Plahotniuc

Mafia de la guvernare instaurează teroare // Pe fondul declamării de către guvernanţii moldoveni, aleşi la miez de noapte, a unui progres şi a unor reforme nemaivăzute, în realitate Republica Moldova se află într-un declin continuu, care se adânceşte zi de zi. Pe lângă sărăcirea populaţiei, focarul exploziv al corupţiei la toate nivelurile în stat şi oligarhizarea statului, un alt aspect extrem de periculos al regimului dictatorial Plahotniuc capătă amploare. Este vorba despre persecutările care s-au înteţit alarmant în ultimele luni.

Că este vorba despre oprimări staliniste şi nimic altceva o dovedeşte modul în care toţi cei care merg împotriva regimului ajung, unul câte unul, pe mâna justiţiei lui Plahotniuc. Fie că sunt judecaţi cu viteza luminii, după uşi închise, fie că li se incriminează pretinse fapte care ar fi avut loc în deceniul trecut, fie că sunt ameninţaţi în stilul anilor ’90, cert este că regimul controlat de Al Capone de Grozeşti nici măcar nu încearcă să mascheze represaliile.

În ultima perioadă, au avut loc atacuri grave la adresa jurnaliştilor care luptă cu regimul. Cel mai dur a fost ameninţat şi intimidat jurnalistul Constantin Cheianu, realizatorul emisiunilor „Ora de Ras” şi „Mai pe scurt” de la Jurnal TV, fiind cunoscut pentru criticile sale acerbe la adresa regimului oligarhic şi, în special, a lui Plahotniuc. Acum două zile, s-a împuşcat în geamul apartamentului în care locuieşte fiica jurnalistului. „Mai mulţi poliţişti au fost acasă la fiică-mea pentru a cerceta incidentul cu geamul spart. Au stabilit că nu este vorba despre o pietricică ori altceva de genul acesta, ci de un proiectil lansat dintr-o armă de foc, proiectil (glonte, bilă, etc.) pe care însă nu l-au putut găsi. Versiunea lor prealabilă este – act de huliganism”, a declarat Constantin Cheianu.

Acesta nu este primul caz de ameninţare la adresa jurnalistului de la postul de televiziune Jurnal TV. Anterior, Constantin Cheianu a fost avertizat prin intermediul unor sms-uri că „va fi oprit”, dacă nu va înceta să vorbească în emisiunile sale despre sistemul oligarhic şi mafiot de la putere. Atunci Cheianu a adresat o plângere către Procuratura Generală, Ministerul de Interne, preşedintele Republicii Moldova, precum şi în atenţia corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova şi a reprezentanţelor organizaţiilor internaţionale cu sediul la Chişinău.

Ameninţări au existat şi în adresa jurnalistei Natalia Morari, realizatoarea emisiunii Interpol, care a primit mai multe mesaje prin care i s-a transmis că împotriva ei se pregătesc mai multe provocări şi că două persoane au primit indicaţii să se ocupe de cazul ei, să fie atacată personal sau prin intermediul rudelor. „Nu pot să spu din ce instituţie am primit mesajul. Este vorba despre o sursă care îmi spunea toate informaţiile înainte şi care se confirmau. Iată ce mi-a scris acum această persoană: Ai grijă, am auzit pe la noi că nu vei finisa cu bine. La telefon pune o parolă, pentru orice eventualitate. Asta am auzit din discuţiile şefilor, sunt şocaţi de ultimele emisiuni. Cred că nu ar fi bine să te dai la provocări, care vor fi. Că aici arde totul, iar liniştea este falsă. Te asigur. (…) Aceştia doi sunt câinii lor care execută ordine. Ei vor încerca să muşamalizeze totul, dar vei fi atacată personal sau, cum mai fac, prin rude apropiate”, a declarat jurnalista, în cadrul uneia dintre ediţiile Interpol. „Eu cred că este foarte grav atunci când jurnaliştii încearcă să facă treabă, dar sunt ameninţaţi de oamenii din sistem”, a comentat Natalia Morari avertizările primite.

Şi jurnalistul Vasile Năstase afirma recent că tot mai mulţi jurnalişti sunt ameninţaţi. „Acum un an am primit un mesaj telefonic prin care eram ameninţat cu moartea. Apoi a venit rândul lui Constantin Cheianu, cu un mesaj similar. Am apelat la poliţie şi procuratură, am dat telefonul la expertiză, am depus explicaţii. Niciun rezultat. Un coleg din Platformă m-a anunţat discret că de mine personal se ocupă un oarecare Iaralov, să fiu foarte atent, sunt înrăiţi şi în stare de orice. Se întâmpla în luna februarie, după marile proteste”, dezvăluise nu demult Vasile Năstase.

Printre cele mai recente cazuri de persecutare este cel al fostului angajat al Poştei Moldovei, Sergiu Cebotari, care a fost reţinut exact în ziua în care urma să transmită probe extrem de importante în cazul contrabandei cu anabolizante prin Poşta Moldovei. Schema a fost dezvăluită acum câteva luni de Cebotari, potrivit căruia prin intermediul Poştei Moldovei zilnic ar fi expediaţi zeci de saci cu anabolizante în ţări din Uniunea Europeană şi în Statele Unite. Substanţele interzise ar fi camuflate în colete pe care scrie că ar conţine cărţi ori ziare, iar şefii de la Poşta Moldovei nu doar că sunt la curent, dar chiar controlează afacerea ilegală, potrivit lui Sergiu Cebotari.

În urma dezvăluirilor fostului angajat de la Poşta Moldovei, a fost constituită o comisie parlamentară specială, iar în ziua în care urma să-i transmită preşedintelui Comisiei, Grigore Cobzac, probe importante, documente şi imagini video, Cebotari a fost reţinut.

„Mă îndreptam spre Parlament să aduc probe în original, dovezi că Poşta Moldovei duce anabolizante, droguri, armament, organe peste hotarele ţării. Marţi am avut o întâlnire la care am fost luat cu forţa şi prevenit să nu fac nicio dezvăluire că o să mă ucidă”, a declarat Cebotari în sala de judecată în ziua în care i-a fost prelungit mandatul de arest. „Toate instituţiile acreditate în Moldova, puneţi-i odată capac lui Plahotniuc, el este coordonatorul şi criminalul care face toate lucrurile care se întâmplă în Moldova”, a mai spus fostul angajat de la Poşta Moldovei.

Paradoxul e că lui Sergiu Cebotari i se incriminează până şi fapte care ar fi fost comise cu 11 ani în urmă! Poliţia spune că pe numele fostului angajat al Poştei Moldovei au fost deschise două dosare penale pentru muncă forţată şi pentru delapidări în proporţii deosebit de mari, dosarele fiind pornite după ce pe numele lui Cebotari ar fi fost scrise mai multe plângeri.

Or, nu poate să nu stârnească dubii momentul în care a fost reţinut Sergiu Cebotari. Dacă ar fi adevărat ceea ce i se incriminează, de ce poliţia nu l-a reţinut pe Cebotari acum un an sau acum… 11 ani, ci exact în ziua în care urma să prezinte dovezi privind schema de contrabandă de la Poşta Moldovei?

„Sergiu Cebotari trebuia să-mi transmită pentru Comisie probe extrem de importante. Despre existenta lor el a depus oficial mărturii în Comisie. Eu personal am privit video cu aceste probe. Un alt document, în original, l-am ţinut în mână, dar am recepţionat doar copia. Punerea lor la dispoziţia Comisiei a fost condiţionată de asigurarea securităţii lui şi a familiei dânsului, urmare a numeroaselor ameninţări, inclusiv cu moartea. L-am convins să transmită legal Comisiei probele deţinute. Despre acest fapt cunosc 4 deputaţi. Apropo, nu numai din PLDM. Eu trebuia să părăsesc plenul Parlamentului şi să recepţionez probele. Acum situaţia este una ilară. Dacă dânsul a fost reţinut la întâlnire cu probele, rezultă că ultimele sunt la dispoziţia MAI”, a declarat preşedintele comisiei speciale, Grigore Cobzac.

Un alt caz scandalos de persecutări la comanda lui Plahotniuc este arestarea protestatarilor după manifestaţia din 24 aprilie, care sunt acuzaţi de organizarea dezordinilor în masă. Că este o comandă politică până în măduva oaselor o demonstrează şi modul în care protestatarii au fost „ridicaţi” de acasă la 6 dimineaţa, de către ofiţeri mascaţi, cu percheziţii şi cu tot alaiul, în cele mai bune tradiţii ale metodelor staliniste.

„Nimic din ce au făcut aceşti oameni, care au protestat paşnic, nu are legătură cu ceea ce li se impută. Este o batjocură. Acolo sunt nişte oameni nevinovaţi, care sunt închişi pentru că au protestat”, a declarat anterior liderul mişcării protestatare, Andrei Năstase.

Mărturiile rudelor despre dimineaţa în care au fost arestaţi protestatarii erau de-a dreptul tulburătoare. „I-au încarcerat de dimineaţă şi au căutat, dar prin ce metode – metode staliniste, aşa ca să te sperii, până la oase, să intre frică în măduvă. Băteau cu pumnii în uşă şi nora a spus că nu deschide. „Nu deschideţi, noi fărâmăm uşa”, au spus. Au trezit toţi vecinii de pe etaj, au deschis uşa. Copilul de cinci ani în casă. Au început a răscoli. Cum să vadă un copil de cinci ani aşa ceva? Asta este democraţie – să cauţi în lenjeria copilului, să cauţi în lenjeria soţiei, să cauţi în cratiţe şi crupe, iar copilul de cinci ani să vadă. Copilul întreabă unde este tata? „Tata este plecat la Moscova să facă bani”, îi spunem, că altfel cum să-i lămureşti copilului? Ei intimidează, bag frica în oase, să nu mai ieşim, să nu mai avem opinii, să trăim într-un stat „democratic” creat de ei”, a povestit Victoria Cibotaru, mama lui Radu Cibotaru, unul dintre protestatarii reţinuţi.

Culmea sfidării bunului simţ, ca să nu mai vorbim despre normele unui stat de drept, a fost pronunţarea primei sentinţe de plasare în arest pentru 30 de zile a protestatarilor reţinuţi. Judecătoarea Elena Costiuc a citit sentinţa întorcând spatele celor prezenţi în sală. După aproximativ zece ore cât a durat şedinţa, judecătoarea a decis să recurgă la acest mod inexplicabil de a anunţa hotărârea. Iniţial însă i-a alungat pe toţi din sală, deşi şedinţa era una publică. Printre lacrimi, rudele şi susţinătorii protestatarilor arestaţi au scandat „Ruşine!”, iar gestul magistratei a scandalizat opinia publică.

A scandalizat nu doar opinia publică, ci şi comunitatea internaţională, cazul judecătoarei Domnica Manole, care s-a pomenit cercetată penal după ce a obligat Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul iniţiat de Platforma DA, de modificare a Constituţiei, proces pentru care au semnat peste 400 de mii de oameni.

La sfârşitul lunii mai, în cadrul unei şedinţe cu uşile închise, Consiliul Superior al Magistraturii a satisfăcut cererea procurorului general interimar, Eduard Harunjen, dându-şi acordul pentru cercetarea penală a magistratei pentru decizia acesteia din 14 aprilie, când a obligat CEC să organizeze plebiscitul iniţiat de DA.

Cazul a stârnit reacţii la cel mai înalt nivel. „Aceste evoluţii nu risipesc îngrijorarea cu privire la lipsa de independenţă în justiţie”, a atenţionat UE. „Nu trebuie să existe nici măcar aparenţa intimidării şi amestecului politic”, a reacţionat şi Ambasada SUA. „Niciun judecător nu poate soluţiona corespunzător în condiţii de teamă”, a fost mesajul Forumului Judecătorilor din România. Totodată, mai mulţi judecători din RM, precum şi experţi juridici, reprezentanţi ai societăţii civile, s-au solidarizat cu Domnica Manole, calificând cazul drept un atac asupra magistratei pentru criticile făcute de ea anterior la adresa sistemului. Membrii şi simpatizanţii Platformei DA au organizat mai multe mitinguri în semn de solidaritate cu magistrata, „pentru profesionalismul de care a dat dovadă şi curajul de a nu se supune nimănui decât legii Republicii Moldova”.

Ulterior, decizia CSM a fost atacată la CSJ. În pofida neexaminării cauzei, procurorii au demarat urmărirea penală şi au luat calculatorul din biroul Domnicăi Manole, deşi magistrata nu are calitate de bănuit. În afară de aceasta, Procuratura Anticorupţie a ridicat şi calculatorul asistentului magistratei, precum şi dosarul civil la cererea Grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican împotriva Comisiei Electorale Centrale privind anularea hotărârii CEC.

Răfuială a fost şi în cazul lui Serghei Filipov, care a fost amendat şi suspendat din funcţia de primar al Taracliei, după ce în 2014 a dispus tăierea unor copaci din curtea primăriei. Edilul suspendat a declarat că este vorba despre o comandă politică a Partidului Democrat, deoarece PD ar avea antipatie faţă de el pentru că în 2015 a refuzat să predea controlul în regiune, iar în 2009 nu a votat pentru candidatura lui Marian Lupu la preşedinţie. Cazul l-a contrariat până şi pe şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, care a condamnat această decizie, spunând că este una motivată politic.

Mai nou, persecutate la greu sunt persoanele care vin cu dezvăluiri despre jaful din sectorul bancar, mai ales cei care spun deschis că beneficiarul furtului de 1 miliard de dolari este nimeni altul decât prim-vicepreşedintele PD Vladimir Plahotniuc. Astfel, în timp ce vin cu mărturii extrem de importante şi colaborează cu serviciile americane care investighează jaful bancar din RM, fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, precum şi fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale, Sergiu Sagaidac, sunt şicanaţi de organele de drept ale RM, care s-au hărnicit brusc şi încearcă să arate că se ocupă de investigarea jafului bancar.

Astfel, deşi Mihail Gofman se afla în SUA, unde informa instituţiile americane despre „jaful secolului”, iar Procuratura şi Centrul Naţional Anticorupţie fuseseră informate despre acest lucru, Adriana Beţişor declara că CNA are „suficiente temeiuri” ca să-l aducă forţat pe Mihail Gofman la audieri. De menţionat că după ce a ieşit cu primele dezvăluiri despre felul în care s-a furat un miliard din cele trei bănci, Mihai Gofman a fost prevenit de mai multe persoane „să tacă”.

Mai mult, Sergiu Sagaidac a anunţat zilele trecute că deţine informaţii că Procuratura Generală intenţionează să ceară Interpolului anunţarea în căutare internaţională a sa şi a lui Mihail Gofman. Asta deşi, susţine Sagaidac, aşa şi nu a fost citat de Procuratura Anticorupţie pentru a fi audiat pe marginea dezvăluirilor sale despre jaful bancar, în timp ce motivul pentru care urmează să se ceară darea în căutare internaţională a celor doi este „eschivarea de la prezentare la Procuratură”.

„Această solicitare de a fi dat în căutare prin Interpol vine din partea coordonatorului. Probabil că va fi pentru prima dată când martorii sunt daţi în căutare internaţională prin Interpol, dar nu bănuiţii sau învinuiţii. Toate mesajele de ameninţare, intimidare, cât şi atacurile media holdingului lui Plahotniuc şi sateliţilor/inşilor care servesc regimul mafiot se documentează şi se transmit anchetatorilor şi servesc inclusiv ca bază probatorie. Pot afirma acest fapt, pe motiv că deja e suficientă baza probatorie în acest sens”, a menţionat Sergiu Sagaidac.

În contextul intimidărilor la adresa lui Sergiu Sagaidac, există o informaţie că întâmplarea de zilele trecute la Aeroportul Chişinău, când un tânăr a încercat să zboare la Londra cu un pistol, nu este, de fapt, deloc întâmplătoare. Cazul s-a întâmplat la sfârşitul săptămânii trecute. Individul a fost reţinut în urma verificărilor, după ce agenţii de securitate au depistat asupra acestuia o armă de calibrul 6 mm, model 348-C. Tânărul încercase să urce la bordul unui avion de pe ruta Chişinău-Londra. În realitate, informaţia ar fi fost lansată în spaţiul public cu un singur scop – de a-l speria pe Sagaidac, care în curând urmează să fie recunoscut în calitate de martor, după ce va fi finalizată procedura audierii de către organul de anchetă al SUA. Or, după ce acest lucru se va întâmpla, Procuratura Generală şi cea Anticorupţie vor putea şi vor trebui să solicite depoziţiile lui Sagaidac, dar şi ale lui Gofman, din partea organului de anchetă al SUA.

În lumina acestor evenimente, se confirmă că regimul Plahotniuc continuă să aplice terapia prin frică, declanşată maxim, de altfel, odată cu organizarea celor mai masive proteste de către Platforma DA. Atunci televiziunile oligarhului, în unison cu bloggerii şi analiştii plătiţi de el, au început să propage în cote astronomice ideea pericolelor care ne pasc în cazul alegerilor anticipate şi a plecării de la putere a actualei guvernări, pretinse proeuropene. Am fost speriaţi cu Rusia şi deturnarea vectorului european al ţării, deşi e greu de imaginat că cineva ar putea compromite ideea proeuropeană mai mult decât au făcut-o actualii guvernanţi. După, au urmat ameninţările cu dosare penale şi amenzi la adresa organizatorilor protestelor şi ştiri aproape zilnice despre alarme cu bombe, oamenilor recomandându-li-se insistent de la televiziunile lui Plahotniuc să evite locurile supraaglomerate, adică protestele.

Într-un studiu realizat acum câţiva ani de un psihiatru cu renume din străinătate, specializat în expertize medico-legale, care i-a făcut profilul psihologic al oligarhului Vladimir Plahotniuc, se vorbea inclusiv despre acest aspect: nevoia acestuia de a stârni frică celor din jur. „Subiectul simte necesitatea stridentă ca anturajul să-i fie subjugat nu doar moral, ci şi fizic – să se teamă fizic de el, să-i controleze fizic, etc”, se spune în expertiza realizată de Gabbard, M.D., profesor de psihiatrie, Director al Clinicii Psihiatrice Baylor.

În urma expertizei medico-legale, lui Plahotniuc i-a fost pus diagnosticul „tulburare antisocială de personalitate”. Potrivit analizei, tulburarea antisocială se manifestă prin neconformarea la normele sociale, ignorarea legii, tendinţa de a minţi pentru profit personal sau/şi plăcere, iritabilitate şi agresivitate repetată, reprezentate prin atacuri la persoane, ameninţări, şantaj, tratamente inumane etc.

„Disfuncţiile profunde în personalitatea lui Plahotniuc se manifestă prin următoarele caracteristici: egocentrism marcant, lipsa totală a culpabilităţii, se mândreşte cu faptul că niciodată nu-şi iartă duşmanii şi nu lasă niciodată nepedepsită vreo acţiune ce l-a deranjat, este ferm convins că trebuie să-i pedepsească pe toţi cei care nu l-au apreciat – prin dosare penale, să fie persecutaţi, iar pedeapsa întotdeauna trebuie să fie una publică, ca învăţătură pentru alţii. Subiectul are o intuiţie extrem de dezvoltată în identificarea punctelor dureroase ale oamenilor, devine exploziv la cel mai mic indiciu că nu el este superior în toate (idealizează propria imagine), degradează la episoade micropsihotice paranoice. Subiectul va începe să atace actualii parteneri imediat ce vigilenţa lor este adormită – atacul va fi întotdeauna realizat cu mâinile altora, dar subiectul nu va rezista tentaţiei ca să nu afle duşmanii că anume el i-a pedepsit”, se spune în profilul psihologic.

Amintim că psihiatrul făcuse atunci următoarea concluzie: „Vor exista doar două finalităţi: ori va fi scos în furci prin revolte masive, ori va merge la autodistrugere. Cert este că aceşti subiecţi nu se opresc niciodată, nu se răzgândesc, nu simt milă şi vină, şi nicio pedeapsă nu este suficientă pentru cei care i-au produs „durere”. De regulă, tipii cu comportament antisocial ca Plahotniuc sunt criminali şi deţinuţi în penitenciare chiar din copilărie. Pe măsura maturizării, crimele acestora devin tot mai crude şi mai camuflate”, se mai spune în analiză.

Vedeţi mai jos profilul psihologic integral:

profil plahotniuc

(111 accesari)