proteste fotoTot mai mulţi locuitori din raioane se unesc în aceste zile pentru a ieşi în stradă şi a le spune pe nume celor de la guvernare, care în ultimii ani nu au făcut decât să umilească poporul prin crimele din sistemul bancar şi nu doar. Astfel, paralel cu protestele din regiune din acest sfârşit de săptămână, mâine, la ora 15:00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale sunt aşteptaţi la proteste pensionarii, pătura socială cu cele mai multe dezamăgiri faţă de actuala guvernare.

„Mâine la ora 15:00, toţi pensionarii din ţară sunt aşteptaţi aici pentru a merge şi a le aminti guvernanţilor de existenţa lor mizerabilă. Dragii noştri pensionari, decizia ne aparţine. Ne ridicăm din genunchi sau rămânem în starea de laşitate în care ne-au adus cei de la guvernare. Ieri a avut loc o întâlnire cu cetăţenii din Hânceşti. Duminică sunt planificate întâlniri cu oamenii din Cimişlia, Făleşti, Criuleni, Călăraşi, Ungheni şi Bălţi. La Străşeni va avea loc o întâlnire sâmbătă. La Şoldăneşti şi Ialoveni sunt programate proteste pe 1 octombrie. De asemenea, în zilele următoare va avea loc o întâlnire la Drochia. Pe 4 octombrie însă va fi lupta finală”, a specificat secretarul Consiliului Marii Adunări Naţionale, Chiril Moţpan.

La rândul lui, vicepreşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, Valentin Dolganiuc, a ţinut să menţioneze astăzi în faţa protestatarilor din Oraşul Demnităţii că reprezentanţii Consiliului Europei de la Chişinău au specificat ieri în cadrul unei întrevederi că susţin protestele şi că sunt alături de oameni. „Cetăţenii Republicii Moldova au prieteni şi în exterior, unul din ei fiind Consiliul Europei. Reprezentanţii Consiliului Europei la Chişinău ne-au spus că sunt îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, iar îngrijorarea aceasta este determinată de lipsa totală a reformelor. Dl José-Luis Herrero a spus că rămâne un susţinător al protestatarilor din Republica Moldova. Domniile lor sunt de partea noastră. Am auzit şi disponibilitatea de a avea contacte directe, adică de a merge la sediul central de la Strasbourg”, a menţionat Valentin Dolganiuc.

„Azi am avut o întâlnire neformală cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în Republica Moldova. Această instituţie este salvarea Republicii Moldova, pentru că lipsa unui Acord cu FMI duce la degradarea Republicii Moldova. Domniile lor sunt foarte îngrijoraţi. Este pur şi simplu o bătaie de joc faţă de această instituţie atunci când guvernatorul BNM îşi dă demisia în moment ce reprezentanţii acesteia sunt în drum spre Chişinău. Avem prieteni internaţionali care sunt de partea noastră, în aceste condiţii devenim mai puternici. Victoria ne aparţine”, a subliniat în context Valentin Dolganiuc.

Membrul Consiliului Marii Adunări Naţionale, Anton Gămurari, care a participat aseară la întâlnirea cu cetăţenii din raionul Hânceşti, a comunicat că oamenii de acolo îşi doresc schimbarea şi sunt alături de protestatarii din Oraşul Demnităţii de la Chişinău. „A fost o întâlnire extrem de sufletească la Hânceşti. Oamenii când au început să povestească în ce hal trăiesc, ne-au pus pe gânduri. Cum am permis să ajungem la aşa ceva? Demult trebuia de luat ciomegele şi de alungat pe cei de la guvernare. Oamenii doresc să schimbe guvernarea, s-a văzut un interes vădit. Oamenii au rămas satisfăcuţi de răspunsurile noastre, dar au întrebat cât vom protesta? Noi le-am spus că protestul din 4 octombrie este decisiv şi au zis că vor veni în Piaţă”, a notat Anton Gămurari.

La rândul lui, purtătorul de cuvânt al Consiliului Marii Adunări Naţionale, Vasile Năstase, a precizat că ziua de 4 octombrie este una decisivă pentru istoria contemporană a Republicii Moldova. „Am făcut tot posibilul ca aşa-zisa guvernare să accepte revendicările, dar s-a izolat de populaţie. Deja în fiecare sat, în fiecare centru raional, cei de la guvernare sunt urâţi până în măduva oaselor. Ei care au capturat instituţiile statului sunt în libertate. Unica lor soluţie este să capituleze în faţa societarii. Pe 4 octombrie se va întâmpla acest lucru. Populaţia trebuie să vină aici şi să le arate unde este uşa, dar dacă nu vor ieşi, vor fi daţi afară pe fereastră. Noi trebuie să intrăm în normalitate, dacă vrem să avem un viitor. Trebuie să mergem să radicalizăm protestele aşa încât să demonstrăm că aceşti indivizi sunt în ilegalitate şi acum ori niciodată să ne luăm ţara înapoi”, a menţionat Vasile Năstase.

În context, Vasile Năstase a făcut apel către medici, profesori, poliţişti, militari, partidele aflate în opoziţie, în general către întreg poporul să iasă pe 4 octombrie în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a face în sfârşit ordine în ţară. De asemenea, secretarul Consiliului a făcut apel către cetăţenii Republicii Moldova plecaţi în străinătate la muncă să iasă pe 4 octombrie în centrele regiunilor în care se află pentru a protesta la distanţă aşa încât să ştie întreaga lume despre dezmăţul de la guvernarea Republicii Moldova.
Sursa:jurnal.md

(40 accesari)