-1.8 C
Chișinău
vineri, 27 ianuarie, 2023

Protest la ANSA după scandalul de la Necropolă: Apărătorii drepturilor animalelor cer un control transparent

Must read

Comentarii recente

Apărătorii drepturilor animalelor au protestat, astăzi, la sediul ANSA, solicitând un control transparent al Necropolei cu participarea societății civile. Se întâmplă după ce un control inițiat acum trei zile a degenerat într–un scandal cu pumni și amenințări. Directorul instituției s-a arătat deranjat atunci de prezența presei, mai ales după ce au fost descoperite numeroase abateri, relatează Jurnal.md

Apărătorii drepturilor animalelor spun că, lunar, acolo mor, în chinuri groaznice, zeci de animale. De norme sanitare nici vorbă, iar de jur împrejur sunt doar oase și câini morți. Asta în timp ce, pentru 2022, Necropola a cerut aproape 9 milioane de lei din bugetul Primăriei.

Să discute cu protestatarii a ieșit directorul adjunct al ANSA, Alexandru Manciu. Acesta le-a spus că e gata să se întâlnească cu ei la o masă rotundă, unde să discute despre problemele care îi nemulțumește.

„Noi suntem deschiși să discutăm cu dumneavoastră, cunoaștem că sunt o sumedenie de probleme pe domeniul respectiv. Cadrul legal este destul de carențat, nu avem niste norme generale, niște norme primare care ar reglementa cadrul respectiv, multe norme au fost lăsate la latitudinea autorilor locale, ca dumnealor sa le rezolve. Însă eu consider că trebuie să fie la nivel de lege. Trebuie să parafăm acea convenție europeană și ulterior să începem și cu dezvoltarea cadrului normativ secundar. Chiar și cu identificarea tuturor animalelor, dacă astfel noi putem să monitorizăm circuitul lor, putem depista dacă nu cumva un animal a fost alungat în stradă sau a fost maltratat. Foarte bine că dumneavoastră vă manifestați nemulțumirile”, le-a spus Manciu.

Protestatarii au cerut să fie pedepsiți cei care au îngrădit accesul lor, dar și a presei, pe teritoriul Necropolei, când ANSA a efectuat control acolo. Totodată, protestatarii au insistat pe un control repetat la așa zisul „azil de animale”, care este de fapt un „abator”, consideră unii dintre ei.

Manciu le-a spus că e imposibil, că nu pot face un control repetat, conform legii.

Anual, pentru sterilizarea animalelor de la Necropolă și întreținerea lor primăria municipiului alocă milioane de lei. Cu toate acestea, apărătorii drepturilor animalelor au demonstrat pe parcursul anilor prin fotografii și videoclipuri că acolo se întâmplă lucruri inumane. Ei consideră că acești bani alocați de primărie se pierd ca într-o „adevărată gaură neagră”.

protest ANSA
protest ANSA
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri