Sergiu_MocanuInterviu cu liderul Mișcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu

Domnule Mocanu, chiar dacă mai avem un an calendaristic pînă la alegerile următoare, care sperăm să se desfățoare conform legii, totuși, vom începe acest interviu prin a vă intreba ce prognoză aveți pentru următorul scrutin și dacă configurația politică actuală se va schimba?

S.M. Cred că sunt cele mai imprevizibile alegeri din toate timpurile. Singurii care guvernează la ora actuală această țară, în special dacă mergem în localitățile rurale, vom vedea că singurii guvernatori sunt Zeul Bachus și disperarea, iar acești sfetnici pot să ducă în orice direcție, numai nu spre urnele de vot.

În 2009 a fost o așteptare și din acest motiv oamenii s-au mobilizat. Acum nu există nicio așteptare, pentru că ceea ce văd pe ecranele televizoarelor – totala iresponsabilitate, cinismul cu care acaparează resursele statului creează disperări.

Nu cred că Partidul Comuniștilor ar putea să ia toate voturile, deoarece Voronin nu mai este în stare să satisfacă așteptările cetățenilor, vîrsta nu-i permite. Și atunci ne putem aștepta de la scenarii apocaliptice pînă la scenarii foarte și foarte luminoase. Sunt optimist și cred că fiecare are o șansă, inclusiv și Mișcarea Antimafie.

Totuși sper că PLDM nu va trece pragul electoral, împreună cu PDM, întrucît Filat și Plahotniuc au devenit aliați. Dacă pînă acum erau aliați pe viață, acum au ajuns aliați pe moarte. E clar că vor arunca foarte mulți bani pentru această campanie electorală. Reformatorii nu au nici o șansă. Ei sunt o anexă la Partidul lui Filat, iar șansele liberalilor lui Ghimpu se diminuează pe zi ce trece din cauza unor manifestări neadecvate și puerile ale lui Dorin Chirtoacă. Cu Mihai Ghimpu și așa era clară situația și se pare că nepotul său merge pe aceeași cale. Eu cred că noi, Mișcarea Populară Antimafie avem o șansă, deși orice se poate întîmpla. Un accident sau o crimă comisă de Filat ori Plahotniuc ne va permite să accedem în Parlament. Mesajul pe care îl transmitem noi, de a forma a doua reformare, e singura soluție de a scoate țara din mizerie.

Sunteți, din ce în ce mai mult, asemuiți cu  forța a treia, cea de la cere se așteaptă schimbarea. Și atunci, ce tactică veți adopta pentru a o produce, pentru a realiza speranțele populației disperate?

S.M. Programul nostru poate fi considerat unicul program viabil și fezabil pentru Republica Moldova de cînd am obținut independența. Noi considerăm că Republica Moldova ca și stat și-a epuizat resursele instituționale pentru a schimba oarecum situația și tocmai din acest considerent este nevoie de o Nouă Republică. Asta presupune reașezarea instituțiilor statului  pe alte principii, schimbarea sistemului judecătoresc și nu reformarea, căci actualul nu mai poate fi reformat. Cu peste 400 de judecători, care au deja practici juridice acoperite legal de precedente, nu mai poți schimba sistemul, ci trebuie înnoit tot corpul judecătoresc.

Unica șansa este să aducem în Republica Moldova o sumesiune de supremație a legii cu magistraţi selectați de către Comisia Europeană din țările UE. De asemenea, actualii vameși trebuie eliberați și aduși alții. La fel trebuie procedat și în cazul angajaților fiscali, procurorilor. Vom face justiția exemplară și vom permite ca dosarele care ajung în instanță să fie publice. Avem nevoie de un Palat al Justiției, de alt Consiliu Superior al Magistraturii și să protejăm judecătorii noștri de relații vicioase. Ei trebuie să fie oameni separați, iar pentru asta va trebui să capacităm anumite locuri. În acest caz, trebuie luate vilele miniștrilor de la Condrița și date judecătorilor. Toate acestea trebuie făcute cu pași foarte și foarte rapizi.

În afară de aceasta, avem alocații de 16 la sută din produsul intern brut pentru educație, plus 2% anual de investiții  împotriva fenomenelor antisociale și programe de educare a spiritului solidarității. Societatea noastră are nevoie de o schimbare de mentalitate și asta se poate face doar prin educație. Ar mai fi multe de punctat, dar astea le consider cele mai importante.

Știm că banii se află, la ora actuală, în sacii plini ai oligarhiei. De unde veți găsi dvs., un partid aflat în opoziție, resursele financiare necesare?

S.M. Da, dar vreau să vă amintesc că noi avem experiența Poloniei. Frații Kaczyński au venit la guvernare cu un mesaj asemănător cu al nostru. Odată cu venirea lor s-au început reformele reale și s-au văzut schimbările. Poloniei i-au fost iertate zecile de miliarde pe care i le împrumutase Uniunea Europeană. Atunci cînd vom demonstra un atașament față de valorile europene, vom putea beneficia cu adevărat de acel sprijin din exterior. Asta se va întîmpla după ce noi vom tripla bugetul Republicii Moldova prin măsurile pe care am zis că le vom aplica. Eu sunt sigur că în maxim 2 ani vom reuși să majorăm bugetul, acționînd împotriva schemelor de hoție și cîțiva oameni din conducerea actuală a Republicii Moldova vor ajunge la pușcărie. Plahotniuc, Filat, inclusiv Voronin, trebuie să stea la pușcărie, fiindcă crimele nepedepsite generează alte crime. Prima lege pe care o vom adopta în Parlament va fi Legea sechestrului de stat, care presupune stabilirea sechestrului pe toate proprietățile dubioase, urmînd ca justiția să se clarifice asupra acestor bunuri.

Citez ceea ce-ați declarat anterior: „judecătorii vor ajunge să depună singuri cereri de demisie”. În ce condiții s-ar putea întîmpla asta?

S.M. Am declarat atunci și declar și acum. Cînd vor veni oamenii care nu vor fura, care nu vor intra în cîrdășie cu ăștia de la guvernare, adică Mișcarea Populară Antimafie, cînd vom veni la putere și vom pune sechestru pe averile dubioase, cînd vom manifesta voință politică și nici un fel de compromis cu crima, foarte mulți dintre judecători vor decide singuri să plece. Și noi le vom permite să plece fără a fi urmăriți penal. Unora ca Pleșca, Poalelungi, Zubco. Aceștia se țin doar prin legăturile corupte pe care le au.

Pentru unii corupția parcă ar fi intrat în sînge. Cum ar putea fi combătută?

S.M. La ora actuală încă există șansa să oprim corupția. Avem 20 de ani de independență și acum trebuie să acționăm împotriva corupției, altfel se va perpetua și se va transmite prin generații. Ceea ce se observă și acum. Instituția Națională de Justiție deja au început să selecteze cadre din rîndul fiilor de judecători corupți care să vină în locul lor și să ocupe funcția de magistrați corupți. Cu foarte multă voință politică poate fi curmată această mafie din fașă.

După tragedia din Pădurea Domnească, Republica Moldova a suferit alte două tragedii… economice. Ce atitudine ar trebui să ia societatea?

S.M. Era ceva de așteptat. Ceea ce s-a întîmplat în Pădurea Domnească a fost o lovitură puternică asupra lor, căci și-au arătat adevărata față, dar n-a fost fatală. După care și-au zis: „Da, domnilor, așa suntem, dar suntem la putere, pentru că am fost aleși!”. Acum acționează cu un cinism deosebit și criminal. Privatizarea Băncii de Economii și concesionarea Aeroportului trebuie să fie un mare factor, care ar mobiliza societatea la alegerile următoare. Ieșirea în stradă poate că ar fi exact ceea ce și-ar dori Putin la moment, asta pentru că serviciile rusești au suficiente metode și posibilități de a dirija fluxurile de oameni într-o manifestare publică. O asemenea manifestare împotriva guvernării, ar fi pe placul Rusiei și ar întoarce cursul nostru european. Nu trebuie să admitem ca provocările să zădărnicească mersul nostru spre Uniunea Europeană.

După ce ne-au introdus embargo, ne-au amenințat că vor înceta să livreze gaze în R. Moldova, ne controlează Transnistria și au orientat și Găgăuzia împotriva noastră, autoritățile noastre continuă să se arate umilă în fața Federației Ruse. Totuși ce șanse de colaborare mai are R. Moldova  cu Federația Rusă?

S.M. Rușii au studiat mentalitatea moldovenilor încă din perioada sovietică. Conducerea actuală este într-o componență perfectă gata să ajungă la cheremul rușilor. Ei știu foarte exact cum se vor comporta Filat, Plahotniuc, Leancă, Timofti în asemenea situații. Este extrem de umilitor să vedem ceea ce face guvernarea la ora actuală. Relația dintre Republica Moldova și Rusia nu poate exista în modul în care își închipuie lazării din țară, pentru că Rusia este o țară cu care nu-ți poți coordona acțiunile, ea niciodată nu ne va lua în serios, nu ne consideră de parteneri egali. Tocmai din aceste cauze nici n-ar trebui să mediem relația cu Rusia. Ar fi mai eficient să folosim experiența țărilor baltice. În situația în care ai o relație firească sau să zicem – istoric cu o țară cum este Rusia, trebuie să găsești parteneri care să facă un joc geopolitic. Mă refer la europeni și americani. Ar fi cazul să stabilească relații cu Rusia, care să promoveze interesele noastre în raport cu Federația Rusă. Asta ar fi unica șansă să scăpăm de această îmbrățișare fatidică. Din cauza mentalității politice ale clasei politice de la noi am ajuns să fim – nici cu România, nici cu Rusia, nici cu Occidentul. Pierdem și Transnistria. Rusia are Transnistria, iar noi nu avem nimic. Faptul că partenerii europeni se angajează aproape gratuit să ne sprijine, fără să aibă o reacție din partea noastră, nu rezolvă nicidecum situația. Chișinăul ar trebui să caute acest partener care să stabilească pentru noi o relație cu Rusia. În raport cu acel partener geopolitic ar avea Rusia ceva de pierdut, atunci țara noastră s-ar schimba.

Domnule Mocanu, cînd totuși am putea ajunge în Uniunea Europeană?

S.M. Cel mai probabil, în 10 ani de zile, cu condiția că în 2014 vom reuși să înlăturăm această clasă politică. Și programul A Doua Republică poate asigura asigura acest lucru. Atunci cînd vom respecta cele trei criterii de la Copenhaga care presupun respectarea drepturilor omului, o economie de piață funcțională și capacitatea de administrare a statului, am putea să intrăm în Uniune.

Să știți că resursele pe care Uniunea Europeană le oferă Republicii Moldova pentru integrare sunt extrem de reduse, întrucît țara este mică. Ţinînd cont de acest considerent, am avea șansa să ajungem înaintea Ucrainei în UE.

Chiar și așa, europenii ne-au oferit destul de mulți bani. Mai puține schimbări vedem în țară. Nu credeți că Republica Moldova ar putea să piardă încrederea partenerilor noștri de dezvoltare?

S.M. Uniunea Europeană nu mai are nici un fel de încredere față de actuala clasă politică. În modul în care se exprimă și acționează, cred că UE sprijină Republica Moldova. Și pe timpul comuniștilor au venit bani europeni, dar nu în așa măsură, pentru că Voronin nu avea relații cu Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional. Vreau să amintesc că banii din care se repară drumurile au fost oferiți pe timpul guvernării comuniștilor. Ceea ce ține de programul de asistență financiară din partea Uniunii Europene, trebuie să știți că majoritatea banilor promiși Republicii Moldova n-au ajuns și nici nu vor ajunge. Nu mă refer la credite, dar la sumele nerambursabile, deoarece lipsește capacitatea de absorbție a acestor fonduri. Europenii alocă bani de regulă cu condiția că în țară există transparență, ceea ce lipsește la noi.

Despre Voronin ați afirmat că atunci cînd era Președinte era atît de puternic și mare că putea schimba tabla înmulțirii, nu doar Constituția. După atîtea critici făcute la adresa dumnealui, cum comentați declarația?

S.M. A fost o parabolă. Aveam în vedere faptul că la un moment dat, comuniștii aveau majoritate constituțională și n-au recurs la modificarea Constituției, din care motiv, eu cred că mai fac chiar tot ce vor. În cadrul acelorași exprimări, mă refeream că pe timpul lor, lumea s-a temut doar de Voronin, un om vicios în carne și oase, iar acum se teme de sfîrșitul lumii, pentru că nu mai știu la ce să se aștepte de la acești criminali.

Vă mulțumesc.

(466 accesari)