-3.8 C
Chișinău
vineri, 3 februarie, 2023

Proiectul de modificare a Constituției care prevede că judecătorii nu vor avea imunitate în cazul actelor de luare de mită și trafic de influență, votat de PAS și PSRM

Must read

Comentarii recente

Proiectul de modificare a Constituției votat în prima lectură de Parlament reprezintă un consens între guvernare și opoziție. Atât reprezentanții PAS, cât și cei ai PSRM se arată convinși că modificările vor contribui la reformarea justiției din Republica Moldova și vor oferi judecătorilor mai multă independență față de factorul politic, notează IPN.

Potrivit proiectului de modificare a Legii Supreme, aprobat ieri în prima lectură de Parlament, judecătorii vor beneficia doar de imunitate funcțională. Adică aceștia nu vor avea imunitate în cazul actelor de luare de mită și trafic de influență. De asemenea, potrivit modificărilor aprobate în prima lectură, este exclus termenul inițial de 5 ani la numirea judecătorilor, aceștia fiind numiți de președintele țării la propunerea CSM până la atingerea plafonului de vârstă.

„Este un instrument extrem de periculos, deoarece, în perioada de 5 ani de zile, judecătorii pleacă urechea către politicieni, pentru că de votul acestora depinde, dacă vor fi sau nu numiți pentru următorul termen. În același timp, chiar dacă se scoate termenul de probă, judecătorii sunt evaluați la diferite perioade, fie la 3 sau 5 ani conform legislației și oricum trec acest filtru al verificării. Dacă judecătorul a călcat pe greblă, el oricum va pleca din sistem pentru că avem suficiente instrumente pentru a-i elimina din joc. Termenul de probă era un element arhaic păstrat în Republica Moldova pentru că politicienilor le place când judecătorul sună și întreabă ce să facă pe un anumit caz”, a spus fostul ministrul al justiției, actualul consilier al fracțiunii PSRM, Fadei Nagacevschi în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Și reprezentanții guvernării spun că modificările aduse Legii Supreme vor oferi mai multă autonomie sistemului judecătoresc. Astfel, dacă Legea Supremă va fi modificată, judecătorii Curții Supreme de Justiție vor fi numiți și ei de președintele țării la propunerea CSM, ca și toți ceilalți judecători, fiind exclus Parlamentul din procesul numirii.

Proiectul de modificare a Constituției a fost aprobat în prima lectură cu voturile a 56 de deputați PAS. Potrivit legii, în lectură finală proiectele de modificare a Constituției sunt aprobate cu votul a 2/3 dintre deputați și intră în vigoare la 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial.  

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri