Forumul civic fotoParticipanţii la Forumul Civic cu genericul „Consolidarea societăţii civile în lupta cu regimul oligarhic” au prezentat astăzi rezoluţia cu privire la soluţiile de depăşire a crizei social-politice din Republica Moldova.

Astfel, documentul conţine un set de condiţii care trebuie îndeplinite în următoarele 30 de zile. Printre dezideratele incluse în Rezoluţia Forumului Civic se numără modificarea cadrului legislativ în domeniul sistemului bancar şi a Codului Penal în vederea eliminării riscurilor de fraudare în continuare a băncilor şi a stopării spălării de bani, selectarea guvernatorului şi a viceguvernatorilor BNM în cadrul unui concurs jurizat internaţional, adoptarea cadrului legislativ pentru avansarea reformelor în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei, consolidarea instituţiilor de drept şi de reglementare.

În acest set de condiţii este inclusă şi revizuirea legislaţiei cu privire la partidele politice, dar şi limitarea concentrării proprietăţii mass-media prin modificarea Codului Audiovizualului cu prevederi care ar reduce numărul de licenţe pe care le poate deţine o persoană juridică la cel mult două. Participaţii la Forumul Civic cer şi înregistrarea neîntârziată a Partidului Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”.

Potrivit reprezentanţilor Forumului, singura soluţie pentru repunerea instituţiilor statului în serviciul cetăţenilor rezidă în organizarea alegerilor anticipate imediat după pregătirea condiţiilor necesare pentru un scrutin liber şi corect.

„Presiunea protestatară paşnică trebuie menţinută asupra guvernării pentru a evita eludarea şi tergiversarea de către aceasta a obiectivelor propuse. Întreaga societate civilă trebuie să facă abstracţie de culorile politice, afilierea ideologică sau confesiune, să se consolideze şi să protesteze masiv, prin acţiuni comune şi conjugate, împotriva dictaturii criminale a lui Vladimir Plahotniuc şi a mafiei de la guvernare”, a precizat Arcadie Barbăroşie, moderatorul Forumului Civic.

„În cazul în care nu vor îndeplini aceste revendicări, guvernanţii trebuie să-şi asume toate consecinţele. Având în vedere tensiunea maximă din societate, guvernarea prin inacţiuni nu va face altceva decât să provoace societatea la proteste dure”, se mai arată în document.

În context, Forumul Civic solicită guvernării să numească un grup de dialog şi negociere cu care, prin medierea partenerilor internaţionali, se va discuta pe perioada implementării revendicărilor.

Amintim că Forumul Civic a ajuns la cea de a II-a ediţie, iar printre participanţi fac parte reprezentanţii mişcării protestatare, organizaţiile necomerciale, inclusiv partidele de opoziţie.

Rezolutia Forumul civic din 29 ianuarie
Sursa:jurnal.md

(15 accesari)