-2.8 C
Chișinău
marți, 31 ianuarie, 2023

RUSIA a instalat rachete Iskander-M la graniţa cu UE. Polonia face apel la NATO

Must read

Comentarii recente

610xwi6_34895100Rusia a instalat sisteme de rachete Iskander-M, cu rază scurtă de acţiune, în partea de vest a ţării, în apropiere de frontiera cu Uniunea Europeană, confirmă Ministerul rus al Apărării, citat de AFP.

„Sistemele de rachete operaţionale şi tactice Iskander au fost desfăşurate în Regiunea militară Vest”, care include şi enclava Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konacenkov.

„Aceste măsuri nu încalcă niciun acord internaţional”, a dat asigurări oficialul rus.

Regiunea militară Vest include şi Moscova şi Sankt-Petersburg, întinzându-se până în zona arctică şi până în nordul Ucrainei.

Cotidianul Bild a relatat sâmbătă că Rusia a instalat, în ultimele 12 luni, sisteme de rachete Iskander-M, numite şi SS-26, în apropierea frontierelor UE.

Îngrijorare în Estul UE

Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia au exprimat preocupare în legătură cu măsura Rusiei, relatează AFP.

„Planurile de instalare a bateriilor de rachete Iskander-M în regiunea Kaliningrad ne îngrijorează. Polonia a subliniat acest fapt în repetate rânduri”, se arată într-un comunicat comun emis de Ministerul polonez de Externe.

Totuşi, ministerul polonez de Externe a menţionat că nu dispune de „informaţii oficiale din partea Moscovei cu privire la acest subiect, iar informaţiile recente necesită să fie verificate”.

Potrivit Varşoviei, „soluţionarea acestei probleme depinde de NATO”.

Ţările baltice, foste republici societice, care au aderat la NATO şi Uniunea Europeană în 2004, de asemenea, au exprimat preocupare.

„Este clar că această noutate este alarmantă, deoarece este vorba de un fapt care influenţează echilibrul de forţe în regiunea noastră (…). Sunt ameninţate oraşele baltice şi infrastructura în zona Mării Baltice. Bineînţeles, ar trebui să ne gândim cum să apărăm regiunea într-un mod cât mai eficient, în cazul unei posibile crize, deoarece este vorba de arme periculoase”, a declarat ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, citat de agenţia baltică BNS.

Potrivit omologului său eston, Urmas Reinsalu, „orice creştere a capacităţilor militare ale Rusiei în regiunea noastră reprezintă o sursă de preocupare”.

Sursa: realitatea.net

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri