Unui copil din patru din întreaga lume i se refuză copilăria, potrivit unui raport al organizaţiei internaţionale Salvaţi Copiii, care include un index global al ţărilor unde copilăria este mai mult sau mai puţin ameninţată. Republica Moldova ocupă locul 76 din 172, situându-se sub ţări ca Algeria, Mongolia, România, Oman, Muntenegru, Liban, Tunisia, Bulgaria, Mauritius, Iordania.

Dintre toţi indicatorii urmăriţi în raport, mortalitatea infantilă şi rata naşterilor înregistrate în rândul adolescentelor sunt cele mai îngrijorătoare. Ţara noastră se numără printre ţările europene cu cel mai ridicat număr de decese ale copiilor sub 5 ani (15,8 la mie).

„Raportul “Copilării furate”, lansat chiar de Ziua Internaţională a Copilului, arată că cel puţin 700 de milioane de copii – şi posibil sute de alte milioane – şi-au sfârşit copilăria mult mai devreme decât trebuia, din cauze care variază de la violenţa extremă şi conflicte la căsătoriile şi sarcinile timpurii, la exploatarea prin muncă până la sănătatea precară şi lipsa accesului la educaţie”, menţionează “Salvaţi Copiii”.

Indicele privind sfârşitul copilăriei (End of Childhood Index) clasifică 172 de ţări, luând în considerare zone în care copilăria este cel mai puţin afectată şi zone în care este cel mai mult erodată. Indicatorii utilizaţi pentru a măsura sfârşitul copilăriei sunt: mortalitatea sub cinci ani, malnutriţia care stopează creşterea, abandonul şcolar, exploatarea copiilor prin muncă, căsătoriile timpurii, sarcina în adolescenţă, strămutarea cauzată de conflicte şi uciderea copiilor.

Pe ultimele locuri se află Nigerul, urmat de Angola, Mali, Republica Central-Africană şi Somalia. La polul opus, ţările în care copilăria este cel mai puţin ameninţată sunt Norvegia, Slovenia, Finlanda, Olanda şi Suedia, toate aflate în Europa.

Copii cu copii – riscurile sarcinii în adolescenţă: Anual, în Republica Moldova, 700 de fete devin mame înaintea vârstei de 15 ani.

Republica Moldova se află în topul clasamentului ţărilor europene cu cel mai ridicat număr de decese ale copiilor sub cinci ani (15,8 la o mie de naşteri), Albania fiind a doua țară – 14 decese la o mie de nașteri.

Impactul devastator al căsătoriilor timpurii – una din 15 fete cu vârste între 15 şi 19 ani se căsătoreşte

„Căsătoria înainte de vârsta de 18 ani reprezintă o încălcare a drepturilor copiilor şi este ilegală într-un număr tot mai mare de ţări. Căsătoria timpurie are consecinţe devastatoare pentru viaţa unei fete, a cărei copilărie se termină mult prea curând, prin intrarea forţată în perioada de maturitate şi maternitate, înainte de a fi pregătită din punct de vedere fizic şi mental. Ele se simt adesea lipsite de putere şi sunt private de dreptul la sănătate, educaţie şi siguranţă. Căsătoria timpurie îi afectează, de asemenea, şi pe băieţi, însă într-o măsură mult mai redusă decât în cazul fetelor”, notează “Salvaţi Copiii”.

Astfel, în Republica Moldova, 9,9% dintre adolescenţii cu vârsta între 15 şi 19 ani s-au căsătorit, Rusia (7,5%), Ucraina (6,4%), Albania (6,5), Belarus (7,5%) şi Bulgaria (8,4%) înregistrează valori apropiate.

Media europeană este de aproximativ 2%. Surprinzător, ţări din alte zone ale lumii confruntate cu multiple probleme economice şi politice înregistrează valori sub cea a României: Ghana (6,4%), Iordania (5,9%), Kazakhstan (4,6%), Mongolia (5,3%), Namibia (5,4%), Swaziland (4,3%) şi Brazilia (3,9%).

Raportul mai arată că în fiecare zi, mai mult de 16.000 de copii mor înainte de a împlini vârsta de cinci ani, cel mai adesea din cauze care ar putea fi prevenite, iar aproximativ o pătrime din numărul total de copii sub cinci ani (156 de milioane) au dezvoltarea fizică şi mental încetinită din cauza malnutriţiei.

Acelaşi raport mai relevă că unul din şase copii de vârstă şcolară din întreaga lume nu este, în acest moment, inclus în sistemul de educaţie, iar 168 de milioane de copii din întreaga lume sunt exploataţi prin muncă – în cazul a 85 de milioane fiind vorba despre munci riscante – cifră care depăseşte totalul copiilor care trăiesc în Europa (138 de milioane). O fată din cinci se căsătoreşte la fiecare şapte secunde şi la fiecare două secunde, o adolescentă naşte, conform raportului.

Sursa:independent.md

(14 accesari)