adică adunate illicit, adică, conform limbajului popular, furate!

Iurie Garaba. Presedinte al Consiliului procurorilor. Membru de frunte în echipa de șoc a Păpușarului. Certat cu legea, în special cea cu privire la Procuratură care stipulează clar că în cazul unei vacanțe a funcției de membru al Consiliului, timp de o lună de zile se organizează un concurs pentru suplinirea acesteia. Deși o asemenea vacanță există și acum (de mai bine de un an de zile procurorul din Găgăuzia nu mai este membru al Consiliului), Garaba scuipă pe Legea organică, intrînd chiar în zona penală, și nu organizează niciun fel de concurs. Mai mult decît atît, după plecarea lui Zubco, Garaba a refuzat sa-l accepte pe A.Pîntea ca membru din oficiu al Consiliului, fiind cu acesta în relații vădit antagoniste.

Nicolae Chitoroaga. Un neica nimeni promovat de Gurbulea inițial de la procuratura Centru, forjerie de cadre pentru regimul Voronin, controlat de Păpușar, la CCCEC, în funcția de șef de secție urmărire penală. Cînd Mejinski a ajuns Ministru de Interne, l-a cărat pe Chitoroagă cu sine, numindu-l șef al secției urmărire penală a MAI-ului. Dupa debarcarea lui Mejinski, Papuc l-a demis, iar protectorul său Gurbulea îl ia de bun la Procuratura generală și-l unge șef de secție. “Omul” democraților, Zubco, îl face șef la două secții comasate, adică îl avansează, că de, oamenii comuniștilor sunt inamovibili și de neînlocuit! Cele două secții devenite una au în vizor blocul economic, vama, supravegherea MAI-ului! Și aici avansările nu au contenit. Individul a fost numit și președinte al colegiului disciplinar al Procuraturii!!! Pe timpul interimatului lui Pîntea, o altă legumă a sistemului, Chitoroagă a cam stat acasă, în concediu medical, temându-se că noul șef îl va da afară. După numirea lui Gurin, acesta a prins la curaj într-atîta, încît și-a permis să declare că locul lui Pîntea e la Anenii-Noi, iar al lui Eugen Rusu e la puscărie!

Cum s-a produs însă așa-zisa alegere a lui Chitoroaga?

Totul s-a întîmplat în anul 2009, cînd la putere a venit smintita alianță. După ce Gurbulea a reușit să promoveze legea procuraturii, făcută după chipul și asemănarea sa și a stăpînului său, a urmat Adunarea generală a procurorilor, eveniment care s-a întîmplat sub bagheta Păpușarului, condusă de mîna lui Zubco. Astfel, în sala Filarmonicii s-au convocat circa 600 de procurori, veniți sa-și aleagă organele de conducere conform noii legislații.

Întîmplător sau nu, mai degrabă că întîmplător, pentru a-și arăta trufia și coroanele de spini, la circul lui Zubco au venit și doi berbeci politici notorii, Ghimpu și Filat, care și-au arătat prostia și au plecat fără să-și dea sama ce s-a întîmplat cu adevarat. După un scenariu bine pus la punct, s-a trecut la procedura de vot. Astfel, cele 600 de voturi ale procurorilor au fost numarate pe parcursul a …? cinci ore!!!

Între timp, la etajul doi, Zubco a dat un banchet de zile mari, cu mese care trosneau de belșug, cu interprete de marcă gen Puică, Burlacu și Gordienco. Astfel, cu minciuni și gogonele se făcu Garaba șef al Consiliului procurorilor, iar Chitoroaga președinte al Colegiului disciplinar. Și încă un detaliu de ținut minte, toți, dar absolut toți membrii comisiei de numărare a voturilor au obținut funcții înalte în sistemul lui Plahotniuc condus oficial de Zubco!

Revenind la timpurile noastre, trebuie să spunem că după debarcarea rușinoasă a lui Zubco, Garaba a dat glas pustietății. Brusc, a devenit activ și sare la grumazul lui Pîntea și Rusu. Se zice că i se promisese funcția de adjunct al procurorului general in locul lui Eugen Rusu, viceprocurorul general care a spart tăcerea și l-a condamnat public pe infractorul Zubco care a pîngarit uniforma de procuror, ca sa nu mai vorbim de onoare!

Și pentru a nu uita detaliile importante, vom deschide o paranteză si vom spune ca Nicolae Chitoroaga a fost desemnat în functie de Gurbulea printr-un fals, chipurile la hotărîrea Colegiului, deși o asemenea întrunire a Colegiului nu ar fi existat!

Revenind la Garaba, trebuie să spunem că acesta nu este o persoană care sa se ocupe direct de dosarele penale, rolul lui suprem este acela de a face politica cadrelor, pentru că “cadrele rezolva totul”, nu-i asa, Iosif Visarionovici? Rolul său de șef de cadre a fost excepțional în cazul Comisiei Gurin, unde Garaba împreuna cu alți trei ciraci de-ai săi au fost membri. Acestia aveau misiunea de a torpila alegerea unui procuror general din lista celor înregistrați, pentru că asta a fost dorința si decizia stăpînului, adică a Păpușarului.

Acum situația e și mai delicată pentru că Garaba si Gurin sunt pămînteni, cum se zice la noi, primul e din Sadaclia, raionul Basarabeasca, iar al doilea e din Abaclia, acelasi raion. Va putea oare Gurin să se distanțeze de acest personaj controversat, care e bun doar să tragă omul la fundul apei, ca o piatră de moară?!

Mai ales că printre prietenii apropiați ai lui Garaba se numară și finul Tartărului, Damir, cu care se întîlnește cu regularitate. Garaba are un telefon, printre cele patru!!!!, la care vorbeste doar cu două persoane. Ați ghicit cu cine? Sigur, cu Plahotniuc și Damir. Nici chiar cu Zubco nu vorbeste de la acest telefon! În scurtul interimat al lui Pîntea s-au făcut unele tentative de modificăre a legislației pe care acum Garaba le-a blocat cu o brutalitate de neimaginat, spunînd că pînă la alegerile membrilor Consiliului din decembrie curent nicio modificare si nicio reformă nu va avea loc la procuratură!

Cele trei personaje adunate în crâșmă cu mesaj secret au contribuit decisiv la promovarea controversatului procuror comunist, supranumit din iad, Igor Popa. Deși inițial, la instalarea noii puteri acesta a fost demis, iar timp de patru luni funcția sa a fost suplinită de Bratunov, mai apoi stăpînul le-a dat indicații păpușelor sale sa-l promoveze. Și astfel, Igoraș, satrapul comunist al lui Plahis, a fost avansat, fără niciun fel de concurs, contrar legii, ca procuror pentru misiuni speciale, ceea ce în lumea procurorilor înseamnă mai mult decît un șef de secție! Ca șef al procuraturii de la Rîscani, Chișinău, a ajuns în urma unui simulacru de concurs în cadrul căruia toți concurenții săi interpuși, bineînțeles, s-au retras, rămînînd de ales între nimeni și Igor Popa!

Să revenim, însa, la berbecii noștri, adică la intalnirea de la crîsma exotică. Zubco, așa cum a promis, și continuă să se laude în cercurile sale obscure, conduce în continuare procuratura și dă ordine, prin intermediul celor doi subalterni. După întîlnirea respectivă Gurin a cerut lista procurorilor cu experiență pentru a o studia. Se pregăteste, chipurile, debarcarea celor care au salutat demiterea lui Zubco. Se știe că Garaba i-a luat apărarea imediat. „Zubco nici nu a iesit bine din procuratură, că i-ați înfipt cuțitul în spate”, s-a răstit el la colegii din instituție!

Discuția la prînzul cel de taină s-a referit și la micile incomodități legate de Pădurea Domnească. „Nu va fi nimic, nu va faceți probleme. Dosarul a fost dispus pentru că instanța noastră să spună că vînătoarea unde a fost Crețu nu a fost ilegală și astfel noi, ceilalți, toată ceata de mișei vom fi protejați de hotărîrea instanței de judecată. Iar pentru omorul din imprudență Crețu va primi doi ani cu suspendare, că n-a fost omu’ vinovat, eu știu că eram acolo, pe loc și am văzut totul…”

Viorel Ciobanu

Post Scriptum:
Domnule Gurin, au trecut deja niște luni de cînd ați fost numit în funcția pe care, oficial, o dețineți, iar neoficial o exercită Zubco și Garaba. Poate e timpul să demonstrați contrariul, să deveniți un procuror al societății, al cetățenilor, și să vă debarasați de acest balast care vă trage la fund ca o piatră de moară?!

sursa: blog.jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri