vasileApelul nostru către funcţionarii din sistemul parşivit şi ticăloşit de către mafia criminală condusă de cei doi oligarhi, Păpuşarul şi Contrabandistul, dă primele roade. Spre întristarea căpeteniilor politice, avem primele semnale şi informaţii venite tocmai de acolo de unde aceştia nu se aşteptau.

Suntem în faza de analiză a materialelor şi informaţiilor respective, care, cu siguranţă, vor ajunge la cititorii noştri.

Nu ştiu dacă trebuie să mă bucur sau să mă întristez în urma unei întîlniri pe care am avut-o, împreună cu colegii mei de redacţie, cu un om deosebit de informat despre dezmăţul care s-a întîmplat şi continuă şi la ora actuală în Procuratura lui Zubco, Garaba şi Chitoroagă, toţi trei “oameni” de încredere ai lui Plahotniuc.

Este vorba, aşadar, de Oleg Moruz, care a activat în cadrul organelor Procuraturii timp de 23 de ani, inclusiv, din 1994, în Procuratura Generală. Şi nu oricum, ci fiind unul dintre cei mai apreciaţi procurori, avînd funcţia de şef al Direcţiei control al urmăririi penale a Procuraturii Generale.

Mă bucur,  pe de o parte, că tocmai acest om a acceptat să deschidă parantezele şi să ne dea informaţii inestimabile despre matrapazlîcurile săvîrşite de Zubco şi compania lui Plahotniuc, şi să mă întristez pentru că eforturile sale considerabile de înfruntare a sistemului sunt blocate în mod cinic de către lacheii din justiţia Păpuşarului. Procurorul are pe rol circa 15 acţiuni, iniţiate în calitate de cetăţean, care vrea să arate cît de putred este sistemul, cît de dăunătoare pentru societate sunt actele emise de ex-procurorul Zubco, cel care şi-a pierdut onoarea sub copitele mistreţilor din Pădurea Domnească, dar şi ale Consiliului superior al procurorilor în frunte cu I. Garaba, cel care şi-a pierdut obrazul, nu nasul în recentul accident rutier… Şi toate aceste eforturi într-un anonimat total, fără implicarea presei, chiar dacă a fost solicitată să intervină…

Depănăm firul anilor şi ajungem să discutăm despre speranţele prilejuite de schimbarea politică din 2009.

“Aflasem că Procuratura Generală a revenit politic AMN-ului şi am decis să am o discuţie cu preşedintele acestei formaţiuni, Serafim Urechean. Am fost primit, cu ajutorul unui prieten comun, şi pe 12 decembrie eram la el în birou.” “Şi ce vrei mata” – m-a întrebat? “Personal, nu vreau nimic, vreau să vorbim despre modalitatea de reformare a Procuraturii, după ce a fost transformată într-o unealtă politică. “Ei, vezi”, a zis Urechean. “Nu vrea post, de ce mi l-ai adus?”

„Înainte de a obține audiența, auzeam zvonuri despre cele două milioane de euro cu care ar fi fost cumpărat noul procuror. Nu credeam, mi se părea o dezinformare a răuvoitorilor. Apoi a scris presa şi au vorbit politicienii şi pînă la urmă nimic nu s-a întîmplat, de parcă ar fi fost vorba de mituirea unei găini din curtea vecinului. Trebuie să spun, însă, că după întîlnirea de scurtă durată cu Urechean, zvonurile nu mi se păreau lipsite de temei…”

Oleg Moruz, alături de o pleiadă de procurori oneşti, consideră că alegerile Consiliului superior al procurorilor, a celorlalte structuri, conform prevederilor noii Legi a Procuraturii, intrată în vigoare la 17 martie 2009, au fost trucate şi falsificate. Presa a relatat despre această mascaradă, acum însă vom afla de la unul dintre martorii oculari ai evenimentului cum s-au întîmplat aceste lucruri de o gravitate greu de imaginat, unde procurorii au fost prostiți și umiliți, folosiți ca un fel de paravan pentru inducerea unei aparente legalități a mușamalizărilor săvîrșite de Zubco și acoliții săi!

“Conform Legii cu privire la Procuratură, alegerile noilor structuri trebuiau organizate timp de patru luni, adică pînă la 17 iulie. Nu s-a făcut nimic. Abia la 25 iunie 2009 Gurbulea,  pe atunci Procuror General, a convocat Colegiul Procuraturii, în cadrul căruia urma să fie creată Comisia de convocare a Adunării Generale a Procurorilor și alegerea organelor de autoadministrare, conform rigorilor noii legi. Gurbulea, însă, a scos chestiunea de pe ordinea de zi, ca, ulterior, în mod ilegal și unipersonal să semneze o Decizie a Colegiului Procuraturii, decizie care, în fapt, nu a fost votată niciodată de membrii Colegiului. Adică a fost falsificată! Conform acestei “decizii” măsluite de Procurorul General Gurbulea, au fost “desemnate”, “selectate” șase persoane obediente responsabile de desfăşurarea alegerilor. Din start precizez că printre cele 22 de persoane desemnate cu titlul de candidat în membri ai Comisiei respective, nu se regăsea controversatul procuror Chitoroagă, care ulterior, în mod miraculos, devine nu doar că membru al Comisiei, ci chiar Preşedinte!!! Între timp Gurbulea a plecat şi a venit procurorul “schimbării”, Zubco. Am discutat cu el, i-am vorbit despre Comisia desemnată în mod ilegal, i-am sugerat să anuleze „decizia” lui Gurbulea şi să procedeze conform legii. Pe 28 decembrie 2009, Zubco a convocat la Procuratură persoanele selectate din timp, şi le-a spus că vor fi “alese” în noile structuri ale Procuraturii. Doar că să aibă grijă să-şi pregătească propunerea candidaturii de către cineva din cei prezenţi la adunare. Ca o formalitate. Prin urmare, Zubco a încălcat şi el legea, nu a format, conform Legii, Colegiul Procuraturii care ar fi trebuit în mod obligatoriu să anuleze Decizia ilegală și falsificată a lui Gurbulea.

Peste două zile, la 30 decembrie, circa 700 de procurori au fost convocaţi la Filarmonică pentru a participa la alegeri. Aveam în buzunarul sacoului lista celor „aleşi” dinainte, de aceea am luat cuvîntul printre primii pentru a le sugera colegilor mei să fie atenţi pe cine propun şi că avem o şansă istorică de a ne desemna colegii cei mai destoinici în funcţiile cheie ale Procuraturii. Din păcate, nu s-a întîmplat aşa. Scenariul lui Gurbulea a fost pus în practică de Zubco, secondat de Garaba şi Chitoroagă. De altfel, ultimul pendula între Zubco şi biroul în care se numărau voturile. Au fost propuși, în afară de cei „selectați” de Zubco, și procurori demni, cu autoritate, însă niciunul dintre ei nu a fost “ales”! Nu au trecut, după circa patru ore de numărare a voturilor, decît persoanele din lista pe care o aveam în buzunarul hainei. Trecuseră candidaturile unora, angajaţi de cîteva luni la Procuratură, necunoscute de colectiv, unele persoane dubioase şi controversate. Schema însă a funcţionat perfect.”

După această farsă tragicomică, Oleg Moruz a părăsit sistemul, nu însă şi lupta pentru dreptate. A plecat cum a venit – fără castel, fără apartament, fără automobil, fără terenuri sau alte bogăţii. Zice că un procuror onest nu-şi poate aduna bani decît pentru existenţa de zi cu zi. Mulți dintre cei care au palate luxoase nu sunt procurori, sunt profitori.

„Am cerut noului Consiliu al lui Garaba să-mi pună la dispoziţie Procesul verbal al Adunării, celelalte materiale adiacente, conform legii privind accesul la informație. Evident că am fost refuzat. Atunci am acţionat Procuratura și CSP în judecată, unde am obţinut cîştig de cauză. Atît Curtea de Apel cît şi CSJ au obligat Consiliul superior al procurorilor să-mi pună la dispoziţie Procesul verbal al Adunării de alegere a structurilor de conducere. Se întîmpla la 17 august 2011. Au trecut apoi trei luni şi nu am văzut niciun document oficial, apoi altele şi altele. Între timp primesc răspuns la sesizarea mea către Curtea de Apel Chişinău. De la domnul Creţu, cel cu Pădurea Domnească. Incredibil, mă informează că hotărîrea mi-a fost expediată atît mie cît şi Consiliului Superior al Magistraturii!!! Iar scriu la CAC. Întreb, de unde şi pînă unde hotărîrea de judecată care se referă la Consiliul Superior al Procurorilor se trimite, spre executare, la Consiliul Superior al Magistraturii? În fine, la 16 ianuarie 2012 întreb, în scris, CSP de ce nu execută hotărîrea de judecată, de ce nu-mi arată documentele cerute şi acceptate de instanţă. Iarăşi tăcere. Abia în septembrie 2012, deci peste un an de la pronunţarea hotărârii , mi-au arătat două procese scrise de mînă, corectate, redactate şi mîzgălite, încît numai a acte oficiale nu semănau! De aici am aflat că numărul de buletine eliberate de către membrii Comisiei corespund sută la sută cu numărul de buletine introduse în urne. Ceea ce nu corespunde realităţii. Procesul verbal al Adunării aşa şi nu l-am văzut, fie a fost “secretizat”, fie a fost distrus.”

Deschidem, aici, paranteza, pentru a preciza că ceea ce declară procurorul, corespunde cu rezultatele investigaţiei noastre de presă. Într-adevăr, unii procurori nu au catadixit să rămînă pînă la sfîrşitul procedurii de vot şi au plecat cu tot cu buletine. Am în faţă cîteva asemenea buletine care răstoarnă minciuna Comisiei şi a Procuraturii şi care demonstrează fără doar şi poate că alegerile au fost măsluite, că doar nu în zadar cele peste şase sute de buletine au fost numărate circa patru ore! Din aceste considerente, rugăm procurorii care nu au participat la alegeri şi mai păstrează buletinele incriminatorii să ni le prezinte fie nouă, jurnaliştilor, fie domnului procuror Oleg Moruz.

…Aflăm, din sursele noastre, că procurorul Radu Dumneanu, cel care l-a susținut la Adunarea Generală a Procurorilor pe Oleg Moruz a avut o soartă predestinată. Zubco şi noua şleahtă nu l-a cruţat pentru că a avut curajul să obiecteze asupra modului de tratare disprețuitoare a procurorilor de către gașca lui Zubco. Iniţial a fost exilat la Briceni, pe un termen de două luni de zile, apoi, la niciun an, a trebuit să cedeze şi să părăsească sistemul diabolic al guvernării “pro europene.” Aceeaşi soartă au avut-o şi alţi procurori care nu s-au circumscris noii orînduiri. Purtaţi prin procuraturile de la sud şi nord, aceştia, într-un tîrziu, fie au plecat de bună voie, fie au fost obligaţi să părăsească, fără scandal, sistemul aservit noii puteri criminalizate. Şi au eliberat funcţiile pentru Chitoroagă, pentru finul lui Chitoroagă, Igor Popa, pentru finul finului lui Chitoroagă, Ruslan Toma, pentru Garaba şi Maşnic, pentru protejatul lui Chitoroagă, Bordos, pentru satrapii regimului comunist şi ai Păpuşarului răspopit peste noapte în „democrat”…

“Am pe rolul instanţelor mai multe acţiuni ce vizează Procuratura. Nu mai vreau şi nu mai pot să mă bat cu ei într-un anonimat care le convine de minune. Un judecător de bună credinţă mi-a spus cu text deschis:” Ştiu că dreptatea e de partea ta. Dar nu ai şanse să reuşeşti de unul singur. Apelează la presă, cel puţin lumea o să vadă şi o să fie informată despre fărădelegile săvîrşite de aceştia.”

…Una dintre acţiunile cetăţeanului Oleg Moruz, acum practicant al meseriei de avocat, ţine de contestarea şi anularea unor ordine emise de Zubco privind numirea ilegală în funcţii. Dacă, prin absurd, aceste ordine ilegale de numire în funcții a unor procurori nu vor fi anulate în termeni restrînși, ilegalitățile comise de Zubco vor deveni și mai accentuate, devastatoare pentru buna desfășurare a procesului judiciar!

Asupra acestor și altor subiecte, însă, vom reveni!

Dosarul nr 3r-1595-11 Moruz vs Consiliul Superior al Procurorilor

(424 accesari)