1.6 C
Chișinău
miercuri, 7 decembrie, 2022

Procuratura veselă sau Statistică europeană de combatere a corupției, de Victor CRĂCIUN

Must read

Comentarii recente

procuraturaReferendumul anticonstituțional din autonomie e în toi, criminalitatea bate din picioare, poate-poate  o aude cineva, corupția înflorește ca liliacul, în schimb la procuratura generală e chef și voie bună. De atîta veselie echipa “reformatoare” Zubco, Gurin, Garaba, Morari,  Chitoroagă, Harunjen, Popa, Toma, Popenco, Lupu, Gherasimenco,  Mașnic, Boghean și mulți, foarte mulți alții au uitat să facă bilanțul anului 2013. Măcar formal,  de ochii lumii. Măcar să se adune undeva, într-o sală cu baloane albastre, și să mimeze că pun în discuție problemele majore ale instituției în curs de ”reformare”!

Nimic, la ce bun? Că doar ce a trebuit de făcut și aranjat  s-a făcut și aranjat,  “reforma” cadrelor corupte e pe față, cei mai ticăloșiți procurori ai sistemului comunist, cei care au intentat dosare penale EXCLUSIV primarilor din opoziția democrată, cei care i-au urmărit penal pe Valeriu Pasat, Vladimir Șarban la comandă politică, cei care au luat mită de 250000 de dolari în dosarul Focșa-escroaca, cei care au dispus judecarea ilegală  și criminală a tinerilor în comisariatele de poliție, pentru care abuzuri plătesc contribuabilii în urma condamnării Republicii Moldova la CEDO, toți acei care-și ascund averile și controlează traficul de droguri – toți aceștia și apropiații lor  au fost avansați și puși  în scaune moi de conducere!

După adunarea cu bucluc din 20 decembrie 2013 și falsificarea alegerilor din CSP, conform unor surse, anumiți procurori (fraieri) din afara sistemului, cei mulți și “deștepți” care au decis soarta mahărilor de la Chișinău, au hotărît că, gata, au bilet de voie la furat, după feleșagul șefilor  din capitală. Cunoaștem deja că marea majoritate a celor aleși în CSP, dar și în comisia de numărare a voturilor, au fost propuși, pe bandă rulantă, TOCMAI de procuraturile din nordul țării, ceea ce înseamnă că pe 20 decembrie nu au fost alegeri, ci un spectacol trist de circ oligarhic!

Astfel, unii  procurorași naivi pînă la prostie din aceste zone, și nu numai, au înțeles prost de tot politica partidului și după ce au votat cum le-a zis șefia imperială, au crezut că sunt de-ai casei, pot fura în rînd cu lumea! Ce s-au mai înșelat naivii de ei! După câteva săptămîni de la programatul eveniment, la doi dintre aceștia, absolut neîntîmplător  din nordul republicii, nu le veni să creadă că au cătușe pe mîini și sunt arestați! Unul pentru 400 de euro, altul pentru 2000 de lei…

“Ulterior, procurorul general, Corneliu Gurin, a iniţiat urmărirea penală în privința procurorului din cadrul Procuraturii raionului Ocniţa, iar în seara zilei de ieri, procurorul a fost reţinut în flagrant, imediat după primirea sumei de 400 de euro de la complicele său.”

“Un procuror din Floreşti a fost reţinut în flagrant pentru corupere pasivă.  Acesta a cerut 2000 de lei de la un bărbat bănuit de comiterea unui furt. Pentru această sumă, procurorul i-a promis că va înceta urmărirea penală şi îl va exclude din lista persoanelor anunţate în căutare.

Urmărirea penală pe acest caz a fost începută de Procurorul General, Corneliu Gurin, în baza plângerii depuse de către bărbat, care a reclamat că procurorul i-ar fi pretins suma de bani.”

sursa : Publika.md

A fost o lecție a sistemului dată celor care atentează la sume mici, derizorii comparativ cu hoțiile șefilor mari de la Chișinău, exact ca în cazul judecătorului de la Telenești  care s-a “lăcomit” la 100-200 de euro. Sistemul le-a dat din deget și le-a arătat pumnul și puma – nu fura, privește atent cum furăm noi și taci chitic dacă nu vrei să ajungi statistică europeană de combatere a corupției!

Și simplii, ca să nu le zicem proștii, fură pe ascuns, pe furiș , cîte o sută- două, cum le pică, ca să nu ajungă în statisticile lui Gurin și Garaba. Iar cei de la Chișinău, foștii slujitori ai regimului comunist, brigada de protecție a marilor jafuri au primit undă verde și fură ca în codru. Metodic, organizat, controlat! Procurică fără frică! Umblă pe la ei deputați, miniștri și se roagă să intervină pentru un cutare și cutărică, pentru un nemurel și nemurică. Nici o problemă, totul se rezolvă cu banul pe masă. Se dau mite grase, de la 100 de mii de euro. Se iau mite grase de la 100 de mii de euro. Se “hotărăsc întrebări”. Dacă e ceva ieșit din comun, rezolvă da-mirii, fi-nii, nașa și alți apropiați ai marelui tartor.

Nici măcar cei prinși cu oca mare de către instituțiile abilitate ale statului nu sunt trași la răspundere, nu sunt sacrificați. Zubco a participat la braconaj împreună, de mînă, cum se zice cu cei cărora li s-a incriminat această ilegalitate doar pentru că sunt mici, de 100-200 de euro! Pleșca la fel, e braconier doar la televizor, pentru că în instanță ajung doar fraierii. Nici măcar acest Gherasimenco, adjunctul lui Ivan Diacov de la procuratura municipală nu este deferit justiției, deși SIS-ul l-a prins cu zeci de dosare falsificate, cu proprietăți ascunse. Explicația este una singură – cine fură mult se și împarte, cine e din gașcă nu pățește nimic, este încurajat!

Ce se mai ascund milionarii prin procuraturi și judecătorii, cum o fac pe săracii, acumulînd milioane și zeci de milioane de euro! În presă au apărut informații despre așa-numitul caz Nipon! Păi în acest dosar de rezonanță internațională  au fost investite resurse materiale și umane nemaipomenite, instituții de drept din 60 de țări au fost implicate în urmărirea infractorilor, s-au creat comisii rogatorii, s-au tradus tone de documente, s-au făcut cheltuieli și eforturi enorme! Iar cireașa de pe tort a pus-o… Gherasimenco! A clasat dosarul luînd 2 milioane mită! Așa spune SIS-ul, nu jurnaliștii sau răuvoitorii acestui sărman multimilionar fără masă și fără casă! Acum se zice că ar fi protectorul unei rețele internaționale de trafic cu droguri, asupra acestui subiect vom reveni neapărat.

Interesant cum e și cu legea asta – dacă ai proprietăți și nu le declari, poți s-o pățești cumva, te prinde presa, dacă însă ai proprietăți și le ascunzi cu intenție, adică infracțional, atunci nu ești tras la răspundere, ești curat ca laptele de pasăre.

O asemenea „bespredelșcină” procuratura veselă nu a mai auzit, nu a mai văzut. Nici la sovietici, nici la comuniști.

Brigada de torționari a regimului comunist are undă verde la posturile de conducere și la furat.

Statul de drept e drept în cur(s) de “reformare”!

Integrarea în Europa continuă cu povestea de succesuri!

- Advertisement -spot_img

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Ultimele știri