justitie coruptieCurtea Constituţională se pregăteşte să anuleze în viitorul apropiat singurul articol din Codul penal în baza căruia căruia un judecător poate fi tras la răspundere penală. O cerere în acest sens a fost deja depusă la CC.

Mai exact, CSJ cere Curţii să declare neconstituţional articolul 307 – „Pronunţarea unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărâri contrare legii”.

„Cererea este motivată de cazul Domnicăi Manole, dar este doar un pretext. De fapt, totul se face pentru încetarea urmăririi penale împotriva celor 15 judecători reţinuţi sub acuzaţia de spălare de 20 miliarde $. Conducerea CSJ este conştientă de lipsa de perspectivă în cazul Manole şi a decis să închidă „la pachet” şi cazul judecătorilor reţinuţi, mai ales că unii dintre ei au început să depună mărturii mai puţin plăcute pentru autorităţi. În acest scop a şi fost aleasă o astfel de mişcare – sesizarea Curţii Constituţionale şi închiderea cazurilor deja „din lipsă de probe. Este un precedent extrem de periculos, pentru art. 307 din Codul penal este singurul articol care presupune pedeapsă penală pedeapsa pentru judecători”, a declarat, pentru omg.md, un judecător al Curţii Supreme de Justiţie care şi-a păstrat anonimatul.

docSesizarea a fost trimisă CC pe 20 decembrie 2016, cu o semnătură indescifrabilă şi în numele Curţii Supreme de Justiţie. Conform textului, cererea este motivată de necesitatea de soluţionare a cazului Domnicăi Manole în privinţa căreia a fost fabricat un dosar penal în temeiul articolului 307 din Codul penal.

În concluzia sesizării se spune: „Judecătorii trebuie să se bucure de o imunitate funcţională, adică de imunitate faţă de urmărirea penală doar în cazul actelor legale efectuate în exerciţiul funcţiei lor. În această privinţă, corupţia pasivă, traficul de influenţă şi alte infracţiuni similare nu pot fi considerate acte comise în exerciţiul legal al funcţiei judiciare. Din acest motiv, Colegiul Curţii Supreme de Justiţie consideră că articolul 307 din Codul penal trebuie declarat neconstituţional, deoarece este contrar art. 6, 22 şi 116 (1) din Constituţie”.

Articolul 307 din Codul penal prevede răspundere penală pentru judecători în cazul pronunţării unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărâri contrare legii. Potrivit acestui articol unic din Codul penal, pentru o astfel de infracţiune judecătorii riscă o amendă de 650 – 1150 de unităţi convenţionale sau închisoare de până la 7 ani, cu lipsirea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau să de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Toţi judecătorii care au fost arestaţi cu mare fast în septembrie 2016 în cazul spălării a 20 de miliarde de dolari prin intermediul sistemului judecătoresc al Republicii Moldova au fost arestaţi anume pentru încălcarea acestui articol din Codul penal.

Sursa:jurnal.md

(48 accesari)