vladimir-putin_1751954bVladimir Putin pune bazele unui bloc comercial mare, pe care care adversarii îl văd ca pe o încercare de a reînvia cel puțin o parte a imperiului sovietic pierdut, comentează Reuters.

Președintele rus și liderii altor două foste republici sovietice, Belarus și Kazahstan, au semnat un tratat care împlinește visul său de a uni țările într-o Uniune Economică Eurasiatică.

Cu o piață mai mare de 170 de milioane de oameni, o vamă și un bloc comercial, este o provocare a lui Putin pentru puterea economică a Uniunii Europene, SUA și Chinei.

Arată ca un vis îndepărtat, dar în ciuda dezmințirilor fostului spion KGB , criticii văd ceremonia de semnare, care a avut loc în capitala kazahă Astana, ca pe o parte a unui plan mult mai mare.

„Putin nu a ținut în secret și a spus-o în public cu mai multe ocazii de-a lungul anilor, că dispariția Uniunii Sovietice a fost o greșeală teribilă. Acum, cred că este o premisă în care el crede cu adevărat și cred că el de aici începe”, a declarat secretarul american al Apărării, Chuck Hagel la PBS.

Oponenții văd anexarea Crimeii de către Rusia – care a aprofundat și mai tare blocajul cu Occidentul de la sfârșitul Războiului Rece – ca o altă parte dintr-un plan de a reimpune controlul rus al fostului teritoriu sovietic.

Putin respinge o astfel de abordare ca pe o concepție greșită și neagă faptul că instituirea Uniunii Economice Eurasiatice ar avea ceva cu revigorarea imperiului sovietic.

„Ambiția noastră este de ne integra în spațiul post-sovietic, dar nu pentru că ne dorim restabilirea Uniunii Sovietice sau un alt imperiu, dar pentru că dorim să folosim avantajele competitive ale acestor state care sunt acum independente”, a declarat Putin.

Ceea ce nu poate fi pus la îndoială este faptul că noua uniune a devenit una dintre ideile mari din cadrul celui de-al treilea mandat al lui Putin în calitate de președinte și vor face parte din moștenirea sa politică.

Putin se vede ca o parte esențială în încercările sale de a face din nou Rusia o mare putere sau de a restabili statutul de superputere pierdut atunci când Uniunea Sovietică s-a destrămat în 1991.

„Este greu să vorbești despre revenirea Uniunii Sovietice, pentru că multe lucruri s-au schimbat în 20 de ani, dar politica de colectare a unor noi teritorii, purtată acum de Rusia, este evidentă”, a declarat Dosym Satpayev, un analist politic din Kazahstan.

El afirmă că elita politică din Rusia a avut o misiune geopolitică de a consolida țara prin contrafacerea unor alianțe conduse de Moscova în spațiul post sovietic. Putin a lovit o coardă printre mulți ruși în 2005, când a descris prăbușirea Uniunii Sovietice ca pe o catastrofă geopolitică și a zis: „idealurile vechi” au fost distruse.

Visul său privind o „uniune supra-națională puternică” de state suverane, după modelul UE, care ar lega Europa și Asia-Pacific, a profitat de nostalgia pentru stabilitatea prețurilor, guvern previzibil și frontiere deschise.

Tratatul de joi, care intră în vigoare la data de 1 ianuarie, adâncește legăturile false atunci când cele trei țări au luat decizia de creare a unei uniuni vamale în 2010. Aceasta va garanta tranzitul circulației mărfurilor, serviciilor, capitalului și a forței de muncă și va coordona politica pentru sectoarele majore ale economiei.

Uniunea acoperă aproximativ trei sferturi din regiunea post- sovietică – URSS minus cele trei state baltice – și produsul intern brut combinat ale celor trei economii este de aproximativ 2700 miliarde dolari. Armenia și Kârgâzstan și-au exprimat de asemenea interesul de a adera.

Ucraina a dat o lovitură puternică când a decis să nu se alăture uniunii, după ce președintele sprijinit de Moscova a fost demis în februarie. Uniunea a fost privată de o piață uriașă, o punte de legătură cu UE și o țară care este leagănul civilizației ruse.

Kazahstan, stat producător de petrol, a luptat, de asemenea, pentru a asigura că Uniunea este de natură pur economică. „Cel mai important lucru este că am scăpat de politizarea acordului”, a declarat ministrul adjunct de Externe din Kazahstan, Samat Ordabayev, a cărui țară este condusă de un fost lider viclean din epoca sovietică, președintele Nursultan Nazarbayev.

„Datorită poziției consecvente a Kazahstanului, au fost excluse elemente precum cetățenia comună, politica externă, cooperarea inter-parlamentară, precum și frontiera comună și de control a exporturilor. Chiar și președintele Belarusului, Aleksand Lukașenko, a opus rezistență cu privire la unele aspecte care ar putea afecta suveranitatea.”

Ca noii lideri din Ucraina, alte foste republici sovietice văd perspective economice mai bune în altă parte. Azerbaidjan, producător de petrol și gaze naturale, stă de-o parte. Georgia și Republica Moldova urmează, luna viitoare, să semneze acorduri pentru aprofundarea relațiilor politice și economice cu UE.

„Pentru Rusia, Uniunea Economică Eurasiatică este un proiect politic în primul rând. Toți cei trei membri urmăresc scopuri complet diferite, nenominalizate, care sunt departe de nevoile oamenilor obișnuiți”, a declarat Aidos Sarym, un analist politic din Kazahstan.

sursa: jurnal.md

(121 accesari)