27.7 C
Chișinău
joi, 11 august, 2022

Republica Moldova, vizată într-un dosar de vânzare ilegală de armament

Must read

Comentarii recente

Organizația internațională Organized Crime and Corruption Reporting Project a făcut public un raport asupra vânzării ilegale a armamentului în care este vizată și Republica Moldova.

Publicația ucraineană strana.ua precizează că întreprinderile Tehimpex și Ukrinmaș au negociat cu autoritățile de la Chișinău un contract mai mult decât dubios. Astfel, la începutul anului 2016, prin intermedierea întreprinderilor respective, Compania britanică S-Profit a achiziționat trei sisteme de rachete anti-aeriene de la aeroportul de stat „Mărculești”.

S-Profit a fost singurul participant al tendr-ului, în care prețul de start a fost de 600,000 dolari, potrivit documentelor publicate de Ministerul apărării de la Chișinău. Ulterior s-a convenit asupra prețului de 660,000 dolari.

Militarii moldoveni au încercat să protesteze, insistând că prețul sistemelor respective este de 10 milioane dolari, însă Guvernul a replicat că ar fi învechite.

Reprezentantul Tehimpex, Vascilin a negat faptul achiziției de armament din Republica Moldova și a confirmat că „au fost procurate doar detalii de armament”. Însă în raportul Tehimpex figurează două sisteme anti-aeriene de clasa S-125M1, identice cu cele de la Mărculești. Totodată, în proiectul contractului dintre S-Profit și Ukrinmaș sunt indicate sistemele antiaeriene, destinate exportului, pentru suma de 6 milioane de dolari – circa de 30 de ori mai mult decât prețul la care au fost procurate.

Sursa:independent.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri