2.2 C
Chișinău
miercuri, 29 martie, 2023

Provocarea “Eu nu tac”, un îndemn la verticalitate

Must read

Comentarii recente

Eu nu tacPe rețeua de socializare Faceboock a apărut o pagină nouă, intitulată EU NU TAC. Scopul acesteia este a trezi conștiința națională a concetățenilor noștri, în primul rînd a celor care ar trebui să se afle în primele rănduri ale militantismului civic – intelectualitatea. Iată, în continuare, mesajul gestionarului de pagină către “floarea neamului”, sciitori, ziariști, medici, ingineri, interpreți!

“Toți tac. Toți așteaptă. Toți se supun. Toți așteaptă să vadă de unde bate vântul, ca să-și schimbe kozorocul… Auuuuuuuuuuu… Unde suuuunteeeți, ”Floarea neamului„, ”Artiști ai poporului”, ”Maeștri în artă”?!… De ce tac TOATE asociațiile din mediul de afaceri, academic, medicină, profesori…

…Unde sunt asociațiile de creație ale scriitorilor, artiștilor plastici, ale ziariștilor etc., etc., etc.?! …Unde sunt puzderia de ONG-uri pentru a lua atitudine față de aceste clanuri mafiote, EXTREM de periculoase pentru toată societatea?!… Unde sunt sindic(kk)atele ”maldavenești”?!…

…Auuuuuu… Mai este cineva pe această fâșie de pământ românesc?!…
Toți tac. Toți așteaptă. Toți se supun. Uităm că aleșii din Parlament nu sunt șefii noștri. Eu, omul de rând, sunt șeful lor. Eu i-am ales – ei trebuie să se supună. Nu invers. Eu, omul de rând, sunt puterea supremă. Eu îmi decid viitorul și nu las pe nimeni să-l decidă pentru mine. Eu vreau ca jaful național să înceteze.

Vreau ca investitorilor străini să nu le mai fie frică de corupție. Eu vreau ca părinții și tinerii proaspăt ieșiți din școli să aibă un loc de muncă acasă, unul bine-plătit, legal și demn. Eu vreau ca legile să funcționeze pe bune! Acest lucru începe cu un procuror general incoruptibil, cu valori europene, astfel încât toți să fie egali în fața legii. Eu vreau procuror general din afară. Vreau justiție adevărată. Eu, omul de rând, cer Președintelui Republicii Moldova, Parlamentului și Guvernului să nu-mi încalce drepturile constituționale. Eu Nu Tac. Eu nu aștept. Eu nu mă supun.

Dau start campaniei #EuNuTac, prin care îi provoc pe colegii mei de breaslă din RM să demonstreze că au coloană vertebrală și să nu tacă atunci când au posibilitatea de a schimba ceva, în special în ceea ce ține de formarea unei societăți civile active. Astfel, îi îndemn pe Nicolae Botgros, Zdob si Zdub, Dan Balan, Mevv Official, Alex Calancea, Nicu Țărnă, Carla’s Dreams, Ion Paladi, Zinaida Julea, frații Advahov, Alexandru Manciu, Pasha Parfeny, SunStroke Project, Nelly Ciobanu, Adrian Ursu, Boris Covali, Natasha Gordienko și Ionel Istrati să răspundă la întrebarea: “Ce nu mai e acceptabil să se repete în Parlamentul și Guvernul RM și ce soluție propui?”

Te provoc și pe tine să răspunzi și, la rândul tău, să provoci cel puțin alte trei persoane, începându-ți mesajul cu hashtagul #EuNuTac. Am creat și o pagină de Facebook dedicată acestei campanii, unde te așteptăm să.. nu taci! www.fb.com/EuNuTac

EN: In light of the current political crisis in Moldova, I’m starting a chain-effect campaign whereby I’m challenging fellow singers and artists from Moldova to share their view on what they don’t want happening again and what their solution would be. It’s about time we all spoke up and took a stand.”

Cu toate că pagina de socializare are ceva timp de cînd a fost lansată, există abia o singură provocare, cea a talentatului interpret Cătălin Josan, la care a răspuns deocamdată Mevv Official.

Iată mesajul respectiv:
‪”‎EuNuTac‬ Am văzut prea mulți oameni mari pierzându-se în sărăcie, bogați fiind, însă, în creație și gând. Sunt oameni care șterg praful de pe manuscrisele lor, de pe cărțile publicate în tiraj mic, și, totuși, prea mare pentru acea mână de oameni care mai bântuie librăriile. Sunt oameni care sunt nevoiți să renunțe la Hamlet pentru un spectacol de bâlci, la Chopin pentru un chanson kitsch, la demnitate pentru o sută de lei. Sunt oameni pe care îi apreciem sau chiar descoperim abia când nu mai sunt.

Unii spun că statul e de vină. Alții – că statul cu mâinile-n sân. Dar cum să schimbi status-quoul când nu ai pentru cine? Se spune că atunci când problema constă în mentalitate, doar timpul e soluția. Ce-ar fi dacă am încerca să scurtăm acest timp? Vreau să cred că cercul vicios poate să înceapă să se rupă de undeva. Vreau să cred că abia atunci când valorile unui copil le constituie cultura, dezvoltarea aptitudinilor individuale și cei 7 ani de-acasă, mentalitatea unui popor poate evolua.

Or, vreau ca educația echitabilă și dezvoltarea culturii să fie prioritățile următoarei guvernări. Asta poate începe cu motivarea suficientă a dascălilor; opțiunea de a alege obiectele școlare și nivelul de dificultate în dependență de preferințele și capacitățile fiecărui elev; expunerea la evenimente culturale de înaltă calitate și susținerea inițiativelor artistice. De nu, ce mai lăsăm în urmă?
Am fost provocat de Catalin Josan Official să particip în campania Eu Nu Tac. Îi îndemn și eu pe Guzofficial, Nata Albot, Lili Lozan, Lilu (Lilia Ojovan), Rodica Ciorănică, Ilia Plămădeală (Realitatea TV), Iurie Nistorică și Anatol Durbală să răspundă la întrebarea “Ce nu mai e acceptabil să se repete în Parlamentul și Guvernul RM și ce soluție propui?”. Te provoc și pe tine să răspunzi și, la rândul tău, să provoci cel puțin alte trei persoane, începându-ți mesajul cu hashtagul #EuNuTac. Discuții se poartă și pe www.fb.com/EuNuTac “

Valeriu Stratulat

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri