18 C
Chișinău
joi, 26 mai, 2022

Rusia își evacuează diplomații din Ucraina. Stoltenberg: Moscova a trecut la acțiuni militare deschise

Must read

Comentarii recente

Consiliul de securitate de la Kremlin a votat luni pentru recunoașterea independenței republicilor separatiste din Donbas, iar președintele Vladimir Putin a semnat decretele pentru independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk. Occidentul a condamnat în unanimitate gestul Moscovei și impune sancțiuni împotriva celor responsabili. În teren, tensiunea continuă să crească, Rusia trimițând forțele armate să asigure „menținerea păcii” în regiunile separatiste, relatează Digi24.ro, actualizând știrile zilei.

Mircea Geoană: Grupul de luptă NATO din România ar putea deveni operațional mai repede

ACTUALIZARE 22 FEBRUARIE 22:00 Rusia a făcut doar un prim pas într-un plan mult mai amplu, spune secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Potrivit acestuia, Alianța se așteaptă ca Rusia să își continue mișcările de trupe. Într-un interviu Exclusiv pentru Digi24, Geoană a spus că din această cauză NATO va trimite mai mulți militari în Europa de Est, iar grupul de luptă din România va fi operaționalizat mai rapid.

Joe Biden: „Acesta este începutul unei invazii a Rusiei în Ucraina”

ACTUALIZARE 22 FEBRUARIE 22:00 Președintele american Joe Biden a anunțat un pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. 

„Instituim sancţiuni ample asupra datoriilor suverane ruse. Aceasta înseamnă că tăiem finanţarea occidentală pentru guvernul rus”, a spus el.

Biden a adăugat că recunoașterea independenței celor două teritorii separatiste din Ucraina este „începutul unei invazii a Rusiei”.

UE anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 22 FEBRUARIE 20:35 Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit marți să sancționeze mai multe persoane și entități din Rusia, după ce Moscova a recunoscut două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk.

Rusia își evacuează diplomații din Ucraina

ACTUALIZARE 22 FEBRUARIE 19:35 Rusia va evacua personalul ambasadei din Ucraina în viitorul apropiat, a anunțat Ministerul rus de Externe.

„Măsura este pentru a le proteja viețile și a-i ține în siguranță”, a precizat ministerul citat de CNN.

Pe de altă parte, președintele rus Vladimir Putin a spus că cea mai bună decizie pe care ar Ucraina să o ia ar fi să renunțe la cererea de aderare la NATO și să-și păstreze neutralitatea.

Consiliul Federației Ruse a aprobat cererea lui Putin de a trimite armata în Donbas

ACTUALIZARE 22 FEBRUARIE 18:20 Consiliul Federației Ruse a aprobat, marți, cererea președintelui Vladimir Putin de a trimite armata în Donbas, după recunoașterea independenței regiunilor Lugansk și Donețk. Președinta camerei superioare a Parlamentului rusesc Valentina Matvienko a spus că cererea lui Putin a fost aprobată și că trupele vor avea rolul de menținere a păcii.

„Numărul total de formațiuni ale forțelor armate ale Federației Ruse, zonele lor de operare, sarcinile lor, perioada de ședere în afara teritoriului Federației Ruse sunt stabilite de Președintele Federației Ruse în conformitate cu Constituția Federația Rusă”, se arată în decretul aprobat de parlamentarii ruși. 

Marea Britanie: Criza din Ucraina s-ar putea prelungi cu luni de zile din cauza Rusiei. „Nu există nicio dovadă a retragerii rușilor”
Foto: Profimedia Images

Stoltenberg: „Moscova a trecut de la încercări ascunse de destabilizare la acțiuni militare deschise”

ACTUALIZARE 22 FEBRUARIE 18:05 Principalele declarații ale lui Jens Stoltenberg după reuniunea de urgență a NATO:

 • Ce se întâmplă acum este o escaladare serioasă din partea Rusiei. Afectează orice șansă de a găsi o soluție la conflict.
 • Rusia subminează suveranitatea integritatea Ucrainei.
 • Rusia a făcut exact ceea ce am avertizat – a crescut forța militară în jurul Ucrainei, iar recunoașterea celor două republici se adaugă la acest comportament amenințător.
 • Ce se întâmplă în Ucraina este o criză creată doar de Rusia.
 • Suntem solidari cu poporul ucrainean și guvernul său.
 • Vom continua să oferim Ucrainei un sprijin politic puternic, iar aliații furnizează echipamente pentru a ajuta Ucraina să se apere, precum și sprijin financiar susținut.
 • Facem apel la Rusia să detensioneze situația și să se angajeze în eforturi diplomatice. Altfel, vor exista sancțiuni și mai puternice, cu un preț și mai mare de plătit.
 • Este cel mai periculos moment pentru securitatea europeană din generația noastră.
 • Au promis că se vor retrage, dar au adus și mai mulți soldați.
 • Principala responsabilitate a NATO este să ne asigurăm că nu va exista niciun fel de agresiuni asupra unei țări a Alianței, de aceea am crescut prezența militară pe flancul estic.
 • Am crescut gradul de pregătire a forțelor NATO, dar nu le-am desfășurat în teren
 • Fiecare indiciu ne arată că Rusia planifică o invazie la scară largă în Ucraina.
 • Moscova a trecut de la încercări ascunse de a destabiliza Ucraina la acțiuni militare deschise.
 • Rusia a invadat deja Ucraina în 2014, când anexat penisnula Crimeea.
 • Nu vom compromite valorile și principiile noastre de bază, iar una din ele este ca fiecare țară să își aleagă propria cale.
 • Rusia are peste 150.000 de soldați în apropiere de Ucraina.
 • Aceste forțe sunt gata de luptă. Sunt trupe, dar și vehicule, tancuri, drone, sisteme pentru război electronic.
 • Lăudăm Ucraina pentru reținerea de a nu răspunde provocărilor repetate ale Rusiei.
 • Vom continua să cerem Rusiei să facă un pas în spate, nu să meargă înainte, cum a făcut în ultimele săptămâni.
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Foto: nato.int

ACTUALIZARE 22 FEBRUARIE 17:50 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, face declarații de presă la ora 18:00 după reuniunea de urgență a NATO pe tema conflictului din Ucraina.  

De asemenea, președintele american Joe Biden urmeză să facă declarații de presă la ora 21:00 despre acțiunile Rusiei în Ucraina. Casa Albă urmează să anunțe un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei după ce președintele Vladimir Putin a recunoscut cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, anunță CNN.

Reuniune de urgență a NATO

ACTUALIZARE 22 FEBRUARIE 17:00 NATO a anunţat pentru marţi o reuniune de urgenţă cu cele 30 de state membre ale Alianţei şi cu reprezentantul Ucrainei, după recunoaşterea de către Rusia a celor două provincii separatiste din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va da o declaraţie de presă „la sediul NATO, în urma unei reuniuni extraordinare a Comisiei NATO-Ucraina”, a anunţat Alianţa.

Stoltenberg a avut marţi mai devreme o întâlnire cu ministrul de externe polonez, Zbigniew Rau. ‘„O reuniune oportună cu ministrul de externe Zbigniew Rau, al preţiosului nostru aliat al NATO, Polonia, pentru a aborda consecinţele recunoaşterii de către Rusia a (provinciilor) Doneţk şi Lugansk din Ucraina. Aceasta este o încălcare deliberată a dreptului internaţional şi a acordurilor de la Minsk, care creşte dramatic tensiunile în Europa’”, a scris secretarul general al NATO pe Twitter.

În acest timp, la Moscova, viceministrul de externe rus Andrei Rudenko a anunţat că Rusia nu intenţionează deocamdată să desfăşoare trupe te teritoriul celor două republici separatiste pe care le-a recunoscut luni. Două decrete semnate luni de preşedintele rus Vladimir Putin ordonă Ministerului Apărării ca „forţele armate ale Rusiei (să-şi asume) funcţiile de menţinere a păcii pe teritoriul” celor două provincii din estul Ucrainei.

Citește și Medvedev amenință Europa: Curând veți plăti 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaz

ACTUALIZARE 22 FEBRUARIE 15:30 Consiliul Federaţiei (Senatul) Rusiei a ratificat, marţi, în unanimitate, tratatele de prietenie, cooperare şi asistenţă reciprocă cu republicile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, a căror independenţă a fost recunoscută, luni, de Rusia printr-un decret semnat de Vladimir Putin.

Între timp, în Lugansk au avut loc noi explozii la o termocentrală care asigură aprovizionarea cu apă caldă și căldură a regiunii. 

Cu o zi în urmă, mai multe noduri de infrastructură critică din Donbas, estul Ucrainei, au fost distruse după ce au avut loc o serie de explozii. Serviciile secrete ucrainene spun că exploziile ar fi fost provocate chiar de separatiști. 

Oficialii americani și ucraineni avertizau că serviciile speicale ruse au plantat explozibil la obiective de infrastructură critică, pentru a avea un pretext al invaziei în Ucraina.

Citește și Putin: „Livrările de gaze nu vor fi suspendate din cauza tensiunilor legate de Ucraina”

Kievul își recheamă reprezentantul diplomatic la Moscova

ACTUALIZARE 22 FEBRUARIE 15:20 Ucraina l-a rechemat pentru „consultări” pe reprezentantul său diplomatic la Moscova, ca urmarea a deciziei lui Putin de a recunoaște independența separatiștilor pro-ruși din Donețk și Lugansk. Zelenski anunțase, anterior, că ia în calcul ruperea relațiilor diplomatice cu Rusia. Kremlinul a spus că ruperea relațiilor diplomatice ar fi „un scenariu extrem de nedorit”. 

Cel mai înalt reprezentant diplomatic al Ucrainei în Rusia, „însărcinatul cu afaceri Vasil Pokotilp a fost rechemat în Ucraina pentru consultări”, a transmis Ministerul de Externe ucrainean într-un comunicat.

În acelaşi timp, Kremlinul a reacţionat la anunţul făcut anterior de preşedintele ucrainean, Volodmir Zelenski, care a declarat că urmează să examineze o solicitare primită din partea Ministerului de Externe privind ruperea relaţiilor cu Rusia.

Rusia a avertizat Ucraina împotriva unei ipotetice ruperi a relaţiilor diplomatice, drept răspuns faţă de recunoaşterea republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk, întrucât ar fi un „scenariu extrem de nedorit”.

„Ruperea relaţiilor diplomatice ar reprezenta un scenariu extrem de nedorit, care va face totul mai complicat nu doar pentru state, ci şi pentru popoarele celor două ţări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Sute de politicieni și oficiali ai Kremlinului, precum și bănci și companii care au finanțat separatiștii pro-ruși – pe lista propusă a sancțiunilor UE

ACTUALIZARE 22 FEBRUARIE 15:15 Sancțiunile Uniunii Europene asupra Rusiei ar putea include punerea a sute de politicieni și oficiali de stat pe liste negre, o interdicție a tranzacționării cu obligațiuni de stat și o interdicție a exporturilor în cazul entităților separatiste, au transmis, marți, oficiali și diplomați ai UE, potrivit Reuters.

Ambasadorii UE au căzut de acord în mod unanim, la o întâlnire de la Bruxelles, asupra principiului de impunere a sancțiunilor, după ce Rusia a recunoscut formal cele două regiuni secesioniste din estul Ucrainei.

Miniștrii de externe ai UE se vor întâlni mai târziu la Paris pentru a decide detaliile măsurilor.

„Decizia Federației Ruse de a recunoaște ca entități independente și să trimită trupe rusești în anumite zone din regiunile ucrainene Donețk și Lugansk este ilegală și inacceptabilă. Încalcă legislația internațională, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, propriile angajamente internaționale ale Rusiei și escaladează criza.

Ambii președinți au salutat unitatea fermă a statelor membre și determinarea lor de a reacționa cu robustețe și viteză în fața acțiunilor ilegale ale Rusiei în strânsă coordonare cu partenerii internaționali.

O întâlnire informală a miniștrilor de externe din UE, prezidată de Înaltul Reprezentant, va avea loc astăzi la ora 16:00 (17:00, ora României – n.red.). Urmare a acesteia, un prim pachet de sancțiuni va fi pus pe masă în mod formal mai târziu în această după-amiază.

Actorii corespunzători se vor întâlni apoi să finalizeze pachetul fără întârziere.

Pachetul conține propunerile:

– să ia în vizor pe cei care au fost implicați în decizia ilegală;

– să ia în vizor băncile care finanțează armata rusă și alte operațiuni din acele teritorii;

– să ia în vizor abilitatea statului și guvernului rus de a accesa capital european și piețele și serviciile financiare, de a limita finanțarea politicilor agresive de escaladare;

– și de a lua în vizor comerțul din cele două regiuni separatiste din și spre UE, pentru a asigura că cei responsabili resimt clar consecințele economice ale acțiunilor lor ilegale și agresive.

UE este pregătită să adopte măsuri adiționale la o dată ulterioară, dacă este nevoie, în lumina evoluțiilor viitoare”, arată un comunicat al declarației comune a președinților Comisiei Europene și Consiliului European.

UE a spus în mod repetat că este pregătită să impună „consecințe masive” asupra economiei Rusiei, dacă Moscova invadează Ucraina, însă a avertizat că, având în vedere legăturile strânse ale UE în energie și comerț cu Rusia, vrea să aplice sancțiunile în faze.

„Trebuie să ne asigurăm că orice s-ar întâmpla, Rusia va simți durerea…pentru a ne asigura că Rusia nu are niciun stimulent de a merge mai departe”, a spus ministrul irlandez de externe, Thomas Byrne.

Potrivit CNN, propunerile ar urma să sancționeze 27 de persoane și entități, inclusiv politicieni, propagandiști, personal militar. Sancțiunile ar putea include și 351 de legiuitori ruși care au votat recunoașterea teritoriile și pe cei 11 care au propus-o, precum și instalarea trupelor rusești.

Comisia își îndreaptă atenția către măsuri care sunt asemănătoare sancțiunilor luate în Crimeea după anexarea acesteia de către Moscova în 2014, mai notează CNN.

Pachetul de sancțiuni ar putea include punerea pe lista neagră a UE a acelor membrii din camera inferioară a parlamentului din Rusia care au votat în favoarea recunoașterii independenței celor două regiuni separatiste, a spus un oficial european pentru Reuters.

Ambasadorii au mai discutat și sancționarea companiilor și băncilor implicate în finanțarea activităților separtiștilor din estul Ucrainei, a spus o sursă din Comisia Europeană, pentru Reuters.

Cele două regiuni ar putea fi scoase dintr-un acord comercial de liber schimb între UE și Ucraina, a adăugat sursa, pentru Reuters.

Nu toate cele 27 de state membre ale blocului comunitar au aceeași relație cu Rusia sau dependență de gazul rusesc, ceea ce ar putea complica adoptarea sancțiunilor.

Oficialii și diplomații europeni au spus că unele țări UE, inclusiv Austria, Ungaria și Italia, cei mai apropiați aliați ai Rusiei din blocul comunitar, ar prefera sancțiuni mai limitate ca răspuns la mișcarea lui Putin în estul Ucrainei.

Alții vor să vadă acum o serie mai amplă și dură de măsuri discutate în ultimele săptămâni în eventualitatea unei invazii a Rusiei în Ucraina. Statele baltice, centrale și din cele din Europa de est spun că sancțiunile dure ar trebui impuse imediat, având în vedere că Rusia își arată agresiunea militară față de Ucraina.

Premierul italian Mario Draghi, ai cărui stat se bazează pe mare parte din gazul rusesc, a declarat într-o conferință de presă la Roma că orice sancțiuni nu ar trebui să includă importurile de energie.

„Cum reacționăm ca Uniune Europeană ne va defini caracterul și într-adevăr viitorul Europei”, a spus vice-ministrul lituanian de externe Arnoldas Pranckevicius, într-o ședință la Bruxelles.

Sancțiunile „nu ar trebui să fie simbolice. Dacă vrem să descurajăm alte acțiuni din partea președintelui Putin, dacă vrem să stopăm începerea războiului, trebuie să mergem înainte cu măsuri serioase”.

Scholz: Nord Steam 2 nu poate continua

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat, marți, că certificarea gazoductului Nord Stream 2 nu poate continua, având în vedere ultimele acțiuni ale Rusiei, potrivit BBC.

Conducta dintre Rusia și Germania a fost finalizată în septembrie anul trecut, dar nu este încă în funcțiune.

profimedia-olaf scholz
Cancelarul german Olag Scholz. Foto: Profimedia Images

Citește și Boris Johnson anunță că Rusia înclină spre o invazie totală în Ucraina. „Vom impune un pachet imediat de sancţiuni economice”

Duma de Stat a ratificat marți „tratatele de prietenie, cooperare şi ajutor reciproc” cu Donețk și Lugansk

Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus – n.r.) a ratificat marţi aşa-numitele „tratate de prietenie, cooperare şi ajutor reciproc” între Federaţia Rusă şi autoproclamatele republici separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, a căror independenţă a fost recunoscută luni de preşedintele rus Vladimir Putin, informează EFE, potrivit Agerpres.

Decizia a fost aprobată în unanimitate, notează EFE.

Mai devreme, marţi, „parlamentele” autoproclamatelor republici separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, au votat tot în unanimitate în favoarea ratificării tratatelor de prietenie şi cooperare cu Rusia, semnate de „liderii” lor luni cu şeful statului rus.

Citește și Rusia are dreptul de a construi baze militare în Donețk și Lugansk după recunoașterea independenței lor

Vladimir Putin a recunoscut luni independenţa regiunilor separatiste proruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse să intre în aceste teritorii, sfidând Occidentul şi alimentând temerile privind izbucnirea unui război. Decizia a fost condamnată de comunitatea internaţională drept o încălcare a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei.

Separatiștii cer Ucrainei să se retragă din întreaga regiune Donbas

ACTUALIZARE 22 FEBRUARIE  12:00 Republica Populară Lugansk va cere Ucrainei să retragă voluntar trupele din regiunea Lugansk, întrucât acest teritoriu, conform constituției LPR, aparține Lugansk, a declarat Dmitri Horoșilov, vicepreședintele parlamentului LPR, potrivit agenției Interfax. 

„În cadrul legislației republicilor noastre, există o lege privind frontierele de stat, care prevede clar că teritoriul Republicii Populare Lugansk este teritoriul fostei regiuni Lugansk. Trebuie să facem apel la Ucraina să-și retragă trupele în mod voluntar”, a declarat Horoșilov.

Acesta a amenințat că dacă Ucraina nu se va conforma, „se va lua o decizie care va permite stabilirea păcii și restabilirea integrității teritoriale”.

Citește și Ministrul ucrainean al Apărării: „Vor exista pierderi. Vom fi nevoiţi să trecem prin durere”

Sursa foto: CNN

UE va decide marți sancțiuni împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 22 FEBRUARIE  11:30 Uniunea Europeană urmează să anunțe, în după-amiaza zilei de marți, primele sancțiuni care vor fi impuse Rusiei ca rezultat al deciziei acesteia de a încălca dreptul internațional prin recunoașterea independenței regiunilor separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk, a anunțat șeful diplomației europene, Josep Borrell.

Citește și Serghei Lavrov se declară neimpresionat de amenințarea Occidentului cu sancțiuni împotriva Rusiei

„În această dimineaţă am lucrat deja la pregătirea textului, iar după-amiază Consiliul va decide ce sancţiuni vor fi luate (…) Trebuie acţionat repede, adică în această după-amiază, aici, la Paris”, a precizat el, adăugând că sancţiunile vor fi adoptate „în unanimitate”.

Josep Borrell
Josep Borrell. Foto: Profimedia Images

Rusia spune că este pregătită să negocieze diplomatic cu SUA

ACTUALIZARE 22 FEBRUARIE 09:45 Rusia a dat asigurări marţi că este în continuare „pregătită” de negocieri cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, care urmează să se întâlnească joi la Geneva cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, după recunoaşterea de către Moscova a regiunilor separatiste ucrainene proruse Lugansk şi Doneţk, relatează AFP.

„Chiar şi în cele mai dificile momente, noi spunem: suntem pregătiţi de procesul de negocieri, aşa că poziţia noastră a rămas aceeaşi (…) Suntem întotdeauna în favoarea utilizării diplomaţiei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în comentarii difuzate pe Youtube.

Zelenski: Ucraina aşteaptă de la Occident un sprijin clar şi eficient în fața Rusiei

ACTUALIZARE 22 FEBRUARIE 08:35 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a denunţat, marţi, într-discurs adresat naţiunii, o încălcare a „suveranităţii şi integrităţii teritoriale” a Ucrainei după recunoaşterea independenţei celor două „republici” separatiste Donbas de către Moscova, de care el afirmă că „nu îi este frică”, scrie AFP.

„Ucraina consideră cele mai recente acte ale Rusiei o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului nostru”, a spus el, adăugând că ucrainenii sunt „pe pământul lor” şi „nu se tem de nimic sau de nimeni” şi nu vor ceda „nicio singură bucată din ţară”.

Pe de altă parte, el a declarat că aşteaptă pentru ţara sa un sprijin „clar” şi „eficient” de la aliaţii occidentali în faţa Rusiei, după ce Moscova a recunoscut „republicile” separatiste din estul Ucrainei.

„Aşteptăm un sprijin clar şi eficient de la partenerii noştri”, a spus Volodimir Zelenski, conform Agerpres.

„Este foarte important să vedem acum cine este adevăratul nostru prieten”, a adăugat şeful statului ucrainean.

SUA vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 22 FEBRUARIE 07:55 SUA se coordonează cu aliații și va anunța marți noi sancțiuni împotriva Rusiei, dar care nu se vor aplica la nivel larg populației.

Oficiali din administrația Biden au spus că mișcarea lui Putin nu a declanșat un pachet mai larg de sancțiuni pe care SUA și aliații săi le-au pregătit în cazul în care Rusia invadează Ucraina, pentru că Rusia avea deja trupe în regiune.

Reuters nu a putut determina ce sancțiuni sau controale la export ar putea fi anunțate marți, însă administrația Biden a pregătit un pachet inițial de sancțiuni împotriva Rusiei care include interzicerea instituțiilor financiare americane de la procesarea tranzacțiilor în cazul marilor bănci din Rusia, au spus, în weeekend, oameni familiari cu această chestiune, pentru Reuters.

Măsurile au ca scop afectarea economiei Rusiei prin tăierea relațiilor bancare „corespondente” dintre băncile rusești luate în vizor și instituțiile financiare americane care permit plăți internaționale.

SUA se va folosi și de cel mai puternic instrument de sancțiuni împotriva anumitor indivizi și companii din Rusia prin plasarea lor pe lista Cetățenilor Special Desemnați (SDN), astfel înlăturându-i din sistemul bancar american și interzicându-le tranzacțiile cu americani și înghețând bunurile lor din SUA, au mai precizat sursele.

Zelenski: Ucraina are dreptul la apărare individuală și colectivă

ACUALIZARE, marți, 22 februarie, 02:00 Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a declarat că vrea soluționarea diplomatică a conflictului cu Rusia, însă „Ucraina are dreptul la apărare individuală și colectivă”.

Zelenski a susținut o declarație de presă după o ședință a Consiliului de Securitate al Ucrainei, și după o serie de convorbiri telefonice. Acesta a discutat cu președintele SUA Joe Biden și cu premierul Boris Johnson, după decizia lui Putin de a recunoaște independența regiunilor separatiste din estul Ucrainei. 

„Granițele Ucrainei, recunoscute internațional, rămân același, în ciuda deciziei Rusiei”, a mai declarat Zelenski. 

3CC7316E-E7DB-42EF-9C05-CDED29387EA3
Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski a avut mai multe convorbiri telefonice după anunțul făcut de Putin privind independența regiunilor din Donbas. Foto: Twitter

În convorbirea telefonică cu preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski, Boris Johnson a spus că „o invazie este o posibilitate reală în orele şi zilele următoare”, potrivit Agerpres.

„El i-a spus preşedintelui Zelenski că Regatul Unit a stabilit deja sancţiuni pentru a-i viza pe cei care sunt complici la încălcări ale integrităţii teritoriale a Ucrainei şi că aceste măsuri vor intra în vigoare mâine”, potrivit unui comunicat. 

„Prim-ministrul a indicat, de asemenea, că va lua în considerare trimiterea de mai mult sprijin defensiv Ucrainei”.

Boris Johnson va prezida marţi dimineaţă o reuniune de criză privind situaţia din Ucraina pentru a decide asupra unui „pachet important de sancţiuni”.

Citește și Ambasada SUA din Ucraina ar putea fi mutată în Polonia. Fusese deja relocată din Kiev

SUA vor continua diplomația cu Moscova „până când vor porni tancurile”

ACUALIZARE, marți, 22 februarie, 01:45 Întâlnirea dintre președinții american lu rus, asupra căreia Joe Biden fusese de acord în principiu, ar putea să nu mai aibă loc după ce Rusia a declarat independența celor două regiuni separatiste din Ucraina, a declarat un oficial al administrației americane, potrivit Reuters. De asemenea, SUA ar putea anunța noi sancțiuni.

Oficialul citat a mai spus că Statele Unite vor continua pe calea diplomației cu Moscova în privința Ucrainei „până când vor porni tancurile”. 

Citește și: MAE le cere românilor din Ucraina să plece imediat din țară

Reuniune a Consilului de Securitate ONU, luni noapte

ACUALIZARE, marți, 22 februarie, 01:33 Statele Unite, Marea Britanie și Franța au cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, care să aibă loc în acestă noapte, scrie Reuters. 

Albania, Irlanda, Norvegia și Mexic sunt de acord ca reuniunea organismului format din 15 membri să aibă loc luni, spun diplomați citați de Reuters. Rusia, care deține președinția Consiliului, este însărcinată cu programarea reuniunilor.

Citește și: SUA anunță sancțiuni împotriva regiunilor separatiste Donețk și Lugansk, după ce Rusia le-a recunoscut independența

Blinken: „Un atac clar la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”

ACUALIZARE, marți, 22 februarie, 01:15 Prim-ministrul britanic Boris Johnson a spus că invazia rusă a Ucrainei ar putea începe în următoarele zile sau chiar ore.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că decizia președintelui rus Vladimir Putin de a recunoaște Donețk și Lugansk ca republici independente „reprezintă o respingere completă a angajamentelor Rusiei în temeiul acordurilor de la Minsk”.

Blinken a adăugat că decizia „contrazice în mod direct angajamentul pretins al Rusiei față de diplomație și este un atac clar la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Citește și Procurorul general al Ucrainei deschide dosar penal pentru modificarea granițelor țării după anunțul lui Putin

Ucraina cere reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU

ACUALIZARE, marți, 22 februarie, 01:05 „Ucraina a solicitat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite din cauza acțiunilor ilegale ale Rusiei. Am trimis deja cererea către Consiliu”, anunță pe Twitter ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba.

ACUALIZARE, marți, 22 februarie, 00:55 – Președintele Ucrainei pregătește o reacție după ce Putin a semnat decretul pentru independența Donețk și Lugansk. „Am discutat despre situația actuală cu Boris Johnson. Acum pregătim urgent o adresă și după aceea sunt planificate discuții cu Charles Michel și Recep Erdogan.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri