18.2 C
Chișinău
sâmbătă, 28 mai, 2022

„Protestul de duminică – începutul sfârşitului acestei guvernări; Va urma efectul bulgărelui de zăpadă”

Must read

Comentarii recente

Nastase marsul taceriiProtestul de amploare organizat duminică de Platforma civică „Demnitate şi Adevăr” reprezintă începutul sfârşitului acestei guvernări. Indignaţi de furturile din sistemul bancar, de corupţia din justiţie, dar şi de faptul că vinovaţii de violenţele din 7 aprilie 2009 nu au fost încă pedepsiţi, cetăţenii au venit să le ceară socoteală guvernanţilor. Manifestaţiile vor căpăta amploare, iar sfârşitul acestei guvernări este inevitabil. Opiniile au fost expuse în cadrul Orei Expertizei de la Jurnal TV.

„În societate s-a întâmplat ceva foarte important – a crăpat răbdarea şi lumea a ieşit la protest pentru că s-a săturat de acest dezmăţ, a venit să-şi exprime revolta şi să schimbe ceva. Protestul de duminică reprezintă începutul sfârşitului acestui sistem care s-a constituit din 2003, pentru că vine din sistemul lui Voronin, apoi după 7 aprilie a luat nişte forme mai multiple. Dacă până atunci Voronin era capul întregii mafii, după 7 aprilie s-au diversificat. Au apărut 2-3 mai mari oligarhi şi alţii mai mărunţi care stau pe lângă aceştia. Ceea ce s-a întâmplat duminică trebuie să-i pună foarte serios pe gânduri pe guvernanţi. Trebuie să facă nişte schimbări, iar prima ar fi să întoarcă miliardele înapoi”, a declarat profesorul universitar Andrei Ţurcanu, deputat în primul Parlament.

„Prima schimbare ar fi să plece şi să lase o justiţie care ar aduce şi miliardele înapoi şi i-ar băga şi pe ei la puşcărie. Oamenii au avut nevoie doar de un imbold, pentru că disperarea a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit în 25 de ani de independenţă ai Republicii Moldova”, a adăugat jurnalistul Alex Cozer, membru al Platformei Civice DA.

„Ceea ce s-a întâmplat ieri corespunde tuturor parametrilor efectului „bulgărele de zăpadă”. Acest număr impunător de oameni este cel mai mare de la evenimentele din aprilie 2009. Sunt oameni care au venit cu inima curată, nu aduşi şi târâţi de bandiţii de la guvernare. Aceşti oameni sunt răspânditorii de informaţie. Ei vor spune ce s-a întâmplat cu adevărat la Chişinău. Sunt oameni în sate care nu ştiu că li s-a furat un miliard de euro. Televiziunile lui Plahotniuc la fel nu au relatat nimic. Ei ascund aceste evenimente, crezând că lumea nu va afla. Nu există niciun dubiu că acest regim criminal va fi alungat de la putere”, a menţionat un alt membru al Platformei Civice DA, jurnalistul Vasile Năstase.

„Autorităţile ştiu că lumea este nemulţumită. Vorbim de oamenii de la sate care sunt cei mai afectaţi. Sunt dezamăgiţi de toate partidele politice. Acest eveniment le-ar fi dat curajul că mai au o şansă la renaştere naţională. Dacă ar fi promovat această ştire, ar fi grăbit ceea ce inevitabil se va produce. Numai Jurnal TV a promovat acest eveniment. Dacă se implicau şi alte televiziuni, veneau nu 5 mii, dar zeci de mii”, a spus activistul Liviu Vovc.

Invitaţii la emisiune au accentuat şi faptul că postul public de televiziune a ignorat acest eveniment, iar spre seară a publicat o ştire on-line în care a relatat că la protest au participat „zeci de oameni”.

„Televiziunea publică face parte din acest mecanism corupt al oligarhilor şi nu poate fi schimbat cu una cu două. Serviciile speciale ale lui Plahotniuc au intimidat oamenii să vină la protest. Am semnale de la Bălţi şi Teleneşti. Microbuzele care vin în fiecare duminică la Chişinău au fost scoase, astfel ca oamenii să nu ajungă. Ceea ce a făcut Moldova 1 este aceeaşi politică de ascundere a realităţii”, a adăugat jurnalistul Vasile Năstase.

„Am sărit în apărarea postului public de televiziune să nu fie lipsit de publicitate ca să aibă un pic de libertate, iar ei ne scuipă în suflet pe noi, pe toţi acei oameni din banii cărora ei primesc salarii, unii dintre ei – salarii grase care trec de 25 de mii de lei cu tot cu prime”, a menţionat Alex Cozer.

„Televiziunea publică face ceea ce face Parlamentul, Guvernul, PG, CSM, etc. Televiziunea face parte din acelaşi sistem corupt, din acelaşi dezmăţ general al găinarilor. Nu putea să fie altfel decât manipulare, pentru că încercând să anihileze prin manipulare amploarea manifestărilor, de fapt se face acelaşi joc, al oligarhilor care stau la putere şi nu ar vrea ca lumea să afle ce s-a întâmplat”, a accentuat Andrei Ţurcanu.

„Jos hoţii de la guvernare”, „Criminalii politici, la puşcărie”, „Vrem ţara înapoi”. Sunt doar câteva dintre lozincile pe care le-au scandat mii de oamenii adunaţi, duminică, în cadrul unui protest de amploare organizat în capitală de Platforma civică „Demnitate şi Adevăr”. Protestul s-a încheiat cu un Marş al Tăcerii, până la Parlament. Ulterior, manifestanţii au aprins lumânări în memoria eroilor tragicelor evenimente din 7 aprilie 2009.

Sursa:jurnal.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri