Peisajul minier Roşia Montană (județul Alba, Transilvania, România) a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO. Decizia a fost luată astăzi, fără obiecții și fără amendamente, de Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO, care a inclus Roșia Montană pe lista siturilor protejate de instituţie. Institutul Național al Patrimoniului din România anunță că Roșia Montană a fost inclusă și pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol „recunoscându-se, astfel, atât vulnerabilitatea sitului cât și necesitatea luării de măsuri urgente de protecție”.

Adrian Cioroianu, delegatul Permanent al României pe lângă UNESCO, a precizat: „În Patrimoniul UNESCO nu intră întreaga localitate Roşia Montană, ci o arie delimitată, cea care apare în dosarul depus de guvernul României în ianuarie 2017 şi, apoi, în ianuarie 2020. În dosar este vorba, în principal, despre fosta exploatare/mină romană şi nu de întreaga zonă Roşia Montană”.

Istoricul a mai subliniat că „înscrierea pe lista Patrimoniul Mondial NU EXCLUDE continuarea exploatării în zonă, cândva, în viitor, de către firme româneşti sau în parteneriate”. În istoria recentă a UNESCO au fost cazuri de state care au decis modificarea/exploatarea unor situri, drept care ele au fost retrase de pe lista Patrimoniului Mondial.

Din România au fost înscrise până acum pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunării, Mănăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, bisericile de lemn din Maramureş, cetatea Sighişoara, aşezările săseşti cu biserici fortificate din Transilvania şi fortăreţele dacice din Munţii Orăştiei.


(6 accesari)