-0 C
Chișinău
joi, 1 decembrie, 2022

Reacţii tot mai dure din UE: „Ignorarea Comisiei de la Veneţia va duce la blocarea ajutorului de 100 de mil. €; Nu putem să cerem bani cetăţenilor UE ca să plătim aventurile politicianiste ale cuiva”

Must read

Comentarii recente

Declaraţii tot mai dure continuă să vină de la Bruxelles, în situaţia în care regimul de la Chişinău spune deschis că sistemul electoral va fi modificat în ciuda opiniei Comisiei de la Veneţia.

„Comisia de la Veneţia este o referinţă pentru TOATE ţările europene, o referinţă extrem de preţioasă în sânul Uniunii Europene, de aceea mesajul nostru este foarte clar: după publicarea opiniei Comisiei de la Veneţia există o singură decizie politică raţională şi anume RETRAGEREA proiectului de modificare a legii electorale. Cred că în RM cetăţenii aşteaptă altceva, nu sisteme electorale care să permanentizeze şederea la putere a câtorva personaje”, spune tranşant europarlamentarul Cristian Preda.

Mai mult, eurodeputatul a precizat că dacă sistemul electoral va fi modificat în pofida faptului că experţii Comisiei de la Veneţia nu recomandă acest lucru, atunci ajutorul de 100 de milioane de euro nu va ajunge în RM. Şi asta pentru că nu este normal să ceri bani de la contribuabilii europeni ca să plăteşte „aventurile politicianiste” ale cuiva, spune Cristian Preda.

Întrebat la TVR Moldova dacă banii ar putea să ajungă totuşi în cazul în care unele recomandări ale Comisiei de la Veneţia nu vor fi respectate, Cristian Preda a spus clar: „NU, pentru că aşa a decis Comisia din Parlamentul European şi probabil aşa va decide şi plenul, care se va pronunţa peste două săptămâni. Există o declaraţie foarte clară că orice derapaj democratic va duce la blocarea banilor. Pentru că cetăţenii europeni se întreabă: de ce să sprijinim un regim care nu-şi propune să îmbunătăţească soarta cetăţenilor, ci, pur şi simplu, să perpetueze poziţiile de putere ale unuia sau altuia?”, a explicat europarlamentarul.

Legătura dintre asistenţa financiară şi această tentativă de a schimba sistemul electoral a fost făcută de toate grupurile politice din Parlamentul European. Deci nu este o opinie individuală, nu e doar un grup politic. TOŢI europenii văd lucrurile în acest fel. Şi cred că există alte urgenţe în RM şi alte aşteptări ale cetăţenilor”, a mai spus Preda.

„Repet, nu este o opinie singulară, e una împărtăşită de toate grupurile politice din Parlamentul European, care sprijină opinia Comisiei de la Veneţia. Dacă în RM nu se înţelege lucrul acesta, atunci e bizar. Căci peste tot se ţine seama de opinia Comisiei de la Veneţia. Unii ar putea să tragă de timp, că „hai că mai gândim… hai că mai modificăm… mai aşteptăm…”. O decizie înţeleaptă ar fi retragerea acestui proiect de lege şi revenirea la agenda guvernului. Noi vrem să ajutăm, ne interesează să sprijinim un Guvern care îşi propune să consolideze relaţia cu UE, dar nu putem să cerem bani cetăţenilor europeni ca să plătim aventurile politicianiste ale unuia sau altuia. Nu e normal aşa”, a punctat deputatul din Parlamentul European.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

 1. Plohiș și Șor

  Cuplul Plohiș și Șor
  Fentează cu mult spor,
  Asemenea Tom și Jerry
  În spectacol pe vapor.

  Iese din umbră Plohiș
  Și se anunță pe afiș,
  Meaună tare la popor
  Îi naufragiu pe vapor.

  Nu rămâne în urmă Șor
  Cu băncile lui în rol,
  Scoate banii pe furiș
  Și-i aduce lui Plohiș.

  Îl ține de boașe Plohiș
  Pe tovarășul judecător,
  Ca să-l judece-n tufiș
  Pe șoricelul șuler Șor.

  Nu există mai mare exces
  Ca cuplul Plohiș și Șor,
  Cum fac afaceri de succes
  Și-l mituiesc pe procuror.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri