15 C
Chișinău
miercuri, 28 septembrie, 2022

Puştiul-minune de la Botoşani aduce un nou premiu internaţional României: Ştefan Bălăucă a luat medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe

Must read

Comentarii recente

Ştefan Bălăucă olimpic roŞtefan Bălăucă, un elev botoşănean, a reuşit să aducă echipei României la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe din Coreea o medalie de argint, dar şi cel mai bun rezultat din echipă. Este a doua ediţie consecutivă a Olimpiadei de Ştiinţe la care Ştefan Bălăucă obţine o medalie de argint şi cel mai bun rezultat al unei echipe româneşti la această competiţie.

Un puşti de clasa a X a din Botoşani face senzaţie la competiţiile şcolare internaţionale. Se numeşte Ştefan Bălăucă şi ultima sa ispravă este o medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ce a avut loc la începutul lunii decembrie în oraşul Daegu din Coreea de Sud. Totodată, elevul botoşănean a obţinut şi cea mai mare notă din echipa României la această competiţie.

Probele de foc de la Daegu Olimpiada Internaţională de Ştiinţe are loc în fiecare an. Ediţia din 2015 a fost organizată în Daegu, Coreea de Sud, în perioada 2 decembrie-11 decembrie. La această competiţie participă echipe naţionale de elevi cu vârsta de până la 16 ani, fiind destinată juniorilor. Echipele diferitelor ţări se duelează în cunoştinţe şi aptitudini la trei materii, biologie, fizică şi chimie. Cu alte cuvinte este nevoie de puşti-minune care să se priceapă la nivel olimpic la toate cele trei discipline şcolare. Ştefan Bălăucă, olimpicul botoşănean, povesteşte că elevii înscrişi trebui să parcurgă probe de foc atât la nivel teoretic, cât şi experimentale, jurizate de un juriu internaţional, format din specialişti de înaltă clasă. Echipa României a participat cu şase elevi, printre care şi Ştefan Bălăucă, un botoşănean care la doar 15 ani este obişnuit cu mai toate olimpiadele şcolare.

De altfel Bălăucă a reuşit după toate probele de concurs să obţină cel mai bune rezultat înregistrat de echipa României, dar şi o medalie de argint. ”A muncit mult pentru acest rezultat şi a trecut printr-o preselecţie dură pentru a ajunge în echipa României pentru această olimpiadă”, spune profesoara de fizică Cristina Bălăucă, mama lui Ştefan. Un obişnuit al podiumurilor De altfel pentru Ştefan Bălăucă nu este un rezultat întâmplător. Şi anul trecut a făcut parte din echipa României la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe, care a avut loc în Argentina, obţinând tot o medalie de argint, dar şi cel mai bun rezultat al echipei.

Mai precis, în doi ani consecutivi, elevul botoşănean a obţinut medalia de argint la această competiţie. Totodată, puştiul-minune care învaţă la Coleviul Naţional ”Mihai Eminescu” din Botoşani are un adevărat palmares de medalii obţinute la concursuri şi olimpiade şcolare naţionale şi internaţionale. ”Este polivalent. Adică se pricepe la matematică, fizică, biologie, chimie, dar a participat şi la concursuri de literatură de exemplu. Are o colecţie de medalii şi diplome”, spune mama lui Ştefan Bălăucă. Elevul botoşănean s-a pregătit la fizică cu Aurelian Pintilii, dar şi cu mama sa, Cristina Bălăucă, la biologie cu Liviu Huţanu, iar la chimie cu Constantin Guceanu.

Sursa:adevarul.ro

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri