-1.8 C
Chișinău
vineri, 27 ianuarie, 2023

Rusia și Belarus continuă să răspundă provocărilor, inclusiv militare

Must read

Comentarii recente

Rusia şi Belarus vor continua ‘să răspundă într-un mod adecvat provocărilor, inclusiv celor militare’, de-a lungul graniţelor pe care Uniunea lor statală le are cu alte ţări, a declarat secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, într-un interviu publicat de ziarul Argumentî i Faktî, citat de Reuters.

‘Belarus este cel mai apropiat aliat şi partener strategic al nostru’, a afirmat Patruşev în interviu, comentând criza migranţilor de la graniţele Belarus cu ţări membre ale Uniunii Europene.

Pachetul de noi documente de integrare semnat la 4 noiembrie de către preşedinţii Rusiei şi Belarus – Vladimir Putin, respectiv Aleksandr Lukaşenko, demonstrează încă o dată relaţiile speciale de alianţă între ţările noastre, a spus secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, care a avertizat că orice încercări de a pune beţe în roate acestor relaţii speciale sunt dinainte sortite eşecului, potrivit Argumentî i Faktî.

În acelaşi timp, aproximativ 2.000 de migranţi care speră să treacă din Belarus în Polonia refuză să părăsească un centru logistic de la graniţă, relatează marţi DPA.

Este exact numărul de migranţi asupra căruia Lukaşenko a insistat miercuri să fie acceptaţi de către Germania, conform agenţiilor internaţionale de presă.

‘Noi nu dorim categoric să ne întoarcem în Irak şi vom rămâne aici până când vom fi lăsaţi să ajungem în UE’ , a declarat unul dintre migranţi, un tânăr de 25 de ani, pentru DPA.

Cu toate acestea, Ministerul belarus de Interne a declarat anterior că 118 de migranţi s-au întors de bună voie în ţara lor de origine.

Migranţii sunt în majoritatea lor kurzi irakieni sau sirieni. Unii dintre ei vorbesc germana sau au familia în Germania, dar nu au putut obţine vize în ultimul timp din cauza pandemiei, notează agenţia germană de presă.

Majoritatea dintre ei insistă să fie acceptaţi în UE, a declarat Aleksei Begun, şeful Departamentului pentru migraţie al Ministerului de Interne din Belarus,potrivit agenţiei de presă de stat Belta.

Nimeni nu a solicitat statutul de refugiat în Belarus, a spus el, insistând că cei mai mulţi migranţi resping toate propunerile de întoarcere în ţările lor de origine.

Soarta acestor persoane va fi stabilită în cooperare cu organizaţiile internaţionale pentru refugiaţi. Scopul este repatrierea lor, a adăugat responsabilul belarus citat.

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a cerut un coridor umanitar pentru 2.000 de migranţi spre UE. Bruxellesul îl acuză că a atras deliberat migranţi în ţară pe care i-a direcţionat spre graniţa cu Polonia cu scopul de a destabiliza blocul comunitar.

Lukaşenko – considerat ‘ultimul dictator al Europei’ – a ameninţat în repetate rânduri că va răspunde la sancţiunile UE prin a nu mai împiedica pe niciun migrant să traverseze teritoriul belarus pentru a ajunge în UE. 

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri