downloadÎntre 2 şi 6 aprilie s-a desfăşurat la Geneva al 42-lea Salon Internaţional de Inventică. România s-a prezentat extraordinar şi nu s-a întors cu mâna goală. Pe lângă cele 48 de premii şi medalii, dintre care 18 de aur, marele premiu din acest an a fost acordat tot unei invenţii româneşti.

Este cu atât mai îmbucurător cu cât România câştigă marele premiu pentru a treia oară în ultimii 6 ani.

Invenţia câştigătoare din acest an este un sistem de camere capabile să urmărească o mişcare, să o recunoască şi să facă un montaj de imagini pe care să le restituie instantaneu, sub formă de film personalizat, deţinătorilor de smartphone.

Din păcate, însă, la noi în ţară, cercetarea nu se bucură de prea multă atenţie. Investiţiile publice în acest domeniu sunt încă cu mult sub media europeană

Spre exemplu, potrivit datelor INS, în 2012, cheltuielile făcute pentru cercetare-dezvoltare au totalizat puţin peste 2,8 miliarde de lei, adică 0,49% din PIB. Suma este de patru ori mai mică decât media europeană, de aproape 2%.

Îngrijorător este faptul că nici bani europeni nu am reusit să atragem cât ar fi trebuit. Până în 2013, România nu a încasat niciun cent din fondurile destinate cercetării ştiinţifice, deşi Uniunea Europeană le-a pus la dispoziţie statelor membre 10 miliarde de euro.

De anul acesta situaţia pare să se mai îmbunătăţească. În urma unor contracte de finanţare europeană semnate de Ministerul Educaţiei şi cel al Fondurilor Europene, aproximativ 5 mii de doctoranzi si cercetători vor beneficia de burse între 1.800 şi 3.700 de lei.

sursa: antena3.ro

(218 accesari)