-0.8 C
Chișinău
sâmbătă, 28 ianuarie, 2023

Rusia a suferit cea mai mare scădere de populație pe timp de pace, într-un an de pandemie

Must read

Comentarii recente

În ultimele 12 luni, populația Rusiei a cunoscut cel mai mare declin pe timp de pace din istoria datelor înregistrate, potrivit analizei unui important specialist demograf din această țară, scrie The Guardian. Rusia se confruntă cu valul patru al pandemiei de coronavirus.  

Populația naturală a Rusiei, calculată pe baza nașterilor și deceselor înregistrate, fără a pune în ecuație migrația, a scăzut cu 997.000 de oameni între octombrie 2020 și septembrie 2021, a arătat Alexei Rakșa, un specialist demograf independent, care a studiat cifre oficiale guvernamentale.

Rusia este una dintre țările cel mai puternic lovite de pandemie, raportând cel puțin 660.000 de „decese în exces” de la începutul lui 2020, potrivit datelor guvernamentale (decesele în exces reprezintă o măsură care compară decesele din orice cauză dintr-o perioadă cu decesele înregistrate în același interval înaintea pandemiei și este considerată de demografi o bună metodă de calcul al vieților pierdute din cauza Covid, potrivit The Moscow Times).

Raportări anterioare ale guvernului de la Moscova au arătat că declinul demografic din 2020 a fost de 11 ori mai mare decât cel înregistat în 2019.

„E simplu, decesele provocate de Covid sunt principala cauză a declinului demografic. Ceilalți factori sunt neschimbați”, a declarat Alexei Rakșa.

El a arătat că rata nașterilor nu a scăzut anul trecut, ceea ce indică faptul că declinul este cauzat de creșterea ratei deceselor.

În ciuda vaccinurilor disponibile, Rusia a înregistrat miercuri un nou record de decese din cauza Covid. Rușii rămân sceptici la vaccinurile produse de țara lor și doar o treime din populație este complet vaccinată.

Potrivit lui Rakșa, declinul demografic actual poate fi comparat cu cel înregistrat în intervalul iulie 1999 – iuni2 2000, când populația Rusiei a scăzut cu 983.000 de oameni, după un deceniu de instabilitate economică, lucru care a condus la o prăbușire a ratei nașterilor și la scăderea speranței de viață.

Populația totală a Rusiei, de 145 de milioane de oameni, este mai mică decât era când a venit Vladimir Putin la putere, în 2000.

Kremlinul a încercat mai multe politici de creștere a natalității de-a lungul anilor, inclusiv prin scheme care ofereau plăți generoase familiilor cu mai mult de doi copii.

În ciuda eforturilor, un raport din 2019 arată că populația Rusiei ar putea scădea cu mai mult de 12 milioane de oameni până în 2035.

Criticii Kremlinului afirmă că guvernul folosește criza deografică pentru a justifica politica împotriva comunității LGBT, precum și interzicerea „propagandei gay” și a adopției de către cuplurile de același sex, în efortul de a promova așa-numitele valori ale familiei tradiționale, mai arată Guardian.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri