KladovoMiercuri, 3 decembrie 2014, un vis secular al românilor din zona Kladovo s-a întrupat în realitate! A fost inaugurat Centrul Cultural Românesc din Kladovo, proiect realizat de Asociația pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea”, condus de Tihan Matasarevici, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. La eveniment au participat reprezentantul MAE – DPRRP – Radu Cosma, consulul general al României la Zajecear, precum și lideri ai comunității românești din Serbia și etnici români din zona Kladovo. Preoții Protopopiatului Daciei Ripensis din Negotin au sfințit așezământul.

Centrul Cultural Românesc din Kladovo a luat ființă pe 1 august 2014, după ce președintele Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea” – Tihan Matasarevici a aplicat un proiect în acest sens la DPRRP. Proiectul finanțat de DPRRP asigură deschiderea unui centru cultural unde să fie amenajată o bibliotecă de carte românească și să se țină cursuri de limba română cu elemente de cultură națională. De asemenea, în acest așezământ cultural, copiii etnicilor români din zona Kladovo au putut să cunoască elemente de identitate românească, istorie românească și să ia contact cu minunata lume a poveștilor în limba română. La dispoziția cursanților, dar și a tuturor românilor care au trecut pragul acestui centru cultural, în ultimele șase luni, au stat și volume de carte românească, de la literatură beletristică românească și internațională și până la carte școlară, manuale sau enciclopedii. Foarte mule cărți pentru copii, minunat colorate, pot fi găsite la Centrul Cultural Românesc din Kladovo, la fel ca și profesori și bibliotecari, gata să îi ajute pe românii din zonă să își păstreze identitatea și cultura românească și graiul strămoșilor noștri.

Centrul Cultural Românesc din Kladovo a beneficiat de o donație de carte românească din partea Bibliotecii Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, o donație de 1741 de volume de literatură, literatură pentru copii și manuale școlare. La acest centru există o bibliotecă și o sală de curs, cu o capacitate de 30 de locuri.

Radu cosmaLa inaugurare au participat reprezentantul MAE – DPRRP – consilierul Radu Cosma, consulul general al României la Zajecear – Iulian Nițu, reprezentanți ai comunității românești din zona Kladovo, precum și preoți de la Protopopiatul Ortodox al Daciei Ripensis de la Negotin, care au și oficiat o slujbă religioasă de sfințirea a așezământului. De asemenea, au mai fost prezenți reprezentanți ai Inițiativei Românilor din Serbia, de la Brestovac – Bor și părintele paroh Iel Buobu Lui de la Isacova – Ciupria. De asemenea, trei reprezentanți ai Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova au participat la inaugurarea Centrului Cultural Românesc din Kladovo. Europarlamentarul român Marian Jean Marinescu a transmis un mesaj emoționant cu prilejul inaugurării, mesaj pe care îl puteți asculta, mai jos, în fișierul video atașat articolului.

Discursuri emoționante

„Copiii, dar şi părinții lor, aveau nevoie de o bibliotecă de carte românească, în care să fie educați în spiritul culturii şi tradițiilor poporului român şi în care să efectueze cursuri suplimentare de limba română cu elemente de cultură românească. Doar pregătindu-se temeinic şi descoperind cultura impresionantă a mândrului şi neînfricatului popor român, acești copii vor ajunge într-o zi să nu se mai scindeze în români şi vlahi şi să fie românii adevărați de mâine”, a declarat Tihan Matasarevici.

„Centrul cultural pentru români de la Kladovo înseamnă extrem de mult pentru că dacă ne gândim că numai în urmă cu câțiva ani acest lucru pentru foarte mulți părea imposibil de realizat, că nu vor putea să obțină aprobările. Înseamnă un pas foarte mare înainte. Practic înseamnă că ușor, ușor românii din Valea Timocului încep să-şi recapete drepturile, drepturi de care au beneficiat numai românii din Voievodina. Vă mulțumesc frumos pentru ceea ce ați realizat pentru d-voastră şi pentru comunitatea românilor din Serbia de Est, să folosiți cu drag acest centru, să vă adunați copiii, să-i învățați şi să le spuneți ce sunt şi să vă mențineți identitatea şi cultura națională pentru că este cel mai important lucru pe care îl aveți”, a spus Consulul general al României la Zajecear – Iulian Nițu.

„Este o bucurie pentru mine să particip astăzi la deschiderea Centrului Cultural Românesc din Kladovo, mai ales că am fost de la început alături de domnul Matasarevici în ceea ce privește creionarea unei idei. Era nevoie să se adune românii într-un loc şi să-şi dea copiii să învețe limba română, să învețe obiceiurile, tradițiile şi istoria românească, dar nu se găseau oameni care să-i strângă pe acești români pentru că din experiență vă spun că mulți lideri nu numai din Serbia, ci şi din Bulgaria, din Ucraina, Republica Moldova încearcă să tragă spuza pe turta lor şi să nu coaguleze comunitatea. Multă vreme s-a vehiculat în presa românească că statul român nu a susținut deloc românii din Valea Timocului, că 200 de ani românii de aici au fost uitați. Ei bine ei nu au fost uitați, susținerea a fost începând cu 1990, şi a fost foarte multă, numai că trebuiau găsiți oameni care să poată strânge în jurul lor alți oameni, cum este domnul Matasarevici, oameni care să fie stâlpi în comunitate, care să nu-i dezbine pe români, care să aibă un mesaj corect şi coerent tot timpul, nu una să spună la Belgrad, alta să spună la București, nu una să spună în fața românilor şi alta să spună în fața sârbilor şi tocmai de aceea cred că timpul poeziei, timpul romantic în care veneau câțiva ziariști în Serbia şi li se spunea că – noi aici suntem asupriți, nimeni nu ne înțelege pe noi, trebuie să fiți mai mult printre noi – a trecut. Nu, acum sunt din ce în ce mai mulți lideri, aveți reprezentanţi în Consiliul Naţional al Românilor din Serbia, vă puteți spune foarte bine doleanțele şi asta e calea. România este o țară prietenă cu Serbia împreună vor reuși să parcurgă toți pașii pentru ca Serbia să se integreze în Uniunea Europeană”, a mai declarat consilierul din cadrul MAE – DPRRP, Radu Cosma.

Sursa: jurnalromanesc.ro

(93 accesari)