-1.8 C
Chișinău
vineri, 27 ianuarie, 2023

Reuniune G7+ la București. Aurescu a vorbit despre consolidarea securității energetice a Ucrainei și a Republicii Moldova

Must read

Comentarii recente

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a participat la Reuniunea G7+ desfășurată la București, pe tema infrastructurii energetice a Ucrainei. Reuniunea la nivel de miniștri de Externe a fost desfășurată în marja Reuniunii ministeriale NATO. Este pentru prima oară când o reuniune G7 este găzduită de România și, de asemenea, este prima oară când România este invitată să participe la o reuniune a G7, prin ministrul de externe Bogdan Aurescu, arată un comunicat al MAE.

Este, astfel, reconfirmat, rolul esențial al României în facilitarea sprijinului acordat de comunitatea internațională Ucrainei, se arată în comunicat. Reuniunea a fost prezidată de ministrul afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbok, și s-a desfășurat în prezența ministrului ucrainean de externe Dmitro Kuleba. Miniștrii s-au axat pe identificarea soluțiilor pentru refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei, afectată semnificativ de atacurile rusești cu rachete din ultima perioadă. La reuniune, desfășurată în format hibrid, au luat parte miniștri ai afacerilor externe sau alți înalți reprezentanți din statele G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, SUA), precum și din Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania, Suedia, Ucraina, alături de reprezentanți ai NATO, Uniunii Europene, BERD și Băncii Mondiale. Aurescu a vorbit despre importanța solidarității și a eforturilor comune pentru consolidarea securității energetice a Ucrainei și a Republicii Moldova, în vederea edificării unui sector energetic regional mai rezilient, integrat și stabil.

România contribuie în mod direct la găsirea de soluții pentru cele mai presante probleme energetice regionale, cum ar fi asigurarea a circa 80% din necesarul total de consum de energie electrică al Republicii Moldova, a mai spus ministrul. El a subliniat că efortul comunității internaționale trebuie îndreptat de urgență pentru repararea infrastructurii de transport al energiei electrice din Ucraina, precum și pentru adresarea problemelor structurale care limitează în prezent opțiunile de acordare către Ucraina a unor ajutoare de urgență prin furnizarea de electricitate.

Aurescu a vorbit și despre dificultățile întâmpinate de Republica Moldova ca urmare a bombardamentelor din Ucraina și a arătat că este nevoie de îmbunătățirea conexiunilor Ucrainei și Republicii Moldova cu UE. Ministrul a amintit de întâlnirea de la Odesa, din 15 septembrie 2022, a formatului Trilateralei, inițiate de ministrul român de externe, a miniștrilor afacerilor externe ai României, Ucrainei și Republicii Moldova, la care au fost invitați și miniștrii energiei din cele trei state și în cadrul căreia au fost convenite linii comune de acțiune pentru dezvoltarea interconectivității și consolidarea securității energetice a Ucrainei și Republicii Moldova, pe termen mediu și lung, potrivit comunicatului.

De asemenea, Aurescu a reconfirmat angajamentul României pentru participarea la reconstrucția Ucrainei, inclusiv la reabilitarea sistemului energetic al acesteia, precum și pentru implicarea activă la eforturile întreprinse în acest sens în formatele europene și euroatlantice de dialog și coordonare, potrivit MAE.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri