start_1170567Transnistria visează la un viitor alături de Rusia.  Regiunea s-a desprins de Republica Moldova la începutul anilor 1990 și, cel puțin din punct de vedere legal, rămâne o parte a ţării. De fapt, este o entitate separată de auto-guvernare, dar nerecunoscută de niciun stat membru al ONU, se arată într-un reportaj Euronews despre Transnistria.   

O mare parte din locuitorii Transnistriei vor să devină parte a Federației Ruse. „Personal, prefer să fiu cu Rusia, pentru că mă simt mai aproape de Rusia, m-am născut în Rusia, vorbesc limba rusă”, spune Serghei, un tânăr din Tiraspol.

„Desigur, vreau ca Transnistria să se alăture Federației Ruse, deoarece mulți transnistreni merg în Rusia la muncă, pentru a-și hrăni familiile. Moldova nu ne-a dat nimic”, spune o femeie.

„Mulți dintre șomeri au plecat în străinătate: în Italia, România, unii chiar în SUA, Portugalia. Dar cei mai mulți au plecat în Rusia sau Ucraina, deoarece mulți oameni au rude și familii acolo”, povestește Alexei, un inginer pensionar din Grigoriopol. El le-a arătat jurnaliștilor de la Euronews o fabrică de conserve din localitate, închisă după separarea regiunii de Republica Moldova.

50 de mii de transnistreni trimit bani acasă din străinătate. Acest fapt menține economia regiunii pe linia de plutire. Regiunea are nevoie urgentă de investitori, dar cine vrea să investească bani într-o regiune separatistă nerecunoscută?

Așa-numitul soviet suprem din Tiraspol a cerut printr-o rezoluție Rusiei și ONU să recunoască Transnistria. Următoarea solicitare – anexarea de către Rusia, care ar necesita modificarea frontierelor existente.

Mediul de afaceri arată ca în Est. Grupul Sheriff, care are relații politice și de securitate în Rusia, acoperă o mare parte din sectorul privat din Transnistria – de la stații de benzină la supermarketuri și chiar un club de fotbal, care a cumpărat jucători din Brazilia și din altă ţări.

Euronews a acceptat o invitație de la Ministerul de Externe de la Tiraspol, unde OSCE a relansat discuțiile în urma crizei din Ucraina. Ministrul de Externe al acestui stat nerecunoscut, Nina Ștanski, spune care sunt obiectivele politice – Transnistria va adopta legi din Rusia și va adera la Uniunea Vamală. Un acord de liber schimb cu UE va fi dăunător, spune Ștanski. „Semnarea acestui acord de liber schimb între Uniunea Europeană și Republica Moldova vor conduce pe termen scurt la o scădere a producției noastre industriale cu aproximativ 60 la sută”.

În ciuda retoricii antioccidentale, trei sferturi din exporturile transnistrene merg spre Vest. Dar beneficiile se pierd pe deficite uriașe ale cheltuielilor publice.

„Practic, este vorba de 1 miliard de dolari, deficitul comercial al Transnistriei, iar acest deficit este finanțat prin acordarea unui sprijin financiar din partea Federației Ruse. O economie subvenționată nu este durabilă prin definiție”, spune Adrian Lupușor, director executiv la Expert–Grup.

Educația este o altă problemă delicată. Școlile cu predare în limba română sunt prinse la mijloc. În februarie, autoritățile transnistrene au confiscat salariile plătite profesorilor de către Guvernul Republicii Moldova. Banii au fost înapoiaţi trei luni mai târziu.

Poliția, sistemul judiciar, economia – în multe domenii din Transnistria este nevoie urgentă de reforme profunde și cuprinzătoare, indiferent dacă se vrea sau nu parte a Federației Ruse.

sursa: jurnal.md

(146 accesari)