16.1 C
Chișinău
marți, 27 septembrie, 2022

Reforma justiţiei, lupta anticorupţie şi stabilitatea sistemului bancar, stabilite drept PRIORITĂŢI la Consiliul de Asociere RM-UE

Must read

Comentarii recente

UE RMReforma justiţiei, combaterea corupţiei şi stabilitatea sectorului bancar rămân priorităţi pentru parcursul european al Republicii Moldova. Asupra acestui fapt s-a convenit în cadrul primei şedinţei plenare a Consiliului de Asociere Republica-Moldova, care s-a desfăşurat la Bruxelles.

Reuniunea a fost prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, Comisarul European pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, dar şi prim-ministrul Chiril Gaburici.

În cadrul şedinţei, s-a convenit asupra domeniilor care necesită eforturi conjugate pentru realizarea reformelor în conformitate cu Memorandumul de înţelegere, semnat în 2014. Acesta prevede o asistenţă financiară de 410 de milioane de euro în următorii trei ani. Oficialii europeni au reiterat disponibilitatea de a acorda în continuare consilierea şi asistenţa necesară Republicii Moldova.

Totodată la Bruxelles a avut loc cea de-a zecea reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM). Reuniunea a fost coprezidată de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu şi secretarul de stat pentru afaceri europene în MAE francez, Harlem Desir.

La reuniune au fost prezenţi 22 de miniştri ai afacerilor externe sau europene din statele membre UE, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, vicepreşedinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini, comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, dar şi ministrul de Externe de la Chişinău, Natalia Gherman.

Miniştrii afacerilor externe din statele membre UE au declarat că momentul actual, inclusiv sub raportul evoluţiilor regionale, solicită Chişinăului un efort riguros, coerent şi consecvent pentru îndeplinirea obiectivelor europene, inclusiv prin implementarea unor reforme-cheie.

În cadrul reuniunii „au fost exprimate aşteptările europene legate de necesitatea continuării în ritm susţinut, de către autorităţile Republicii Moldova, a procesului de reforme, pentru înregistrarea de progrese într-o serie de domenii-cheie — reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei, îmbunătăţirea mediului de afaceri”, potrivit unui comunicat al diplomaţiei de la Bucureşti.

De asemenea, UE a răspuns pozitiv la solicitarea părţii moldoveneşti privind extinderea Misiunii experţilor europeni la nivel înalt, care vor facilita procesul de reforme interne şi implementarea Acordului de Asociere RM-UE. Totodată, a fost menţionat angajamentul pentru valorificarea oportunităţilor oferite de Zona de Liber Schimb, inclusiv prin sporirea investiţiilor europene directe în economia naţională, în special în zonele rurale.

„UE va continua să ofere şi mai multă asistenţă şi expertiză pentru Republica Moldova”, a precizat comisarul european Johannes Hahn.

„În perioada următoare, efortul principal va trebui să fie cel al implementării Acordului de Asociere, inclusiv a prevederilor referitoare la zona de liber schimb cu Uniunea Europeană. Aceasta este de fapt condiţia de bază ca Republica Moldova, cetăţenii ei, să poată simţi din plin beneficiile aduse de procesul apropierii de Uniunea Europeană. Aşteptăm un efort consecvent al Chişinăului în direcţia consolidării concrete a parcursului pro-european, a aprofundării reformelor democratice şi întăririi instituţiilor statului de drept”, a spus şi ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

Consiliul de Asociere Republica Moldova-UE este o platformă instituţională creată pentru trasarea sarcinilor pe care ar trebui să le urmeze Moldova după ce a devenit stat asociat la UE.

Totodată, Grupul pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM) este un mecanism ministerial, cu caracter informal, lansat în ianuarie 2010 la iniţiativa României, cu sprijinul Franţei, care s-a dovedit eficient în promovarea intereselor şi vizibilităţii Republicii Moldova pe agenda europeană.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri