-0 C
Chișinău
sâmbătă, 4 februarie, 2023

Rusia, condamnată la CEDO în numeroase dosare pentru violenţe ale poliţiei: lovituri, răsuciri de braţe sau şocuri electrice

Must read

Comentarii recente

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia în nu mai puţin de 17 dosare distincte pentru violenţe ale poliţiei şi pentru lipsă de eficacitate în anchetele aferente efectuate de autorităţile locale.

O primă hotărâre regrupează opt dosare diferite privind rele tratamente aplicate de poliţişti unor suspecţi între 2007 şi 2015.

Dealeri, presupuşi hoţi sau simple persoane în stare de ebrietate pe drumuri publice, toţi au fost arestaţi de poliţia rusă şi au fost supuşi unor violenţe, lovituri, răsuciri de braţe sau chiar şocuri electrice pentru a obţine mărturisiri.

CEDO constată că toţi reclamanţii au fost arestaţi de poliţie, suspectaţi că au comis delicte. După ce aceştia s-au aflat diverse perioade de timp în mâinile autorităţilor, „au fost constatate răni de gravitate diferită” de către medici.

Aceşti factori „sunt suficienţi pentru a corobora versiunile reclamanţilor privind faptele” şi a permite CEDO să considere „credibile” acuzaţiile lor privind rele tratamente, a continuat braţul judiciar al Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg.

CEDO notează, de asemenea, că explicaţiile furnizate de Moscova în aceste dosare „nu pot fi considerate satisfăcătoare şi convingătoare”.

Totodată, anchetele interne asupra acestor rele tratamente, denunţate de reclamanţi, au fost „ineficiente”. 

Rusia, obligată să plătească daune de peste 350.000 de euro

În toate aceste dosare, Curtea a ajuns la concluzia că a existat o încălcare a articolului 3 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, cu privire la interzicerea torturii.

Astfel, Rusia a fost condamnată să le plătească reclamanţilor între 11.000 şi 30.000 de euro daune-interese fiecăruia, în valoare totală de 178.100 de euro, sume importante potrivit jurisprudenţei CEDO.

O a doua hotărâre dată publicităţii marţi reuneşte plângerile a nouă alţi reclamanţi, care s-au plâns la rândul lor de rele tratamente ale poliţiei între 2008 şi 2011.

Şi în acest caz CEDO a dat dreptate reclamanţilor, în conformitate cu articolul 3 al Convenţiei, şi a condamnat Moscova la plata unor daune-interese situate între 25.000 şi 45.000 de euro, totalizând 174.000 de euro.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri