-1.8 C
Chișinău
vineri, 27 ianuarie, 2023

Procurori: Urmărirea penală privind două persoane publice din cadrul organelor de conducere a „Air Moldova” a fost încheiată

Must read

Comentarii recente

Procuratura Anticorupție informează că urmărirea penală în privința a două persoane publice din cadrul organelor de conducere a fostei Întreprinderi de Stat Compania Aeriană „Air Moldova”, acuzate de abuz de putere în procesul gestionării bunurilor și resurselor financiare a întreprinderii, a fost încheiată.

„Procuratura Anticorupție informează opinia publică despre terminarea urmăririi penale și transmiterea în instanța de judecată a cauzei penale în privința a două persoane, învinuite de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 327 alin. (2) lit. b/1) din Codul penal (abuzul de putere sau abuzul de serviciu), manifestată prin aceea că în cadrul exercitării obligațiunilor funcționale, abuzând de atribuțiile acordate de a asigura efectuarea auditului rapoartelor financiare, contrar prevederilor legale, urmărind scopul tăinuirii situației financiare a întreprinderii, au periclitat activitatea societăților de audit care urmau a efectua auditul (obligatoriu a fi efectuat anual), prin neprezentarea la timp și în volum deplin a informației necesare, fapt care a dus la imposibilitatea exprimării opiniei asupra situațiilor financiare ale ÎS CA „Air Moldova” încheiate la 31.12.2014, 31.12.2015, 31.12.2016 și inerent, la prezentarea Consiliului de administrație, a raportului auditorului, în vederea evitării evaluării indicatorilor de performanță a administratorului. În circumstanțele reiterate, urmare a decontării nejustificate a sumelor de bani pentru efectuarea auditului, în lipsa opiniei auditorului asupra situațiilor financiare ale ÎS CA „Air Moldova”, Întreprinderii de stat, i-a fost cauzat un prejudiciu material în sumă totală de 1 044 325, 15 lei inclusiv TVA” – se arată într-o notă informativă emisă de Procuratura Anticorupție.

În același timp, reprezentanții PG anunță că în gestiunea Procuraturii Anticorupție și a organului de urmărire penală a Centrului Național Anticorupție au rămas alte cauze penale care au ca obiect al investigațiilor acțiunile persoanelor atât publice cât și private legate de activitatea fostei Întreprinderi de Stat Compania Aeriană „Air Moldova” iar la emiterea unor decizii procesuale, instituția va reveni cu detalii suplimentare.

Autoritățile anunță că persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri