start_1169316Corneliu Gurin trebuie să-și dea demisia din funcția de procuror general, în condițiile în care nu se isprăvește cu obligațiunile de serviciu și tolerează dezordinea din sistem. Opinia a fost exprimată astăzi de către invitații emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV.

Una dintre marile ilegalități admise de către Corneliu Gurin, susțin invitații emisiunii, este asigurarea procurorilor cu locuințe sociale la prețuri de două ori mai mici. „Avem procurori care și-au făcut din aceasta meserie un business. Avem o procuratură cu procurori imorali, printre care sunt indivizi care nu au nimic în comun cu această profesie. Anume acești procurori își construiesc apartamente la prețuri reduse din banii contribuabililor, acești procurori mimează dosare. De ce nu beneficiază de apartamente sociale cei care au stat cu arma în mână în stânga Nistrului? Vinovați de toate aceste ilegalități se fac oamenii din acest sistem putred. Procurorul general trebuie demis după această decizie”, a specificat avocatul Andrei Năstase.

În context, analistul politic Valentin Dolganiuc a subliniat că atâta timp cât în cadrul procuraturii nu va exista moralitate, reforma în acest sistem se va egala cu zero. „Nu putem vorbi despre reformarea acestei instituții atât timp cât nu exista moralitate. Aceste apartamente au fost folosite pentru a convinge procurorii să treacă de partea baricadei. Oamenii sunt vulnerabili în fața bunurilor sau banilor. A fost încălcată grav legislația. Este lipsă totală de transparență. Nimeni absolut nu a fost tras la răspundere” a menționat Valentin Dolganiuc.

La rândul lui, fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi, a afirmat că sistemul judiciar în general nu va fi reformat întrucât cei de la guvernare nu-și doresc acest lucru. „Cei care decid nu doresc o reformare reala pentru că asta înseamnă pierderea puterii. Ei au acumulat bogății și le este frica că vor pierde toate averile luate pe cale ilegala, în caz că la putere vor veni niște oameni onești. Ce putem cere noi conducerii procuraturii daca toți au procurat apartamente la preț redus. Ce folos că avem procuratură cu toate pârghiile necesare dacă ea nu este funcțională. În privința procurorilor, urmărirea penală poate fi inițiată doar de procurorul general. Dacă procuratura nu se isprăvește, atunci intervine parlamentul”, a precizat Stanislav Pavlovschi.

În acest sens, Valentin Dolganiuc a subliniat că Parlamentul oricând poate iniția o anchetă pe marginea ilegalităților din cadrul procuraturii, însă nu va face acest lucru întrucât majoritatea parlamentară a fost cumpărată. „Majoritatea parlamentară a fost șantajată, a căzut pradă banilor. În aceste condiții, Corneliu Gurin are două soluții: inițiază urmărire penală celor care au încălcat flagrant legea ori își dă demisia”, a menționat analistul politic.

Andrei Năstase este însă de părere că sistemul judiciar nu va fi reformat nici după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. „Este un cerc vicios în care Filat și Plahotniuc a pus laba pe putere. Nu-l vei pune niciodată pe Plahotniuc la închisoare daca nu este un judecător onest. Cu cine sa se reformezi acest sistem dacă el este pe mâna lui Poalelungi, Pleșca și alții aflați în slujba lui Plahotniuc. Reforma nu se realizează prin construcția de edificii. Această reformă nu se va produce decât odată cu o schimbare radicală a conducerii pentru că actuala guvernare nu va începe acest proces nici peste 10 ani. Eu sunt sceptic ca se va produce ceva inclusiv după semnarea Acordului de Asociere cu UE. Lumea nu vede aceste lucruri pentru ca 80 la sută din mass-media este aservită politic”, a opinat avocatul.

sursa: jurnal.md

(258 accesari)