-1.8 C
Chișinău
vineri, 27 ianuarie, 2023

Puterea de cumpărare a moldovenilor a devenit cea mai mare din ultimii 15 ani

Must read

Comentarii recente

În plină pandemie, moldovenii consumă mai mult ca oricând. Cel puţin asta spune expertul economic, Veaceslav Ioniţă, care prognozează până la finele acestui an o creştere a puterii de consum cu cel puțin o treime sau cu 35 de miliarde de lei, cea mai mare cifră din ultimii 15 ani.

La baza acestui fenomen stau creşterea remitenţelor, care vor atinge în acest an o cotă istorică, dar şi a veniturilor şi a creditelor, spune Ioniţă. Până la sfârşitul lui 2021, banii veniţi de peste hotare ar putea depăşi suma de 1,7 miliarde de dolari, cu 136 de milioane mai mult decât anul trecut.

Şi Banca Naţională susţine prognozele analistului economic. Doar în septembrie, moldovenii au trimis acasă aproape 33 de milioane de dolari, peste 65 de milioane de euro şi două milioane de ruble, în creştere faţă de lunile august şi iulie, transmite publika.md

Alţi factori care au influenţat puterea de cumpărare sunt majorarea veniturilor moldovenilor, economiile făcute, dar şi împrumuturile. Veaceslav Ioniţă spune că în septembrie, volumul creditelor a depăşit patru miliarde şi jumătate de lei, în creștere cu 36 la sută față de septembrie 2020.

Expertul susţine că aceste cheltuieli duc, în ultimă instanţă, la creşterea importurilor.

„Din nefericire pentru noi, consumul populaţiei duce nu la creşterea economică, nu la creşterea producţiei, nu la satisfacerea necesităţilor de consum din partea agenţilor economici, dar duce, pur şi simplu la creşterea importurilor. Suntem, în continuare o economie de consum”, a explicat Veaceslav Ioniță.

Partea bună a creşterii puterii de consum, spune Ioniţă, este că Bugetul Public Național va încasa în acest an din TVA cu peste 5 miliarde de lei mai mult decât în 2020.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri