8.7 C
Chișinău
marți, octombrie 19, 2021

Produsele moldovenești vor fi promovate în România și alte piețe din UE

Must read

Comentarii recente

Miniștrii Agriculturii de la București și Chișinău au convenit asupra promovării produselor moldovenești în România și alte piețe din Uniunea Europeană. Ministrul Agriculturii Viorel Gherciu s-a aflat într-o vizită de lucru la București unde a purtat discuții cu omologul său Adrian Oros, în cadrul căreia părțile au analizat oportunitățile de sporire a cooperării bilaterale în domeniul agriculturii și extinderea parteneriatelor existente.

Ministrul Viorel Gherciu a menționat că producătorii agricoli din țara noastră sunt interesați să consolideze nivelul competitivității prin promovarea produselor agricole în România, inclusiv pe piețe terțe.

În cadrul întrevederii oficialii au abordat subiecte importante de cooperare bilaterală, în vederea stabilirii unor priorități majore comune în domeniul transportului de mărfuri agroalimentare, având scopul de a facilita procesul de trecere a frontierei într-un timp scurt, astfel, încât camioanele să nu se rețină mult în vamă. De asemenea, ministrul Gherciu și-a exprimat interesul preluării bunelor practici ce țin de implementarea Strategiei de promovare a produselor autohtone, cu accent pe mecanismele de promovare și extindere a piețelor locale și internaționale.

Alte subiect discutate de miniștri au vizat cooperarea cu partea română privind conservarea, selecția și ameliorarea resurselor genetice animale; extinderea pe piața României a materialului semincer de calitate a hibrizilor de porumb din Republica Moldova, prin genetica Institutului de Fitotehnie; intensificarea comerțului cu produse agroalimentare; stabilirea parteneriatelor cu rețelele comerciale în vederea promovării locale a produselor moldovenești.

Tot în cadrul dialogului bilateral, s-a discutat despre funcționarea și expertiza aferentă sistemului antigrindină, dar și despre portofoliul de proiecte în derulare și planificate în comun.  

În context, ministrul român al Agriculturii Adrian Oros a declarat că dimensiunea schimbului de experiență și a preluării bunelor practici va fi stimulată, în vederea actualizării legislației privind dezvoltarea rurală și implementarea Programului LEADER în R. Moldova.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri