-1.7 C
Chișinău
duminică, 29 ianuarie, 2023

PROTESTUL, scos în afara legii. Puterea de la Kiev adoptă legi împotriva manifestanţilor

Must read

Comentarii recente

dmitry nikolayevOpoziţia ucraineană a denunţat adoptarea de către putere a unor legi împotriva manifestaţiilor. Parlamentul ucrainean, dominat de deputaţi ai puterii, a adoptat joi legi pe care opoziţia le-a denunţat ferm ca fiind nişte tentative de a pune capăt unei mişcări de contestare cu care se confruntă autorităţile de la sfârşitul lui noiembrie, relatează AFP.

Aceste texte înăspresc sancţiunile aplicate manifestanţilor. Instalarea fără autorizaţie a unor corturi sau estrade în locuri publice este pasibilă, potrivit noii legislaţii, cu o pedeapsă de 15 zile de închisoare.

În plus, alte legi prevăd pedepse cu închisoarea de până la cinci ani pentru persoane care blochează clădiri oficiale, dar şi măsuri şi amenzi atât împotriva unor persoane care manifestează cu faţa acoperită de o mască sau cu o şapcă pe cap, cât şi împotriva unor persoane care manifestează în coloane de maşini.

Defăimarea pe Internet va fi pedepsită, de asemenea, cu amendă sau muncă în folosul comunităţii.

Unul dintre liderii grupurilor parlamentare ale opoziţiei a denunţat încălcarea Constituţiei şi o acţiune în forţă.

„După asemenea evenimente, este necesar să ne aşteptăm la un nou val de acţiuni de protest în Ucraina”, a avertizat el.

„Toate aceste legi au fost adoptate cu încălcarea regulamentelor şi nu au vreo putere legală”, a declarat Vitali Kliciko, un fost boxer, alt lider al opoziţiei.

Procedura de votarea a legilor a fost, într-adevăr, modificată în cursul şedinţei parlamentare, deputaţii opoziţiei încercând să-i împiedice pe cei ai puterii să voteze electronic. Aceştia din urmă au decis, atunci, să voteze prin ridicarea mâinii.

Ambasadorul Uniunii Europene (UE) în Ucraina, Jan Tombinski, s-a declarat „îngrijorat de modul în care au fost votate anumite legi în Parlament astăzi (joi)”.

„Legile ar trebui să fie adoptate potrivit unor proceduri precise. Altfel, credibilitatea instituţiilor democratice şi a sitemului legal este în joc”, a declarat el.

Washingtonul şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea, o purtătoare a Departamentului de Stat, Jen Psaki, apreciind că Parlamentul a adoptat „mai multe măsuri controversate astăzi (joi), fără să facă acest lucru în cadrul unor bune proceduri”.

Kievul este, de la sfârşitul lui noiembrie, scena unei mişcări de contestare fără precedent a regimului lui Viktor Ianukovici.

Sute de mii de proeuropeni au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de refuzul puterii de a semna un acord de asociere cu UE şi faţă de dispersarea violentă a unei manifestaţii a studenţilor la sfârşitul lui noiembrie.

Manifestanţi au instalat corturi în piaţa centrală de la Kiev şi au înconjurat-o cu baricade. Ei deţineau controlul şi asupra primăriei, pe care au luat-o cu asalt la începutul lui decembrie.

Sursa: realitatea.net

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri