ghimpu si plahotniucCineva spunea că Putin ar fi murit și că o sosie îi ține locul.
Nu cred în asemenea teorii conspirative, dar ideea e destul de tentantă pentru amatorii de science-fiction.

Pornind de aici, am și eu impresia că Mihai Ghimpu, omul pe care-l cunosc de la sfîrșitul anilor 80, a dispărut, a fost înlocuit cu altcineva, cu un tip arogant și brutal, lipsit de bun simț și logică elementară, prizonierul unor interese oculte și bizare. Un papagal îmbuibat cu papion galben de paiață.

Mihai Ghimpu pe care-l cunoșteam era un tip jovial, calm, receptiv. Un prieten al presei care nu trăgea cu copita în microfoane.
De cîteva ori, în 1989, ne-am pomenit în fruntea coloanelor de demonstranți împotriva regimului comunist. Cu badea Gicu, fratele lui Mihai, ne întîlneam în apartamente conspirative, pe teritoriul unor școli și grădinițe pentru a pune la cale constituirea și activitatea Mișcării din anii 1988-1990.

În 2007, în cadrul alegerilor locale, l-am ajutat mai mult ca oricine din punct de vedere mediatic și dacă ar reveni din neant Mihai Ghimpu, cel de pînă la 2009, cu siguranță ar confirma acest lucru și ar deschide și mai multe paranteze.
Nu există un politician din Moldova care să fi fost promovat în Glasul națiunii mai mult decît Mihai Ghimpu. Și asta în condițiile în care se afla mereu și mereu în opoziție.

Acum Mihai Ghimpu nu mai are nevoie de asemenea publicații. Acum Mihai Ghimpu are acces direct și nelimitat la întreg arsenalul propagandistico-partinic al oligarhiei criminale, în special la parșivenia de Publika, numită în popor și zoinița lui Plahotniuc. Acolo e posibil să îndrugi orice, să debitezi porcării, să te dai guraliv. Bineînțeles, nici replica nu va veni, dar nici fireasca întrebare privind tainica întîlnire nocturnă dintre Ghimpu și Păpușar! Întrebare pe care ar fi trebuit să o pună musai niște moderatori neangajați, nu de soiul lui Tabără și celălalt.

Acolo și anume acolo trebuie să dai curs trocului cu Păpușarul și să ataci ca un birjar nesimțit Platforma Civică Demnitate și Adevăr, unica armă de care acesta se teme ca de moarte.
Fabrica de gogoși oligarhice este de-a dreptul inexpugnabilă!

De ce am mers pe 4 iunie la Ghimpu?

După alegerile din 30 noiembrie, în perioada cînd tîlharii de lux l-au scos din schemă, am plasat pe FB o postare prin care sugeram PL-ului și tuturor forțelor sănătoase din societate să organizeze o Mare Adunare Națională pentru a repune Republica Moldova pe orbita europeană. Chiar și Veaceslav Untilă a apreciat-o cu like-ul de rigoare.
Nu a urmat, însă, nimic altceva decît o scînceală puerilă a echipei liberale din Parlament.
Poate de aceea a și apărut Platforma Civică Demnitate și Adevăr.
Au urmat primele acțiuni de protest, în special cele din 5 aprilie și 3 mai 2015.

Pentru a obține PMAN, înainte de 3 mai, PCDA a avut negocieri cu mai multe partide care depuseseră cereri la Primărie privind organizarea de acțiuni în ziua respectivă. Toate au cedat, cu excepția PL. După lungi tratative, după o întîlnire zgomotoasă cu Ghimpu a cîtorva colegi de Platformă, s-a ajuns la un compromis rezonabil – PL dă startul campaniei sale electorale pe 3 mai, iar de la orele 13 se retrage și oferă PMAN societății civile.

Primarul Chirtoacă a beneficiat din plin de prezența imensă a cetățenilor, a făcut baie de mulțime, s-a adresat protestatarilor, a declarat că scopurile PL și ale PCDA sunt identice și a invitat și suporterii PL să participe la acțiunea Platformei.
Pe parcursul lunii mai nu au existat niciun fel de incidente între liberali și PCDA, fiecare și-a organizat activitățile în funcție de propriul program. Liberalii folosind tribuna parlamentară și media accesibilă, în special cea a lui Plahotniuc, pentru a-l șicana pe Gaburici, uitînd de miliardele furate cu complicitatea protejatului nesimțit Drăguțanu, în timp ce PCDA, prin mijloace și pîrghii restrînse, ataca criminalii și hoții de țară!

Așadar, de ce am mers pe 4 iunie la Ghimpu?

Trebuie să menționez că după 2009 am avut o singură întîlnire cu camaradul din tinerețe, la solicitarea mea. Se întîmpla în 2013. Laitmotivul acesteia a fost încercarea mea de a afla de ce Mihai Ghimpu îl atacă, pe bună dreptate, cu atîta virulență pe Filat, dar îl protejează vizibil și perfid pe Plahotniuc.
Răspunsul a fost unul absolut șocant. “Pentru că răul cel mare este Filat, nu Plahotniuc!” Bine, zic, dar știm cu toții cine e capul hoților, ditamai oligarhul. Care a fost vistieria lui Voronin și a comuniștilor, care a devalizat oamenii de afaceri și pînă la 2009. Nu, susținea Ghimpu, Plahotniuc a furat de la comuniști! I-am replicat că, de fapt, a furat pe timpul comuniștilor de la poporul Moldovei, iar după ce a stat în spatele evenimentelor din 7 aprilie a comis atacurile raider, spălările de bani, a pus control pe fluxurile financiare, a capturat instituțiile de drept…
Ne-am despărțit fiecare cu propria părere, a mea fiind că Ghimpu nu este sincer referitor la Păpușar. Că ascunde ceva, că se teme.
L-am rugat ca în cazul în care are informații serioase pentru presă și opinia publică și nu le poate vocifera, să mi le prezinte.

Nici nu aveam de gînd să merg pe 4 iunie la Ghimpu!

Procedura de obținere a PMAN pentru 7 iunie a început conform uzanțelor. S-a depus cerere la Primărie, s-a așteptat ziua în care vor fi convocați toți doritorii de a organiza acțiuni în PMAN.
S-a convenit că PL-ul va desfășura o întîlnire cu alegătorii pînă la orele 12, după care, exact ca pe 3 mai, va oferi posibilitatea PCDA să-și spună păsul.
Există în acest sens dovezi convingătoare că anume așa au stat lucrurile?
Da, există!
În preajma evenimentului propriu-zis, promovat din greu de către PCDA, în conformitate cu articolul 13 al Legii cu privire la Întruniri, la conferințe de presă, în teritoriu, în mass-media independentă, Ghimpu, în mod sinucigaș, a schimbat macazul. Nu înainte, însă, de a se întîlni cu borseta nr.2 a lui Plahotniuc, un individ care răspunde la chemarea Iaralov.
Ce dracu și-a dorit insul ăsta de la Ghimpu, ce are un pretins luptător cu corupția cu laba dreaptă a lui Plahotniuc, e imposibil să ghicești.
Cert este că funcționarul de la Primărie, responsabil cu întrunirile publice, ne-a dat telefon și ne-a anunțat că a fost sunat de la PL și informat că înțelegerea cu PCDA cade, că PL-ul va face manifestație în PMAN de la 9 dimineața pînă la 22 seara!!!

Era o informație pe cît de aberantă, pe atît de șocantă!

Cîțiva membri ai PCDA au decis să meargă la sediul PL pentru a se întîlni cu Ghimpu. Nu au avut sorți de izbîndă. Într-un tîrziu, colegul nostru Liviu Vovc a reușit să se întîlnească cu liderul PL. Nu doar că nu a fost ascultat, a fost înjurat de mama focului și îmbrîncit pe ușă afară!
Există dovezi în acest sens?
Da, există!
Situația intrase în impas. Cu două zile înainte de protest, PMAN era ocupată de două entități – PL și PCDA.
S-a convocat o ședință specială pentru a analiza situația. Au participat membri PCDA, ai combatanților, tineretului, ex-ofițerilor din forțele de ocrotire a legii!
Cea mai bună soluție ar fi fost, poate, anularea manifestației noastre, dar contraargumentul că nu mai suntem în stare să anunțăm și să oprim oamenii, care vor veni și vor rămîne debusolați a fost imbatabil.
Ne-am conformat și am decis să schimbăm locul desfășurării protestului, din PMAN în Scuarul Catedralei și lîngă Arcul de Triumf.
Totuși, pentru a limpezi lucrurile am decis să apelez la prietenul meu de FPM, Mihai Ghimpu.

De aceea am mers la el pe 4 iunie, la orele 16.

În drum spre sediul PL am primit un SMS de la șeful liberalilor, în care eram atenționat să vin singur, altfel întîlnirea nu va avea loc.
Nu am înțeles sensul acestui mesaj pînă a intra în sediul din strada Iorga.
În audiență la Ghimpu se aflau colonelul Chiril Moțpan și un reprezentant al combatanților, aderenți la PCDA.
Nu eram la curent că și ei vor întreprinde o tentativă de a se întîlni cu președintele PL.
Peste cîteva minute, din birou a ieșit Ghimpu, puțin enervat, care a declarat că se va întîlni doar cu mine și că ceilalți sunt liberi!

Umiliți, cei doi reprezentanți au părăsit ospiciul.

Astfel, următoarea oră din viața mea am consumat-o în biroul lui Mihai Ghimpu.
A fost o discuție paralelă, dacă trecem peste chestiunile ce țin de relația interumană – sănătatea, concediul, familia…
Zic, Mihai, dă-ne măcar două ore să discutăm cu oamenii, acum nu mai suntem în stare să-i oprim.
“Nu putem, suntem în campanie electorală. Și nu e nimic că vor veni, se vor alătura liberalilor.”
Bine, dar măcar după masă, e posibil?
Nu, zice, noi vom fi pînă tîrziu, avem concert. “Înțelegi că acum primordiale sunt alegerile? Voi vreți alegeri anticipate?”
Înțeleg, sunt importante, dar și pe 3 mai era la fel. Mai ales că PL-ul a beneficiat cel mai mult de la mitingul PCDA. Nu vrem alegeri anticipate, pentru că lumea nu are pentru cine vota.
„Ai văzut întîlnirea de la Frankfurt cu patronul JTV? O voi pune pe FB.”
Zic, Mihai, e o făcătură! Cineva te intoxică și dezinformează!
„Lasă, știm noi, PCDA e finanțată de Platon.”
Poftim, zic?! Platon e un bandit ordinar! Cum să ne finanțeze el pe noi, dacă după decriminalizarea statului va trebui să stea la pușcărie?
„Tu nici măcar nu-ți dai seama de asta!”
Mihai, – parez cu tărie – dar noi nu avem cheltuieli pentru a spune că cineva le achită! Cele de la mitinguri sunt plătite de fiecare dintre membrii Grupului de Inițiativă. Ai cuvîntul meu de onoare că nu suntem controlați de nimeni! Nu călca pe grebla lui Streleț, e ridicol.

Copita de rinocer sau intimul protest de catifea

La un moment dat mi-am dat seama de penibilul situației.
Nu mai vorbeam cu Mihai Ghimpu, era, de departe, altcineva. Un tip gen idiot care mă înjosea, care îmi spunea cu glas de balaur că sunt cumpărat de cineva pe care nici măcar nu-l cunosc, că sunt un copil de mingi, un cutărică folosit de raideri și interlopi. Copita de rinocer scotea scîntei din intimul meu protest de catifea. Cum să-i explic acestui personaj ciudat că sufletul nu mi-e de vînzare? Cum să-i ostoiesc aberațiile toxice că oameni din PCDA ca, bunăoară, Stanislav Pavlovschi, procuror și judecător la CEDO, nu pot fi cumpărați de nimicurile acestei lumi, nu pot servi interese oculte, de grup, că se află strict și exclusiv în serviciul demnității și adevărului?!

Asta ne-a fost „înțelegerea”, nimic mai mult!

Ne-am despărțit în liniște și pace. Fiecare cu convingerea sa. L-am rugat să se mai gîndească, poate organizează întîlnirea cu alegătorii sîmbătă, 6 iunie, cînd PL a și rezervat Piața. Poate face ceva…
A fost de neclintit.

Totuși, undeva în subconștientul meu nutream speranța că e doar un joc de glezne, că e prestidigitația unui actor tras, temporat, de sfoara neagră a unui angajament demențial.

Există dovada că această convorbire s-a desfășurat în acest spirit și în acest sens?
Sunt sigur că există!
Sîmbătă dimineața am aflat cu stupoare că a doua zi după întîlnirea noastră, Ghimpu a fost surprins la orele 23.30 în compania lui Plahotniuc, lîngă propriul său sediu din strada Iorga.
Există dovezi concludente?
Da, există dovezi incontestabile!
Aveți cuvântul meu de onoare că niciodată, în niciun fel de circumstanțe, nu aș susține așa ceva dacă nu aș avea dovezile necesare. Mai ales cînd e vorba de Mihai Ghimpu, prietenul meu din Frontul Popular! Cînd am verificat prima sursă, am crezut că e un coșmar. Apoi a venit confirmarea din cea de-a doua. Și mai e ceva despre care nu e cazul să vorbesc aici. Să zicem, pînă una alta, că e vorba de un as din mîneca universului.
La ieșirea din sediu mă oprește un liberal.
“Domnule Vasile, e totul normal?”
Nu, îi răspund, din păcate nu e! Mihai mi-a zis că duminică veți ocupa Piața pînă la orele 22!
„Ei, lăsați! Așa a zis dumnealui, dar la orele 13 cel tîrziu mașinile vor pleca din PMAN, e lucru știut.
Hai că va fi ca pe 3 mai, nu vă faceți griji!”
Omul era sincer și încrezător.

Am mers la colegii mei convocați în ședință, care mă așteptau cu sufletul la gură.

Le-am povestit ceea ce ați citit și DVS., peste fețele lor lăsându-se o umbră de tristețe, amestecată cu nedumerire și îngrijorare.
Mașina populară nu mai putea fi oprită.
Ghimpu aducea pe pămînt iadul lui Plahotniuc.
Acum, după, ce au trecut alegerile geopolitice, pot spune aceste lucruri. Cetățenii au salvat Chișinăul, dar nu au uitat umilința din 7 iunie.
Personal, am rugat și consultat mai mulți sceptici să meargă la vot.
Există dovezi în acest sens?
Da, cu duiumul!

La ședința Comitetului de organizare a Marii Adunări Naționale, venerabilul domn Victor Leancă, președintele Uniunii Pensionarilor din Republica Moldova, a întrebat tranșant – ce facem pe 28 iunie. I-am răspuns prompt, fără ezitare – Dacă Chirtoacă e un idiot incurabil și un arogant, noi nu suntem! Vom vota pentru cursul european al Republicii Moldova!

Am toată convingerea, nu și probele necesare, că în noaptea dintre 5 spre 6 iunie Mihai Ghimpu a fost hipnotizat de inepțiile, neroziile și stupiditățile lui Plahotniuc. Pentru a priva cetățenii de Agora Libertății, pentru a ascunde de ochii europenilor și a societății amploarea urii populare împotriva regimului său odios și a sa personală, Păpușarul i-a promis lui Ghimpu marea și sarea, stelele de pe cer și încă ceva!

Acest individ e capabil să bată cap în cap oamenii pentru a se menține la putere. E stilul său inconfundabil.

Din păcate, lucrurile nu se vor opri aici. Primul semnal a și fost lansat la zoinița de gogoși. În loc să vorbească de miliardele furate de cei doi tîlhari de lux, Ghimpu atacă ca un șacal Platforma Civică Demnitate și Adevăr. Apoi mușcă cu peste 100 de kilograme pe centimetrul pătrat niște oameni de afaceri care nu se află în Republica Moldova de cinci ani. Într-un cuvînt, nu iese din lesa lui Plahotniuc.

Știu că după ce scriu aceste rînduri voi fi atacat de talibanii și profitorii din anturajul sanatoriului de tip balamuc. Sunt pregătit, am o imunitate perfectă la atacurile în haită.

“Dar dacă e adevărat, cui servesc eforturile noastre?!”

Totuși, mă rog de oamenii simpli de la PL. Nu vă grăbiți să puneți mîna pe piatră. Sau aruncați cu ea doar ca să vă remarce șeful. În intimitatea voastră, însă, puneți-vă o singură întrebare – “Dar dacă e adevărat, cui servesc eforturile noastre?!”
Suntem la fel, suntem – dincolo de apartenențe politice – cetățeni. Veniți cu noi la proteste, dați dovadă de demnitate și adevăr pentru că nimeni nu vă cere votul, ci doar implicarea!

Retoric, mă întreb – de ce întîlnirile electorale ale lui Chirtoacă din PMAN au loc doar atunci cînd PCDA își anunța protestele?!
De ce, de exemplu, pe 20 și 21 iunie, în sîmbăta și duminica dintre cele două tururi PMAN a fost pustie?
Unde erau liberalii? Unde era Plahotniuc?
De ce înainte de 7 iunie primarul degrevat dădea indicații ca serviciile primăriei să nu răspundă solicitărilor PCDA de a organiza protestele măcar în Scuarul Catedralei?
De ce PMAN a ajuns în custodia șefului PL-ului pe ani de zile înainte și înapoi? Cum e posibil ca un partid pretins european să justifice depunerea de cereri cu scopul declarat de a încurca altor partide, înregistrate la Ministerul Justiției, adică aflate în legalitate, să-și organizeze propriile manifestări?

Trocul cu oligarhul aproape că ne-a costat capitala. Ne-a costat discordia dintre oameni cu viziuni profund europene.
Însă nu doar minciunile gustoase l-au determinat pe Ghimpu să dea mîna cu laba oligarhică.

Ghimpu a obținut o mare promisiune de la Plahotniuc. Nu, nu aceea de a fi luat la treucă. Ăsta e doar un simplu chicuș, pentru că de fapt e mai degrabă interesul lui Plahotniuc de a reseta idioata și monstruoasa coaliție și a încropi alta la fel de idioată și de monstruoasă.

Altceva i-a promis Păpușarul, mult mai important pentru Ghimpu decît un minister păcătos sau un procuror european, de exemplu unul din Lituania, prieten cu urmăritul de Interpol.
În acest electoral ÎS REGISTRU punem punctul pe „I”.
Barosul știe de ce!

Vom reveni însă în funcție de comportamentul imediat următor al lui Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă.
Orice atac la adresa PCDA va fi calificat ca un act de vandalism oligarhic la adresa societății civile, a democrației, a cursului nostru european, liderii liberali devenind, astfel, o unealtă criminală în laba Pușcăriabilului!

Iar hîrtia de turnesol va fi 27 august, Ziua Marii Adunări Naționale.

Mihai Ghimpu, mîna clemenței este întinsă!

E timpul să te dezici de periculoasa amiciție cu oligarhul, să denunți acordul cu Păpușarul de ponegrire și compromitere cu orice preț a PCDA și să revii la rădăcină.
Dacă mai e posibil, bineînțeles!

Vasile Năstase

(2189 accesari)