-1.8 C
Chișinău
vineri, 27 ianuarie, 2023

Protestele sindicaliștilor. Deputat: În raport cu primele pentru anul 2020 întrebările trebuie să fie adresate Guvernului Chicu

Must read

Comentarii recente

Potrivit sindicaliștilor, 2020 a fost un an foarte greu, întrucât salariații au lucrat în condiții dificile, iar unii chiar cu jumătate de salariu, lucru care trebuie luat în considerare de legiuitori.

Revendicările au fost formulate la un protest organizat în fața Parlamentului, unde deputații s-au convocat în ședință plenară.

Angela Otean, președinta Federației Sindicale a Moldovei „Sindlex”, a declarat că, în 2020, an pandemic, s-a muncit cel mai mult, ca pe final medicii să nu beneficieze de dreptul la premiul anual, care este între 5.000 și 8.000 de lei. 

Sindicaliștii le cer autorităților să ia în calcul revendicările și toți bugetarii să fie asigurați cu premii.

Nadejda Buruiană, din satul Drăgușenii Noi, Hâncești, în numele angajaților din educație, a cerut legiuitorilor să se gândească la lucrătorii din educație. PUBLICITATE

Ea a remarcat că leafa de acum nu le ajunge pentru lucrurile necesare. „Ni se taie și ultima bucățică de la gură. Rușine că nu ne ascultați, că nu ne auziți. Dați-ne ce este al nostru și numai al nostru”, a spus ea.

Elena Țîra, reprezentantă a Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură, a spus că angajații din cultură au fost tot timpul cei mai umiliți, salariile lor fiind cele mai mici. 

„Nu vrem steaua de pe cer, vrem să ni se respecte drepturile, vrem să se respecte Codul muncii și să ni se ofere premiul meritat. Un popor fără cultură este o groapă”, a spus Elena Țîra.

În Parlament au mers mai mulți negociatori din partea protestatarilor. 

La ieșirea de la discuții, aceștia au comunicat că li s-a explicat că în 2020 nu au fost prevăzute surse financiare la momentul oportun. Este nevoie de peste 600 de milioane de lei pentru plata premiilor anuale pentru 2020.

Într-o conferință de presă, Dan Perciun, deputat PAS, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, a declarat că pentru 2021 premiul anual urmează a fi achitat, la fel și pentru 2022. Sunt surse financiare pentru a efectua aceste plăți către toți bugetarii și sunt incluse în buget. 

Premiul anual pentru 2020 nu a fost bugetat de Guvernul Chicu într-un buget aprobat de fosta majoritate parlamentară. Deși, la acea etapă, fosta guvernare a promis acest lucru sindicatelor, până la final nu s-a ținut de cuvânt și bugetul pentru anul 2020 nu a prevăzut aceste plăți. 

Achitarea premiilor pentru 2020 ar presupune un efort suplimentar de peste 600 de milioane de lei, efort care nu poate fi realizat. Potrivit lui Dan Perciun, în raport cu anul 2020 întrebările trebuie să fie adresate Guvernului Chicu și fostei majorități parlamentare, care au promis ceva, dar nu au realizat.

ipn.md

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri