3.9 C
Chișinău
vineri, 9 decembrie, 2022

PROTEST în faţa Parlamentului: Oameni din toată ţara au venit la Chişinău pentru a spune NU schimbării sistemului electoral

Must read

Comentarii recente

protest 14 mai 2017Constantin Cheianu, în faţa protestatarilor: „Cel mai puternic aliat al criminalilor de la guvernare este frica celor care îi urăsc, dar se lasă aduşi la 9 mai”

În cadrul discursului său susţinut în faţa protestatarilor de la Parlament, jurnalistul Constantin Cheianu a îndemnat cetăţenii Republicii Moldova să aibă curaj în lupta cu regimul de la guvernare.

„Cel mai mare aliat pe care îl au aceşti criminali, este mai puternic decât toţi ceilalţi – e frica noastră, a celor care îi urăsc şi totuşi se lasă aduşi la 9 mai, ce care îi urăsc, dar se tem să vină la proteste”, a menţionat Constantin Cheianu.

cheianu 14 mai„Pe parcursul timpul au fost de a mă mitui, de a trece la alte televiziuni, am avut ameninţări, dar spă ştiţi că atunci când cineva încearcă să te înfricoşeze, frica asta se transmite lui. Le-am permis multe bandiţilor, nu le-am dat peste mână şi acum s-au făcut porci. Priviţi diseară „Ora de Ras” la Jurnal TV”, a adăugat jurnalistul.

Cetăţenii au cerut guvernării RETRAGEREA proiectelor privind schimbarea sistemului electoral; În caz contrar, un nou PROTEST va fi organizat pe 28 mai

Oamenii adunaţi la Parlament au solicitat prin vot comun retragerea necondiţionată a proiectelor de lege privind schimbarea sistemului electoral. În caz că Parlamentul va ignora revendicările protestatarilor, pe 28 mai va fi organizat o nouă manifestaţie de amploare.

alaiba 14 mai„Parlamentul trebuie să cedeze. Noi vom continua protestele şi în această săptămână. Nu putem permite ca doar PD şi PSRM să ajungă în Parlament. Îndemn Parlamentul să retragă aceste legi, în caz contrar, vom ieşi din nou la protest”, a declarat directorul executiv al Institutului de Politici Publice,  Arcadie Barbăroşie, unul dintre organizatorii protestului.

„90 la sută din proiectul PSRM e copiat de la democraţi. Dodon, cine a autorul proiectului vostru? De ce ne spuneţi minciuni”, a spus şi expertul Sergiu Tofilat.

„Noi nu ieşim în stradă de plăcere, dar am epuizat toate căile de discuţie cu autorităţile care ne-au ignorat. Scopul nostru este de a îndrepta lucrurile într-o direcţie corectă şi de a-i determina să retragă proiectele. Am decis cu colegii din societatea civilă să facem o pauză să vedem care va fi reacţia lor. În această perioadă, vom continua sensibilizarea oamenilor, vom merge în sate pentru a convinge oamenii cât de periculoase sunt aceste iniţiative”, a menţionat activistul civic Dumitru Alaiba.

Hai să căutăm dreptate”: Mii de protestatari au cântat într-un glas la îndemnul „vocilor curajului”, Pasha Parfeni şi Cătălin Josan

Mii de protestpasa 14 maiatari adunaţi în faţa Parlamentului au cântat într-un glas la îndemnul „vocilor curajului”, Pasha Parfeni şi Cătălin Josan.

Oamenii au fredonat „Hai, măi frate, hai, măi frate,/ Zorile s-aprind,/ Hai să căutăm dreptate,/ Voie şi pământ”, din „Cântecul Zorilor” de Alexei Mateevici.

„Nu cedăm, niciun pas înapoi. Mă bucur că în diasporă sunt oameni cu demnitate şi mulţi dintre ei ar dori să vină acasă. Pe cei de la guvernare trebuie să-i trimitem la gunoi o dată şi pentru totdeauna şi să nu se mai întoarcă. Noi suntem poporul, noi decidem unde vrem să trăim”, au spus artiştii.

Protestatarii de la Parlament le-au amintit guvernanţilor care este sunetul cătuşelor. La îndemnul activistului civic Dumitru Alaiba, oamenii şi-au scos cheile din buzunare şi au redat sunetul care îi îngrozeşte cel mai mult pe politicienii corupţi.

„Corupţia politică este singura problemă, nu sistemul electoral”, a spus Dumitru Alaiba. La protest participă reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti, artişti, politicieni de opoziţie, actori şi alte personalităţi remarcante, dar şi simpli cetăţeni.

demnitate 14 mai„Miliardul, NU uninominalul!”: Mii de oameni cer guvernării RETRAGEREA proiectelor privind schimbarea sistemului electoral

Retragerea necondiţionată a proiectelor de lege privind schimbarea sistemului electoral. Este solicitarea a mii de cetăţeni care protestează în acest moment în faţa Parlamentului. Mulţimea a umplut scuarul din faţa Parlamentului, astfel că bulevardul Ştefan Cel Mare este blocat.

Şi partidele antioligarhice Platforma DA şi PAS s-au alăturat protestului organizat de societatea civilă. „Nu ne furaţi viitorul!”, „Ruşine”, „Retragerea!”, „Miliardul, NU uninominalul!” – sunt lozincile scandate de oameni.

andrei nastase 14 maiPROTESTUL de la Parlament ia amploare: Platforma DA se alătură societăţii civile; Membrii partidului sunt întâmpinaţi cu aplauze

Reprezentanţii Partidului Platforma DA s-au alăturat protestului organizat de societatea civilă. „Bravo!”, au scandat oamenii, aplaudând mulţimea care a umplut scuarul din faţa Parlamentului. „Ruşine!”, „Jos mafia”, „Unire, cetăţeni”, „Candu, criminal” – sunt lozincile scandate de oameni.

Mai mulţi oameni din Chişinău, dar şi din diverse raioane ale ţării, au răspuns la apelul societăţii civile şi, în ciuda ploii, au ieşit la protest în centrul capitalei.

Cetăţenii au fost îndemnaţi să iasă din nou în stradă pentru a se împotrivi încercărilor tandemului PD-PSRM de a schimba sistemul electoral în lipsa unui consens politic.

Protestul continuă şirul de manifestări antiguvernare organizate de societatea civilă pe parcursul acestei săptămâni.

Şi asta după ce la şedinţa Parlamentului de vineri, 5 mai, majoritatea parlamentară controlată de PD, împreună cu PSRM, au votat împreună pentru schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova. În pofida tuturor criticilor din interiorul şi exteriorul ţării, în ciuda lipsei unui consens politic, proiectul PD cu privire la sistemul de vot uninominal a fost votat în prima lectură, iar ulterior comasat cu cel al socialiştilor care prevede adoptarea sistemului mixt.

Protestul societăţii civile este susţinut de mai multe partide de opoziţie care au îndemnat oamenii să se împotrivească ilegalităţilor comise de guvernare.

Votarea în grabă a modificărilor la sistemul electoral a fost ultima decizie care a determinat Bruxelles-ul să treacă la acţiuni ferme în raport cu autorităţile de la Chişinău.

Astfel, în Parlamentul European a fost pornit mecanismul de suspendare a asistenţei financiare în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Totodată, nu este exclusă nici blocarea finanţării Chişinăului de către UE.

Sursa:jurnal.md
- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri