26.2 C
Chișinău
sâmbătă, 25 iunie, 2022

Războiul nervilor la Chișinău // Vitalie Ciobanu

Must read

Comentarii recente

S-ar putea ca turul doi în circumscripţie să fie „asul” pe care Partidul Democrat și liderul său să-l scoată din mânecă la momentul oportun.

La zece zile după turul final de scrutin pentru primăria Chișinăului, victoria lui Andrei Năstase încă nu a fost validată oficial – e contestată de socialiști în instanță. Și această tergiversare, afirmă primarul ales și unii comentatori, este cauzată de faptul că guvernarea, în parteneriat cu oamenii lui Dodon, încearcă să dea ultimele lovituri profitabile, încercând să pună mâna pe ce-a mai rămas ca spațiu atractiv în Chișinău: clădiri, scuaruri, hoteluri, parcuri…

Vitalie Ciobanu, pentru Europa Liberă

Decizia privind demolarea-fulger a cinematografului Gaudeamus, pornită în toiul nopții, explică foarte limpede tactica de atac împotriva lui Năstase – prin hărțuire continuă – pusă în practică de nomenclatura cleptocrată de la primăria Chișinăului în conivență cu cei de la guvernare.

Tot în aceste zile s-a dat o sentință în cazul cafenelei „Guguță” din grădina publică Ștefan cel Mare. Acolo unde de mai mulți ani firme asociate cu Vlad Plahotniuc intenționează să construiască un hotel de lux de 13 etaje. E un proiect monstruos, despre care presa a scris mult în ultimii ani, iar societatea civilă s-a revoltat, un proiect care va macula, va spulbera parcul central al Chișinăului și (atenție!) Aleea Clasicilor, acolo unde se desfășoară tradiționale manifestații culturale dedicate scriitorilor români. Pentru că hotelul, evident, nu va sta înfipt într-un picior ca un stârc în baltă, ci va avea nevoie de o suprafață adiacentă care să-i încapă toate acareturile: restaurante, parcări, saune, săli de fitness și masaj, servicii de întreținere. Care Mihai Eminescu?…

Hotel de lux în loc de cafenea, hotel pentru protipendadă, stabiliment pentru petrecerile și afacerile obscure ale viitorilor investitori străini cu cetățenie moldovenească (o cetățenie de vis, ce mai vorbă!). Și nimeni nu e vizitat de o idee altruistă, nimeni nu se gândește să-și lege numele de un act nobil: într-un asemenea loc, cu valențe cultural-istorice, cel mai potrivit ar fi să avem, de exemplu, o librărie multifuncțională, o librărie cu dotări moderne, cu săli de conferințe, în genul librăriilor Cărturești din România!

Decizia Curții de Apel vine ca o sfidare, ca un atac barbar într-un interval de tranziție, când noul edil încă nu a fost instalat, iar șefii de la primărie, împovărați de dosare penale, semnează pe șest autorizații în folosul unor firme patronate sau protejate de actuala guvernare.

Cine și-a imaginat că puterea se va împăca ușor cu victoria candidatului anti-oligarhic și pro-european în alegerile de la Chișinău și-a făcut iluzii. Uimitor mai curând a fost faptul că PD-ul „l-a lăsat” pe Năstase să câștige – l-a atacat cu televiziuni, a lansat diversiuni mediatice, înregistrări telefonice ilegale, dar nu l-a furat la urne. Puterea avea nevoie de o „bilă albă” în fața Occidentului și ca dovadă Partidul Democrat s-a grăbit să declare a doua zi după alegeri că pretenția Opoziției că în Republica Moldova nu ar exista democrație, că alegerile vor fi fraudate, sunt niște baliverne.

Pentru a întări această linie de conduită, președintele PD, Vlad Plahotniuc, a comentat într-un recent interviu rezultatele alegerilor din Chișinău și victoria lui Andrei Năstase – unul dintre cei mai aprigi critici ai săi.

Alegerile de la Chișinău, spune Plahotniuc, au demonstrat pentru toți cetățenii, dar și pentru partenerii externi, că Moldova nu este nici pe departe un stat capturat. Citez: „Cum poți să vorbești despre un stat capturat, când alegerile prezidențiale sunt câștigate de opoziția de stânga, iar cele pentru Chișinău de opoziția de dreapta?” Observăm în această declarație o intenționată punere laolaltă a opoziției socialiste și a partidelor anti-sistem pro-europene, cu omisiunea de rigoare: faptul că PD l-a ajutat pe Dodon să câștige prezidențialele, fiind interesat de victoria socialistului, ceea ce nu se poate spune și în cazul lui Năstase la alegerile pentru primăria capitalei.

Comentariul coordonatorului este pledoaria previzibilă a unui politician care vrea să fructifice un rezultat nefavorabil, acreditând ideea că imaginea sa de „uzurpator” este una falsă.

În același interviu, șeful PD amintește de apelul pe care l-a lansat înaintea primului tur, că nu trebuie votați candidații socialiștilor și ai liberalilor: primul pentru că PSRM își luase în ultimul timp un avânt prea mare, iar cel de-al doilea pentru că liberalii au condus mulți ani primăria într-un mod falimentar.

Liderul PD își arogă, post-factum, o postură convenabilă, aceea de arbitru detașat, care n-a avut, chipurile, un candidat propriu în alegeri, nu s-a implicat în campanie…

Liderul PD își arogă, post-factum, o postură convenabilă, aceea de arbitru detașat, care n-a avut, chipurile, un candidat propriu în alegeri, nu s-a implicat în campanie, dar se bucură că sugestiile sale cu multiplă acoperire – valabile și în cazul în care acestea nu s-ar fi adeverit – au funcționat.

În același interviu, Vlad Plahotniuc speră că o alianța post-electorală a PD-ului cu forțele pro-europene din Opoziție se va face totuși, iar vehemența momentană a adversarilor săi o consideră firească. Liderul PD manifestă subtile calități psihanalitice când spune că dacă liderii Opoziției ar admite azi o alianță cu PD, ei și-ar pierde o parte din electorat – ce vor conta cu adevărat vor fi declarațiile de după alegeri, când se vor număra voturile. Mai ales că, afirmă tot el, o colaborare a forțelor pro-europene de la putere și din opoziție este cerută insistent și de partenerii externi.

Condescendența, tonul pozitiv, generozitatea afișată în interviuri și declarații publice de către fruntașii Partidului Democrat este doar partea vizibilă a unei strategii de „încercuire” a Opoziției, strategie care, în subteran, se însoțește de șicane și atacuri bine țintite. La Chișinău e în toi un război al nervilor: primarul ales Andrei Năstase este ținut în suspans prin amânarea validării mandatului său și prin demolări scandaloase, sfidătoare, de edificii publice.

În paralel cu aceste acțiuni de subversiune, protejatul guvernării, condamnatul Ilan Shor, s-a lansat într-o ofensivă nerușinată împotriva celuilalt lider al Opoziției pro-europene, Maia Sandu. „Mai întâi l-a terminat pe Filat, acum s-a luat și de Maia”, așa se vorbește prin târgul Chișinăului despre insinuările de corupție și amenințările cu procese interminabile pe care Shor, primarul infractor de la Orhei, le-a lansat la adresa președintei PAS, după ce Maia Sandu a decis să-l acționeze în justiție pentru calomnie.

Partidul Democrat activează, așadar, mai multe pârghii și resorturi care-i stau la dispoziție pentru a „îmblânzi” Opoziția prin declarații așa-zicând prietenoase, dar mai ales prin intimidări, punând și partenerii occidentali în situația de a se resemna cu realitatea unei Moldove controlate autoritar de actuala putere.

Cea mai absurdă, frizând o contradicție vizibilă chiar și de pe Lună, este teoria după care Partidul Democrat își dorește o coaliție pro-europeană după alegeri cu adversarii săi de pe dreapta. Absurdă, pentru că invitând Opoziția anti-oligarhică într-o viitoare alianță, PD-ul menține legea electorală în formula actuală, într-un singur tur la circumscripțiile uninominale, spre beneficiul forțelor pro-ruse.

S-ar putea ca turul doi, spun unii observatori, să fie „asul” pe care Partidul Democrat și liderul său să-l scoată din mânecă la momentul oportun, atunci când toate negocierile pe plan intern și extern – văzute și mai ales cele nevăzute –, se vor fi finalizat cu niscaiva garanții pentru exponenții de vază ai regimului…

În această atmosferă de război de uzură, de suspans și afirmații în doi peri, care lasă loc pentru colaborare, dar mai mult pentru intoxicare, traversăm canicula din vara lui 2018.

Vitalie Ciobanu, pentru Europa Liberă

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

1 COMENTARIU

 1. PLAHOTNIUK A DAT PRIKAZ: „-SĂ SE SCHIMBE DIN MACAZ!”

  Zilele acestea propaganda minciunoasă a oligarhului fățarnic și viclean Plahotniuk a început să schimbe macazul. Escrocul evreu Ilan Șor, principalul artizan al „furtului miliardului”, despre care se spunea că în realitate ar fi furat peste 2,9 miliarde de dolari, treptat se transformă în cetățean onest și muncitor pentru binele Patriei necapturate, iar în locul lăsat liber de escroc s-a găsit alt vinovat. Și cine credeți, că a fost găsit ca fiind cel mai potrivit pentru postul de principal vinovat în „furtului miliardului”?

  Recent, o parte dintre tinerii pupincuriști ai oligarhului fățarnic și viclean Plahotniuk și anume cei mai sârguincioși, jurnaliştii „Zeppelin.md” au publicat o „investigaţie”, care „demonstrează” că Laundromatul Rusesc şi Furtul Miliardului, sunt două operaţiuni puse la cale de serviciile speciale ruse. Scopul ar fi de a compromite guvernarea „proeuropeană” plahotniukistă de la Chişinău și împiedicarea semnării acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

  Pe parcursul ultimilor ani escrocul Ilan Șor benificiază într-un mod sau altul de protecția stăpânului justiției moldovenești, oligarhul fățarnic și viclean Plahorniuk. De asemenea escrocul se bucură de sprijinul propagandistic al
  televiziunelor oligarhului. N-ași crede că mai este cineva, care să creadă că unul ca „afaceristul” hapsân Plahotniuk poate să facă toate aceste servicii gratis, cu atât mai mult când știe că la dispoziția escrocului evreu sunt peste 2,9 miliarde de dolari, furați de la poporul moldovenesc.

  După părerea mea din cele peste 2,9 miliarde de dolari, circa 2 miliarde deja sunt în posesia stăpânului justiției moldovenești, oligarhului fățarnic și viclean Plahotniuk, ca „taxă” de protecție, iar 0,9 miliarde de dolari au fost lăsate „na propitanie”, adică „pentru hrana” bietului evreu, că n-avea să fie lăsat bietul om „gol pușcă”, după atâțea ani de huzur cu puișori de țară prăjiți în unt și cele mai
  selecte vinuri moldovenești, ca să nu i se oprească mâncarea în gât.

  De ce abea acum, oligarhul fățarnic și viclean Plahotniuk și-a pus la „lucru” justiția capturată de el, pentru a-l schimba pe principalul vinovat de până mai ieri de „furtul miliardului”, escrocul Ilan Șor cu un nou așa zis vinovat, de data asta butaforic? Fiindcă, oligarhul fățarnic și viclean Plahotniuk după ce și-a însușit enorma sumă de protecție de 2 miliarde de dolari de la escrocul Șor, vrea să încheie
  afacerea, respectând înțelegerea și găsind un alt vinovat.

  Cei mai potriviți pentru acest rol oligarhului fățarnic și viclean Plahotniuk și procurorilor lui corupți le par serviciile secrete rusești și Veaceslav Platon în calitate de „diversionist” principal. Apropo, după ani de hărțuire, care s-au terminat cu condamnarea la 18 ani de închisoare de justiția á la Plahotniuk s-a găsit de cuviință, ca Veaceslav Platon să fie pentru prima dată el însuși, numit de
  pupincuriștii oligarhului fățarnic și viclean Plahotniuk, nici mai mult nici mai puțin, decât „oligarhul Platon”.

  De ce tocmai acum „bățoasei bețișorești” adjuncte a procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție Adrianei Bețișor i-a trecut prin cap, că „unele companii implicate în
  spălătoria rusească au participat şi la frauda de la cele trei bănci din Republica Moldova?” La rândul său șeful CNA, Bogdan Zumbreanu, îi ține tonul, că va analiza informațiile apărute în presă și în cazul în care se va demonstra că acestea sunt adevărate, va fi demarată o nouă investigație.

  Așa, că escrocul Ilan Șor poate să stea liniștit tolănit pe divan, să-și digereze puișorii fripți în unt și să-și consume în continuare colecția de vinuri de colecție, că închisoarea se amână la infinit. Stăpânul justiției moldovenești, oligarhul fățarnic și viclean Plahotniuk va avea grijă, ca și în continuare escrocul obraznic Ilan Șor să rânjească sfidător și în bătaie de joc și să atace opoziția antioligarhică.

  Observăm o coincidență stranie între aprecierile date de pupincuriștii oligarhului, pe de o parte însuși oligarhului fățarnic și viclean Plahotniuk și pe de alta pușcăriașului
  Veaceslav Platon. Ambii sunt numiți coordonatori, primul fiind numit principalul coordonator al propriului regim din țara capturată, cel de-al doilea fiind numit „principalul coordonator al schemei criminale privind furtul miliardului și supranumit raiderul nr.1 în CSI”. Ambii sunt numiți oligarhi, primul mai de demult, al doilea doar de câteva zile. Singura deosebire dintre ăștea doi este, că primul este încă în libertate și-și urzește în continuare mârșeveniile, iar al doilea este deja închis pe 18 ani, apropo de primul.

  *** 15.06.2018

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri